- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (11.06.2010, 12:35)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Viaţa artificială creată de Craig Venter - un proiect prezentat, sâmbătă, pe Discovery Science
Discovery Science va difuza, în premieră, sâmbătă, de la ora 20.20, documentarul "Viaţa creată în laborator", care prezintă cea mai mare descoperire ştiintifică a anului: producerea artificială a vieţii, un proiect realizat de cercetătorul american Craig Venter împreună cu echipa sa.
Urmărește
228 afișări
Interviu cu Dr. Craig Venter, creatorul vieţii artificiale (Imagine: www.descopera.ro)
În urmă cu câteva săptămâni, cercetătorul american Craig Venter a anunţat că el şi echipa sa de la Institutul J. Craig Venter (JCVI) au reuşit, în premieră absolută, să creeze viaţă artificială. Astfel, Craig Venter a creat în mod artificial o celulă vie, capabilă să se autocopieze.
Descoperirea este revoluţionară şi poate da naştere unor soluţii diverse pentru probleme globale, cum ar fi: generarea de noi surse de hrană, produse farmaceutice şi vaccinuri, curăţarea zonelor poluate, crearea unor noi surse de energie, producerea de apă curată şi multe altele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis lovește fulgerător prin desecretizarea documentelor din ședința CSAT. Instituțiile statului au știut de campania de promovare a lui Călin Georgescu încă din 2021
-
Criză politică în Franţa: Guvernul lui Barnier a fost demis printr-o moţiune de cenzură
-
Reacţia lui Călin Georgescu, după desecretizarea documentelor: Se încearcă o acţiune a statului împotriva unui candidat prin orice mijloace să fie oprit
-
Ucraina rămâne fără ajutoare SUA. Mike Johnson blochează proiectul de lege pentru cheltuieli
Timp de cinci ani, Discovery Science a urmărit acest proiect de producere artificială a vieţii pentru a realiza documentarul "Viaţa creată în laborator", difuzat în premieră sâmbătă, de la ora 21.20.
"Este o mare bucurie pentru Discovery să poată aduce în faţa unui public larg imagini din culisele acestei reuşite revolutionare, care va contribui la schimbarea vieţii. Ne bucuram cu atât mai mult cu cât putem să o facem atât de aproape de momentul în care ea s-a produs, iar asta reprezintã o dovadã în plus, dacă mai era nevoie, că Discovery Science îşi respectã promisiunea de a aduce ultimele descoperiri ştiinţifice în faţa publicului larg, în cel mai atrăgător şi relevant mod cu putinţă", a spus Ada Roseti, Channel Manager România, Discovery Networks Europa Centrală.
Programul "Viaţa creată în laborator" va fi difuzat în premieră, pe Discovery Science, sâmbătă, de la ora 20.20, şi, în reluare, de la ora 23.40. Totodată, documentarul va fi reluat duminică, de la aceleaşi ore.
Cu ocazia acestei premiere, descopera.ro a realizat un interviu, în exclusivitate pentru România, cu Craig Venter.
"Scopul strădaniilor noastre a fost următorul: lucrurile au început în urmă cu 15 ani, când echipa mea a secvenţiat primele două genomuri, încercând să înţeleagă caracteristicile minime necesare vieţii la nivel celular; 15 ani mai târziu, ne raportăm încă la primul experiment, încercând să înţelegem care sunt genele esenţiale pentru viaţă."
"Odată ce experimentul de principiu - sinteza unui genom şi obţinerea unei celule funcţionale cu genom sintetic - a reuşit, suntem acum capabili să lucrăm eliminând sistematic genele din celula sintetică, încercând să ajungem la o structură minimală a genomului; asta e una dintre direcţiile de cercetare, la care echipa lucrează deja. Cealaltă direcţie ar fi investigarea diferenţelor între organisme; de pildă, oare ar fi posibil să obţinem o algă sintetică şi să transplantăm un genom algal?"
"Cred că pentru fiecare tip de organism trebuie să definim foarte clar barierele biologice care împiedică astfel de realizări şi să le depăşim. Aşadar, avem în faţa provocări mari", a declarat Craig Venter, pentru descopera.ro.
Cercetătorul american estimează costul total al proiectului la 35-40 de milioane de dolari.
"Nu avem o cifră exactă; este vorba despre o echipă de circa 25 de oameni de ştiinţă, care lucrează la acest proiect de ceva vreme. După estimările noastre, costul total al proiectului se situează undeva între 35 şi 40 de milioane de doari, pentru o perioadă de peste 15 ani. Această sumă nu cuprinde numai costul fabricării acelei celule, căci numai fabricarea ADN-ului sintetic pentru asamblarea cromozomului acelei celule a costat circa 800.000 dolari. Deci, până în momentul de faţă, e vorba despre un proiect costisitor. Cred că recesiunea economică a afectat cercetarea ştiinţifică în general, mai ales prin faptul că investitorii au ezitat, o vreme, să mai facă noi investiţii în companii pentru a realiza noi performanţe în ştiinţă. Dar noi am fost norocoşi, avem fonduri pentru cercetare solide de la guvern şi donatori particulari care ne-au finanţat prin contribuţii, avem şi investitori foarte devotaţi, care au o viziune pe termen lung asupra investiţiilor lor, deci am fost mult mai norocoşi decât majoritatea savanţilor", a explicat Craig Venter.
De altfel, cercetătorul consideră că oamenii de ştiinţă au responsabilităţi deosebite de a încerca să îmbunătăţească soarta lumii.
"Am navigat prin toată lumea, am văzut, de-a lungul vieţii, schimbările care s-au petrecut - suprafeţe de ocean altădată neatinse, transformate azi în locuri pline de gunoaie; am văzut cum s-a ajuns de la abundenţa de peşte - la care eram martor în tinereţe - la populaţii de peşti distruse în proporţie de aproape 99%. Cred că toţi avem răspunderea de a încerca să îmbunătăţim soarta omenirii, că oamenii de ştiinţă au responsabilităţi deosebite în această privinţă. N-ai cum să nu-ţi dai seama de problemele mediului şi atunci când există cunoştinţe ştiinţifice şi posibile metode de a îmbunătăţi situaţia, simt că toţi oamenii de ştiinţă au răspunderea de a încerca să facă ceva", spune Craig Venter.
Interviul integral cu Craig Venter poate fi citit pe descopera.ro.
Citește pe alephnews.ro: Ce planuri are Rusia cu România? Putin râde de țara noastră după decizia CCR de renumărare a voturilor, iar Alexandr Dughin a afirmat că „România va fi parte a Rusiei”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cine este Eugen Sechila, bărbatul din 'spatele' lui Călin Georgescu. Nimeni nu se aștepta la asta!
CANCAN.RO
Amendă de 7.500 lei pentru românii care fac acest lucru. Mulți români comit această greșeală în decembrie
GANDUL.RO
LEGĂTURILE dintre lumea INTERLOPĂ și Călin Georgescu, s-au făcut AMENINȚĂRI! SCHIMBUL de MESAJE de pe Tik Tok
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe