Academicianul Victor Voicu despre COVID-19, la Interviurile lui Cristoiu: Trebuie să avem 70% vaccinaţi pentru că altfel continuă contaminarea în masă

  • Victor Voicu: Noi învăţăm această boală, COVID 19, din mers. Acum realizăm ce e şi cât de complicată e. Şi care sunt caracteristicile, şi care e agresivitatea, care e riscul la bolile asociate, ce şanse avem să tratăm, ce şanse sunt să scapi cu viaţă
  • Victor Voicu: Există suspiciunea unui virus produs în laborator. Vă arăt articole, nu e numai teoria conspiraţiei, că sunt oameni serioşi, sunt reviste ştiinţifice de mare anvergură. Se va stabili dacă a fost făcut în laborator sau nu, dar nu ştiu dacă vom trăi noi până atunci.
  • Victor Voicu: Vaccinarea presupune o organizare aproape militară – exactitate, planificare, capacitate de verificare. Are şi convingerea populaţiei sens pentru că, din punct de vedere statistc populaţional şi al vulnerabilităţii la nivel populaţional, trebuie să avem 70% vaccinaţi că altfel continuă dispersia şi contaminarea în masă
Urmărește
1184 afișări
Imaginea articolului Academicianul Victor Voicu despre COVID-19, la Interviurile lui Cristoiu: Trebuie să avem 70% vaccinaţi pentru că altfel continuă contaminarea în masă

Academicianul Victor Voicu despre COVID-19, la Interviurile lui Cristoiu: Trebuie să avem 70% vaccinaţi pentru că altfel continuă contaminarea în masă

Academicianul Victor Voicu, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române, afirmă că vaccinarea presupune o organizare aproape militară – planificare, exactitate, verificare- iar covingerea populaţiei are rolul de a atinge un procent de 70% de persoane imunizate pentru a pune capăt contaminării în masă.

Academicianul Victor Voicu mai spune că vaccinul anti-Covid te ajută să nu te infectezi, că doar proba timpului va dovedi eficacitatea vaccinului în materie de imunitate şi că probabilitatea apariţiei unor efecte adverse tardive este extrem de redusă.

Prezentăm principalele declaraţii ale academicianului Victor Voicu la emisiunea Interviurile lui Cristoiu, de duminic seară, de la Aleph News:

Victor Voicu: Când un medicament se confirmă cvasidefinitiv?  După nişte ani, când se administrează  la milioane sau zeci de milioane de oameni. Deci e legea numerelor mari. Nu pot să trag concluzia că fac pe 20-40.000. Atât poate să facă producătorul. El trebuie să strângă aceşti oameni, să-i supună la un studiu clinic de fază 3, apropos de vaccin. De fapt ce se determină la un vaccin? Imunogenitatea, geneza de anticorpi, acele molecule care luptă împotriva virusului şi îl elimină, şi ce efecte adverse, ce acuză pacientul, ce tulburări apar în organism. Face o analiză complexă, face explorări, inclusiv teste psihologice. Toate acestea generează o caracterizare a unui nou medicament care este vacinul.

Victor Voicu: Medicamentul este un domeniu aparent rentabil. Se câştigă, dar ca să ajungi la un medicament valoros cheltuieşti foarte mult şi recuperarea cheltuielilor făcute se face lent. Nu se câştigă repede. Într-o astfel de situaţie cum e cu acest vaccin s-ar putea să se câştige destul de mult, cât este la modă acest vaccin, dar s-a şi cheltuit şi se cheltuieşte foarte mult. Gândiţi-vă la toate experimentele care se fac, ce eforturi de analiză, de urmărire, că trebuie să-I plăteşti şi pe oamenii ăia, ei se oferă voluntari să se facă testarea.

Victor Voicu: Noi învăţăm această boală, COVID 19, din mers. Acum realizăm ce e şi cât de complicată e. Şi care sunt caracteristicile, şi care e agresivitatea, care e riscul la bolile asociate, ce şanse avem să tratăm, ce şanse sunt să scapi cu viaţă. (…) Încă nu există o contribuţie românească la această speţă. Există câteva tentative de elaborare a unor vaccinuri, cu componente chiar originale, dar sunt la început.

Victor Voicu: În cazul COVID, trebuie un diagnostic de certitudine. De multe ori şi proba asta, Real time PCR,  identifică ARN-ul acestei bestii mici, dar periculoase. Fără această identificare obiectivă, ştiinţifică, fără asta, doar bănuieşti. Eu pot să zic că ăsta e aproape sigur COVID 19. Sunt de acord, dar hai să facem şi testarea. Poate să iasă şi fals pozitiv, şi fals negativ, iar acest lucru ţine de biologie, care este foarte complicată, nu e matematică. E mai rafinată, mai nuanţată, e complex.

Victor Voicu: COVID 19 este o zoonoză, o boală virotică, care se găseşte la liliac, pangolin, dromader. Ştiţi care e excepţia? Şobolanul şi şoarecele nu se contaminează cu virusul acesta pentru că nu se leagă de receptor. Deci cum ajunge la om, că de fapt prin asta se generează pandemia. Omul să fie receptiv şi să se transmită de la om la om. Sunt cele două condiţii. Problema este cum s-a transmis de la liliac la om şi cât s-au străduit oamenii de ştiinţă (…) Se zice că există o gazdă intermediară neidentificată. Deci între liliac şi om există o pauză pe care nu o putem determina. Există o gazdă pe etapă intermediară nedefinită. De ce e nevoie de gazdă intermediară? Pentru că virusul de la liliac nu poate să contamineze direct omul.

Victor Voicu: Şi atunci începe speculaţia, care nu e o speculaţie gratuită. Dacă nu a fost un animal pasaj, unde să se producă şi nişte modificări adaptative, nişte schimbări care să-l facă apt să contamineze omul. Şi atunci dacă nu-l avem, înseamnă că nu există. Îi apare omului de ştiinţă imediat ideea că înseamnă că e făcut în laborator ori prin pasaje pe cultură de celule ori de la diverse animale pentru că acest virus  nu are capacitatea să se automultiplice, dar el prin pasajele multipopulaţionale de la om la om  în mod ciudat se schimbă. Sunt acele mutaţii invocate, care îl fac mai adaptat, mai adecvat, îi creşte infectivitatea. Ştiţi care e diferenţa dintre COV 1, care a făcut epidemia prin 2003 şi COV 2: E de 10-20 de ori mai activ. Trecând de la om la om devine mai inteligent, infectivitatea creşte, contagiozitatea creşte (…) Se sfârşeşte la un moment dat. Povestea aia cu imunitatea de turmă nu prea ne-a ieşit, dar e posibilă.

Victor Voicu: Nici lilieci nu se vindeau, nici pangolin, aşa că povestea astea că s-a produs din contaminarea de acolo din piaţă (Wuhan) nu prea are suport. Nu trece direct de la animal la om. Dacă virusul nu este adaptat pentru om, nu funcţionează. Există zoonoze pe care omul nu le face. Adaptarea ce este? O mutaţie, o schimbare în genom. Şi virusul e destul de diabolic, el depinde de o enzimă… E obligatoriu  pentru virus să intre în celula umană pentru că numai aşa se multiplică.

Victor Voicu: Există suspiciunea unui virus produs în laborator. Vă arăt articole.  Nu e numai teoria conspiraţiei, că sunt oameni serioşi, sunt reviste ştiinţifice de mare anvergură. Se va stabili dacă a fost făcut în laborator sau nu, dar nu ştiu dacă vom trăi noi. La întrebarea ce interes ar fi pentru a crea virusul în laborator sunt mai multe răspunsuri. Cercetarea (…) Faptul că această viroză este de o asemenea agresivitate nu ne justifică pe noi să nu fi acţionat la timp atunci (când a apărut SARS COV 1, MERS).

Victor Voicu: Această viroză este de o agresivitate că a pus lumea în genunchi într-un context în care avem multe semne de întrebare. Sunt oameni care spun aşa: SARS COV 2 este o armă biologică nestingherită. Titlu de lucrare. Zice Giuseppe Lipi, împreună cu oameni de la Stanford  University: descifrând progresul clinic al unei arme biologice perfecte, virtual naturale. Deci a scăpat din laborator. A scăpat din neglijenţă pentru că există nişte mărturii- ei au fost ajutaţi în laboratorul din Wuhan de francezi si americani-  şi la un momend dat, prin 200,8 ei s-au cam supărat că au constatat nişte neglijenţe în comportament.

Victor Voicu: Ca proiect, prin arme biologice, ei nu urmăresc să moară toată lumea, dar să incapaciteze şi să moară o parte, plus anxietatea, teama, teroarea. Cum e şi acum. Acum nu suntem terorizaţi? Suntem. (…) Nu m-aş fi aşteptat să fie atât de grav. Pentru că e atât de diabolic, natural sau făcut de mâna omului, acest virus. Are toate caracteristicile să te manipuleze şi să atace exact zona mai vulnerabilă. El atacă organismal uman de sus până jos.

Victor Voicu: Au fost luaţi prin surprindere oamenii de ştiinţă, dar liderii politici. E o lecţie care vizează şi modul cum privim ştiinţa şi este o lecţie şi în ceea ce priveşte luatul în glumă, cum zic românii, în băşcălie. O astfel de agresiune biologică nu este o glumă, nu este o chestiune minoră pe care să o tratezi glumind. Nu trebuie să glumim că moare vecinul, trebuie să ne gândim că am putea muri şi noi.

Victor Voicu: Oarecum, la noi a fost mai blândă pandemia. Sunt multe argumente, inclusiv vaccinul BCG, anti-tuberculoză. Sigur că orice stimulare, menţinere, întreţinerea sistemului de reactivitate, că de fapt ce luptă împotriva  acestui virus princeps? E acel sistem imun înnăscut care reacţionează la orice impact cu un corp străin, inclusiv virusuri, bacterii. Sistemul medical românesc a funcţionat în general bine. S-au făcut vaccinuri la timp. Românii s-au vaccinat, duc în general o viaţă sănătoasă.

Victor Voicu: Sunt trei vaccinuri care sunt în linia 1. Pfizer, Astrazeneca- Oxford şi Moderna, care probabil, la un moment dat, vor fi toate în acţiune. Există şi alţii, Sputnik-ul. (...) ARN-ul mesager ce face? Schimbă câteva secvenţe din structurile chimice şi modifică puţin ARN-ul mesager. El îşi păstrează funcţionalitatea, dar conferă doar proprietăţi imunogene, nu de virulenţă.

Victor Voicu: Şi eu mă întreb de ce înainte nu era gălăgie împotriva vaccinării. Pentru că atunci nu erau purtătorii de mesaje false, fakenews-uri. Că nu ştiu ce ne face ăsta, că ne schimbă ADN-ul. Cum să ne schimbe ADN-ul? ADN-ului omului nu e schimbat de nişte milioane de ani. E foarte stabil omul. Omul de acum 1 milion de ani poate că era mai puţin evoluat, dar tot om era.

Victor Voicu: Vaccinarea presupune o organizare aproape militară – exactitate, planificare, capacitate de verificare. Are şi convingerea populaţiei sens pentru că  din punct de vedere statistc populaţional şi al  vulnerabilităţii la nivel populaţional trebuie să avem 70% vaccinaţi că altfel continuă dispersia şi contaminarea în masă (...). Păi se termină într-un fel sau altul pentru că apare acea imunitate de turmă, pentru că se întâmplă nişte schimbări, că oamenii se feresc. O epidemie nu e fără sfârşit. Trebuie  să-i şi convingem pe oameni, pentru că ei sunt manipulaţi de alte tipuri de mesaje: nu faceţi că o să muriţi, vă schimbă genomul, o să vedeţi că vorbiţi singuri, că o să vă introducă cipuri, nişte lucruri pe care nu vreau să le caracterizez.

Victor Voicu: Vaccinul te ajută să nu te infectezi. Dacă eficienţa este de 95% înseamnă că e capabil să protejeze 95% din grupul social. E posibil să devii purtător (după vaccin) , dar şanse mici. Poate să fie la un interval de la administrarea ultimei doze, sa zicem o lună, un an de zile. Se vorbeşte de o imunitate scurtă durată, dar şi de o imunitate cu o memorie a celulelor noastre să producă anticorpi. De aceea nu prea se tranşează foarte clar această poveste pentru că nu avem proba timpului.

Victor Voicu: E corectă prioritatea acordată medicilor la vaccinare şi a personalului profesionist care vine în contact cu populaţia, după părerea mea, şi poliţiştii. (...) infectarea propriu-zisă te face imun. Anticorpii durează din săptămâna a doua câteva luni de zile. Imunitatea nu e permanentă după infecţia cu SARS. La vaccinare, şansele sunt mai mari pentru că e şi cu rapel.

Victor Voicu: Dacă vrei să revii la activitatea anterioară trebuie să stopezi pandemia. Vom şti peste câteva luni dacă vaccinul este eficient. Legea numerelor mari (...) După opinia mea, la stadiul actual al cunoştinţelor, la experienţa pe care o are omenirea cu vaccinologia asta, probabilitateav este extrem de redusă să apară efecte adverse tardive. Şi eu voi face acest vaccin.

Victor Voicu: Există o experienţă uriaşă în urma acestei pandemii. Sunt două aspecte. Sistemele sanitare să fie apte şi planul de intervenţie în astfel de situaţii să fie pregândit. Să nu ne mai pregătim în pandemie să luptăm împotriva pandemiei. Toate aceste lucruri trebuie gândite ca la armată. Ai 2-3 soluţii minimale. Dacă prima variantă nu-ţi funcţionează, trebuie să recurgi la a doua, care şi aia e organizată, documentată, cu resurse instituţionale, resurse umane, materiale şi bani. Toate astea trebuie gândite din timp. Sunt nişte reguli de bază, cele specifice urmează să fie stabilite în funcţie de agentul etiologic

Victor Voicu: Sistemul sanitar din România a făcut faţă, din fericire. Pentru viitor trebuie insistat mai mult pe formarea oamenilor de laborator, infecţioniştilor, epidemiologilor, primul şi ultimul sunt domenii neglijate. Sunt puţini, că  nu se înghesuie lumea la epidemiologie deşi medicina colectivităţilor începe cu epidemiologia şi medicina preventivă. Altfel ce faci cu o populaţie bolnavă? (...) DSP-urile trebuie încadrate cu specialişti, nu cu funcţionari (...) o catastrofă, un cataclism o urgenţă epidemiologică, de tip infecţios, ne poate surprinde oricând.

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici