- Home
- Stirile zilei
- BUCUREŞTI, (28.02.2020, 11:48)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Astăzi comemorăm 235 de ani de la martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan
- Martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan, conducătorii Răscoalei ţărăneşti de la 1784 din Transilvania, este comemorat vineri
- Răscoala ţărănească din 1784 din Transilvania a izbucnit în contextul realităţilor politice, sociale şi religi oase ale provinciei de la sfârşitul secolului al XVIII-lea.
- După răscoală, moţilor li s-au acordat mai multe drepturi, între care libertatea păşunatului, scutirea de cărăuşie, desfiinţarea servituţii personale şi a legării de glie, căsătorii fără consimţământul nobilului şi dreptul la învăţătură.
Urmărește
4037 afișări
Astăzi comemorăm 235 de ani de la martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan
La răscoală au participat iobagi români, maghiari, saşi, mineri din Apuseni şi ocnele din Maramureş, meşteşugari, preoţi.
Răscoala a izbucnit pe 2 noiembrie 1784, în satul Curechiu, Hunedoara şi s-a încheiat la sfârşitul lui decembrie 1784, când Horea şi Cloşca au fost capturaţi de autorităţi. Trădaţi de pădurarul Anton Melzer din Abrud, Horea şi Cloşca au fost prinşi în pădurea Scoruşetului din Munţii Gilăului, pe 27 decembrie 1784, iar, pe 30 ianuarie 1785, a fost capturat şi Crişan, Cei trei capi ai răscoalei au fost duşi la Alba Iulia, unde s-a constituit o comisie de anchetă, condusă de baronul Anton Iankovic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Crişan s-a spânzurat în închisoare, cu curelele de la opinci, pe 13 februarie, iar Horea şi Cloşca au fost supuşi celei mai grele pedepse prevăzute la acel moment, frângerea pe roată fără "lovitură de graţie”, pentru a nu îi scuti de chinuri.
Astfel, pe 28 februarie 1785, pe Dealul Furcilor, un călău le-a zdrobit trupurile, de la picioare spre cap, lovindu-i cu roţi imense. Mai întâi a fost executat Cloşca, care a primit 20 de lovituri, în timp ce Horea a asistat în picioare. A urmat Horea, lovit de 12 sau 13 ori. Conform sentinţei, organele interne au fost îngropate pe Dealul Furcilor, iar trupurile lor, precum şi cel al lui Crişan au fost tăiate în patru şi puse în ţeapă în cele mai importante localităţi din Alba şi Hunedoara pentru intimidarea poporului.
Răscoala a avut un larg ecou în străinătate, unde s-au publicat broşuri, calendare, articole de presă, rapoarte diplomatice, gravuri.
În 1937, a fost ridicat Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan, pe strada Mihai Viteazul, în faţa porţii a treia a Cetăţii Alba Carolina, acesta fiind unul dintre cele mai cunoscute monumente din municipiul Alba Iulia.
Obeliscul a fost construit printr-o colectă publică iniţiată de Asociaţia Astra, fiind inaugurat în prezenţa regelui Carol al II-lea şi a lui Mihai I, acesta din urmă fiind la acea dată voievod de Alba Iulia.
Monumentul are peste 20 de metri înălţime şi în interiorul soclului care sprijină obeliscul se află o celulă simbolică, având inscripţia "Smerită închinare lui Horea, Cloşca şi Crişan", iar în partea de vest, un basorelief reprezentându-i pe cei trei eroi naţionali.
Pentru a comemora martiriul, anual, pe 28 februarie, au loc depuneri de coroane la Statuia Obelisc şi ceremonii religioase.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
-
astăzi, 14:20