- Home
- Stirile zilei
- (28.09.2023, 08:04)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dieta care scade colesterolul: alimente recomandate şi cele de evitat
Un ajutor crucial în combaterea colesterolului ridicat vine din dietă.
Urmărește
31040 afișări
Dieta care scade colesterolul: alimente recomandate si cele de evitat
În trecut, alimentele bogate în colesterol, cum ar fi gălbenuşul de ou sau creveţii, erau interzise deoarece se credea că ele cresc colesterolul din sânge.
Astăzi s-a înţeles că colesterolul din aceste alimente nu are un impact semnificativ: sub 200-300 de miligrame de colesterol pe zi din surse alimentare nu există niciun risc şi în jur de 200 se găsesc într-un ou, aşa că dieta mediteraneană indică o „doză” permisă de patru ouă pe săptămână.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Oul este un aliment complet, bogat în proteine şi per total reduce colesterolul deoarece îi reduce sinteza de către organism, aşa că, dacă mâncăm ouă la prânz, pentru a evita excesul de grăsime, trebuie doar să aduci legume sau leguminoase la masă seara.
Mâncatul a mai mult de patru ouă pe săptămână poate creşte plăcile în arterele carotide.
Ce alimente ar trebui să eliminaţi/reduceţi?
În primul rând, nu trebuie să exagerăm cu caloriile, repetă specialiştii, indiferent de sursă, deoarece excesul influenţează negativ metabolismul hepatic al colesterolului (şi nu numai).
Nutrienţii cărora trebuie să acordaţi cea mai mare atenţie sunt grăsimile saturate din alimente precum carnea roşie şi cârnaţii, produsele lactate sau uleiurile vegetale bogate în grăsimi saturate, de exemplu uleiurile de cocos şi palmier.
Caloriile din grăsimi saturate nu trebuie să depăşească 10% din aportul zilnic de energie la cei care nu au factori de risc cardiovascular anumiţi, iar procentul scade la 7% la cei care au colesterolul crescut şi/sau prezintă risc cardiovascular moderat/ridic.
Trebuie eliminate complet şi grăsimile trans sau hidrogenate, care derivă în mare parte din procese industriale prin care atomi de hidrogen sunt adăugaţi în grăsimile vegetale astfel încât să le facă solide la temperatura camerei şi să uşureze procesarea alimentelor, să dea corpul produselor şi să le mărească termenul de valabilitate.
Sunt periculoase pentru că măresc producţia de colesterol LDL şi reduc colesterolul HDL, favorizează şi inflamaţia şi formarea plăcilor de ateroscleroză, chiar par să înrăutăţească memoria şi, mai mult, se pare că nu există un prag sigur pentru consumul lor, oricât de scăzut.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a propus eliminarea completă a acestora din produsele industriale până în 2023, dar pentru a vă proteja trebuie să citiţi întotdeauna cu atenţie etichetele alimentelor industriale şi să nu le cumpăraţi dacă spun grăsimi vegetale hidrogenate sau parţial hidrogenate.
Ce alimente ar trebui să fie preferate pentru a ţine colesterolul sub control?
Dieta sănătoasă pentru gestionarea nivelului de colesterol este în stil mediteranean, săracă în calorii şi bogată în fructe, legume, leguminoase, cereale integrale şi peşte, cu un aport redus de sare.
Cei mai valoroşi nutrienţi împotriva colesterolului sunt acizii graşi polinesaturaţi găsiţi în peştele gras, avocado, nuci, seminţe şi uleiuri vegetale precum uleiul de floarea soarelui: pe lângă reducerea nivelului de colesterol LDL, o dietă bogată în acizi graşi polinesaturaţi creşte cantitatea de colesterol HDL.
Acelaşi lucru se întâmplă şi cu acizii graşi mononesaturaţi în care este bogat uleiul de măsline extravirgin, o componentă esenţială a unei alimentaţii sănătoase.
De asemenea, consumul de alcool trebuie redus şi fumatul evitat, precum şi controlul adecvat al greutăţii cu activitate fizică regulată (cel puţin 150 de minute pe săptămână de exerciţii moderate, conform recomandărilor OMS).
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe