- Home
- Stirile zilei
- (27.11.2020, 07:24)
- Sorina Matei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV Dosarul Tudorache, vechi de 4 ani: 21 de întâlniri între intermediar şi denunţător, bănuieli de avere ilicită, amplă analiză de shopping şi două valijoare şi trei sertare de bijuterii
- Procurorii DNA susţin că întâlnirile dintre denunţătorul şi intermediarul din dosarul lui Daniel Tudorache s-au desfăşurat în perioada 15 septembrie 2016- 22 mai 2017
- Secţia a II-a a DNA a analizat tranzacţiile, shoppingul, proprietăţile şi vacanţele familiei Tudorache timp de 10 ani, constatând că fostul primar nu dădea bani pe mâncare, carburant şi utilităţi, pe cât ar fi trebuit
- DNA: Spălarea de bani fără infracţiunea predicat, prin comparaţii cu vânzători de heroină şi spărgători de bancomate
- Procurorii DNA suspectează o avere ilicită, în timp ce Constituţia prezumă caracterul licit al dobândirii averii, CCR a decis că dovedirea caracterului ilicit al dobândirii averii revine celui care o invocă iar controlul averii se face prin Legea 115/2016
Urmărește
25173 afișări
Procurorul şef al Secţiei a II-a a DNA, Ana Dana, arată în ordonanţa de punere sub acuzare a fostului primar al sectorului 1, Dan Tudorache, pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, a fostei sale soţii, Adina Tudorache şi a lui Ion Niţă, că dosarul penal datează din 2016 şi are două părţi.
Denunţător- intermediar: 21 de întâlniri supravegheate în 8 luni, negocieri prin semne, tastări pe telefon, teama de a nu fi interceptat prin ceas şi cravată
Prima parte a dosarului DNA se referă la un comision dintr-un contract pentru servicii de pază încheiat între firma SC Tiger Security Services SA a lui Bogdan Constantin Şovar, martor denunţător în dosar, şi DGASPC Sector 1, iar comisionul ar fi fost negociat constant între Şovar şi Ion Niţă, un personaj despre care procurorii susţin că este un apropiat şi naş al fostului primar, Daniel Tudorache.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Comisionul ar fi fost discutat în 21 de întâlniri supravegheate ambiental de DNA în perioada 15 septembrie 2016- 22 mai 2017 din care procurorii redau o parte din înregistrări.
Martorul denunţător, Bogdan Constantin Şovar, susţin procurorii în document, a făcut declaraţii la DNA în trei ocazii: pe 15 septembrie 2016, pe 20 septembrie 2016 şi pe 26 februarie 2017.
"În perioada septembrie 2016- mai 2017, Ion Niţă a pretins de la martorul Bogdan Constantin Şovar un comision de 10% din valoarea contractului pe care societatea acestuia îl avea cu DGASPC Sector 1, având ca obiect servicii de pază, în schimbul influenţei pe care urma să o exercite asupra funcţionarilor responsabili din DGASPC Sector 1, influenţă pe care urma să o exercute atât în mod direct, cât şi prin internediul primarului Daniel Tudorache pentru a asigura buna desfăşurare a contractului, atât sub forma plăţii la timp a facturilor, cât şi sub forma actualizării tarifelor.
În baza acestei solicitări, Ion Niţă a primit suma de 105.000 lei în numerar, precum şi suma de 8640 lei sub forma unor facturi fiscale fictive emise de societatea Aqua Elyvid a lui Ion Niţă", se arată în documentul consultat în care procurorii DNA arată că "în activitatea infracţională, Ion Niţă a fost sprijinit de Daniel Tudorache".
În documentul de 79 de pagini, procurorii secţiei a II-a a DNA susţin că, iniţial, negocierea dintre Niţă şi Şovar s-ar fi făcut prin semne şi tastări pe telefon a procentului de 15%, Şovar iar fi spus lui Niţă că procentul pretins este prea mare şi, ca atare, s-ar fi stabilit în final un procent de 10%.
Ulterior, cei doi s-ar fi întâlnit la "cafele", de mai multe ori, în întâlniri supravegheate de DNA, timp în care Ion Niţă s-ar fi ocupat de "colectarea şpăgilor" pentru Daniel Tudorache, comisioanele variau lunar, iar Şovar îi dădea banii lui Niţă din torpedoul maşinii.
Ion Niţă, zis "Ochelaristul", condamnat în primă instanţă, la 4 ani şi 4 luni de închisoare, în dosarul fostului primar Sorin Oprescu, pentru complicitate la spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat, avea o "precauţie sporită", având în vedere că anterior, în dosarul precedent al DNA, "acesta fusese înregistrat cu un dispozitiv de supraveghere- ceas la mână", susţin procurorii.
În altă întâlnire supravegheată cu Şovar, Niţă îşi exprimă temerile de a nu fi interceptaţi prin intermediul unor dispozitive instalate în cravată. "Să te fereşti de oameni care au cravată", i-ar fi spus Niţă lui Şovar, se mai arată în document.
Problema DNA: Tudorache nu cumpăra zilnic mâncare şi nici carburant
Procurorii DNA notează că după întâlnirile în care se negociau şi acordau comisioanele, în acele perioade, din analiza conturilor bancare ale lui Tudorache rezulta că acesta nu făcea multe achiziţii necesare traiului zilnic: mâncare, carburant.
Ca atare, în a doua parte a dosarului, DNA a stat să vadă pe ce îşi cheltuia familia Tudorache banii lunar: comision bancar de administratre a conturilor, plăţi Vodafone, plata la Vet Medina (magazin specializat în comercializare animale de companie şi hrană animale), plată produse alimentare din Carrefour, de la Mega Image, plată către Turches Com (societate specializată în comerţ cu amănuntul a textilelor), plată pe siteul de fashion de lux net-a-porter, plată produse fashion, plată către Perfect Nails, plată către Stilo Garments ( magazin Dubai- produse fashion de lux), plăţi pentru C&C Beauty, plată către Luisaviaroma (site produse fashion), plată J&M.
"Analiza conturilor confirmă susţinerile lui Ion Niţă că adevăratul beneficiar al comisioanelor solicitate este Daniel Tudorache", arată DNA în ordonanţă, care mai susţine că Niţă în anumite discuţii se referea la Tudorache inclusiv folosind termenul "gagica".
DNA: Spălarea de bani fără infracţiunea predicat, prin comparaţii cu vânzători de heroină şi spărgători de bancomate
În ordonanţa DNA, procurorii susţin că în ceea ce priveşte infracţiunea de spălare de bani nu este necesar a se stabili cu exactitate infracţiunea predicat şi ca atare, în dosarul Tudorache, procurorii fac comparaţii cu situaţia unui inculpat care vindea 1,5 kg de heroină şi care ulterior şi-a cumpărat un teren şi o maşină, spălând banii, dar şi cu situaţia altor inculpaţi care au fost surprinşi în Marea Britanie sustrăgând bani din bancomante şi care ulterior au trimis bani timp de 4 ani în România, cu care se cumpărau imobile sau maşini de lux.
Mergând pe ideea dobândirii unei averi ilicite în acest caz, procurorii Secţiei a II-a a DNA susţin că în perioada 2008-2018, Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, a realizat venituri de 605.782 lei (aproape 1000 de euro pe lună), prin: depunerea unor sume cash de către Adina Tudorache, fosta sa soţie, şi de către cea care susţin că este menajera familiei, Ştefana Jurowska.
Procurorii vorbesc despre sume de 3.370.000 de lei şi de 1.460.000 de euro care ar fi intrat în conturile familiei Tudorache, scriu de un împrumut acordat de familia Tudorache către Ion Bucur şi de cumpărarea de bijuterii, inclusiv diamante "a căror valoarea urmează să fie stabilită", dar susţin că totuşi au identificat prin facturi fiscale o serie de bijuterii: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii de 64.225 de dolari, un inel cu diamant de 80.000 de euro, un diamant de 190.000 de euro, un inel de 65.000 de euro, un set de cercei şi lănţişor cu pandantiv de 11.200 de euro.
Procurorii menţionează şi cumpărarea de acţiuni la FC Rapid, asocierea în participaţiune cu SC Triumf SA cu o sumă de 640.000 de euro, toate acestea susţinând ei că au o "provenienţă infracţională".
"Daniel Tudorache a urmărit să evite crearea oricărei legături între sine şi sumele de bani în cauză, având în vedere că, în calitatea sa de angajat în aparatul administrativ al statului, avea obligaţia completării declaraţiilor de avere şi orice sumă care ar fi depăşit veniturile legale ar fi creat suspiciuni cu privire la provenienţa acesteia şi ar fi declanşat verificări", arată DNA.
Tudorache şi-ar fi dorit un standard ridicat de viaţă, ar fi ascuns originea sumelor pe care le-a obţinut din infracţiunile de corupţie, iar în această activitate ar fi fost ajutat de fosta soţie, Adina Tudorache şi de către menajera Ştefana Jurowska, susţin procurorii care folosesc în ordonanţă şi un interviu din Gândul.info, preluat de ziare.com, în care Daniel Tudorache, primarul de atunci al sectorului 1, vorbeşte despre salariul său de deputat şi de primar.
Numai că potrivit art. 44 alin, 8 din Constituţia României, caracterul licit al dobândirii se prezumă, potrivit deciziilor CCR, în România, dovedirea caracterului ilicit al dobândirii averii revine celui care o invocă iar potrivit legii 115 din 16 octombrie 2016 privind declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţii de conducere, averea în aceste cazuri poate fi supusă controlului legal iar controlul se extinde şi averii şi veniturilor dobândite de celălalt soţ.
Cumpărăturile din America de Sud, Tokio, Seul, Veneţia şi Bruxelles
Procurorii susţin în documente că în perioada 2008-2018 din patrimoniul familiei Niţă s-a transferat în patrimoniul Adinei Tudorache, fosta soţie a primarului, suma de aproximativ 250.000 de euro.
DNA arată că l-a interceptat pe Tudorache încă din februarie 2017, de când pleca cu familia în mai multe ţări din America de Sud, şi soţia lui Tudorache a folosit cardul lui Daniel Tudorache pentru cumpărături.
Mai mult, tot din punerea în executare a măsurilor de supraveghere tehnică, DNA precizează că fosta soţie a lui Tudorache a folosit mai multe carduri pe care le alimenta cu depuneri în numerar iar Adina Tudorache nu avea la acel moment un loc de muncă. Cu toate acestea, procurorii susţin că în 4 luni Adina Tudorache a depus la OTP Bank în numerar suma de 117.300 de lei.
În plus, procurorii spun că Liviu Jurowska şi Ştefana Jurovka, rudele lui Tudorache, ar fi şoferi şi menajeră, iar în 2017, familia Tudorache făcea cumpărături în Tokio, Seul, Veneţia şi Bruxelles, iar alertele privind tranzacţiile reuşite/ plăţile veneau pe telefonul Ştefanei Jurovka.
Ana Dana, DNA: "Nu se poate accepta că o persoană care are ca sursă de venit doar salariul, îşi permite ca venitul pe o lună să îl cheltuiască în două zile pe haine şi bijuterii de lux"
Secţia a II-a a DNA condusă de procurorul şef Ana Dana arată în document că există perioade în care Daniel Tudorache nu cheltuieşte timp de o lună nicio sumă din salariu, în vreme ce în alte luni are unele cheltuieli, în principal de la magazine specializate în articole de lux, de la farmacie sau supermaket. Iar toate acestea sunt precizate: Mengotti ( Prada, Dolce & Gabana, Giorgio Armani, Fendi, Valentino, Versace, Etro, Loro Piana, Alessandro Dell, Aqua, Scervino, Giambattista Valli, 6267, Diane Von Furstenberg, Neil Barrett, Christian Dior), Louis Vuitton România, J. Kristensen, Peek Cloppenburg, Zara, Farmacia Valex, Mega Image, Hiproma SA/ viitorul Carrefour.
"Lipsesc cheltuieli lunare aferente traiului zilnic (alimente, utilităţi) şi nu există nici retrageri de numerar care ar putea acoperi astfel de cheltuieli", scriu procurorii în ordonanţa DNA.
DNA a obţinut de la ANAF şi înregistrările veniturilor licite ale lui Tudorache din perioada 2007-2018 şi repetă că din ambele conturi deschise la BCR şi OTP, Tudorache nu plătea utilităţile, alimentele şi carburantul, nu retrăgea numerar, dar făcea cumpărături de la Băneasa Bijuterii sau de la J.Kristensen SRL.
"Or, nu se poate accepta că o persoană care are ca sursă de venit doar salariul, îşi permite ca venitul pe o lună să îl cheltuiască în două zile pe haine şi bijuterii de lux (...) Există perioade în care Daniel Tudorache nu cheltuieşte nicio sumă din salariu pentru achiziţii de alimente, singurele cheltuieli constând în achiziţii de o valoare apropiată salariului de la magazine specializate în îmbrăcăminte/încălţăminte", se arată în documentul procurorilor.
Procurorii au făcut o analiză a cheltuielilor lui Tudorache şi din 2013 până în 2018, supăraţi fiind de comportamentul primarului: plăteşte la Wizz Air, la Credit Gold Tei, abonamentul la UPC pe 1 an, la Clinica Băneasa, la Dental Diamond, la Hotel Medusa, la Dubai- Stilo Garments Trading, la Orange, în Japonia, la Hotel Watergate, la Hotel Renaissance, la NMBS Nord, la Selgros, la Uber, la itunes. Şi a mai plătit timp de 3 ani şi pensia alimentară.
Ce conţin cele două valijoare şi trei sertare de bijuterii
Procurorii DNA au analizat şi conduita financiară a fostei soţii a lui Daniel Tudorache, Adina Tudorache, şi au constatat că aceasta ar gestiona sume mai mari de bani decât cele declarate: depuneri în numerar de 2.155.487 lei şi 231.359 euro, cumpără în 2008 şi 2009 proprietăţi de 305.000 de euro şi 470.000 de lei, transferă scriptic în 2011 dreptul de proprietate lui Ion Niţă pentru ca apoi, în 2014, să redobândească totul la un preţ mai mic, este împuternicită pe conturile lui Jurowska, depune sume de bani în numerar pe care le transferă rudelor sau altor persoane, dă cu împrumut 920.000 de euro şi 420.000 de lei unor persoane, cumpără unităţi de fond pe care le vinde ulterior şi are şi 3 depozite la bănci cu care a pornit de la 0.
În plus, despre fosta soţie a lui Tudorache procurorii susţin că a cumpărat şi acţiuni la FC Rapid.
Ulterior, procurorii susţin că "Daniel Tudorache, prin intermediul fostei soţii, Adina Tudorache a mai procedat şi la cumpărarea de bijuterii, inclusiv diamante, a căror valoare urmează a fi stabilită. Dar până atunci, au procurorii au identificat nişte facturi: 1 inel în valoare de 58.500 de euro, 1 set de bijuterii de 64.225 usd, 1 inel cu diamant în valoare de 80.000 de euro, 1 diamant în valoare de 190.000 de euro (avans de 35.500 de euro), 1 inel de 65.000 de euro, 1 set cercei şi lănţişor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro.
Cu ocazia percheziţiilor imobiliare, în domiciliul menajerei ar mai fi fost identificate următoarele bijuterii, aflate în două valijoare tip bijuterii:
"Prima valijoară" ar conţine: 7 perechi de cercei, 1 ceas marca Eloga, 4 pandantive, 3 brăţări, 36 de inele, 1 colier, 13 lănţişoare.
"Într-un cufăr, de culoare cireş", ar fi fost identificate alte 3 sertare cu bijuterii diferite, respectiv:
*Sertarul 1: 10 pandantive, 3 lănţişoare, 35 de inele, 19 perechi de cercei, 1 pereche medalion, 5 piese de bijuterii incomplete.
*Sertarul 2: 6 pandantive, 5 perechi de cercei, 18 brăţări, 3 lănţişoare şi 1 colier.
*Sertarul 3: 1 ceas Dior, 2 ceasuri de damă Anna Maria Cammilli, 5 perechi de cercei, 4 pandantive, 1 broşă, 2 inele, 2 lănţişoare, 8 brăţări, 3 coliere.
DNA despre conduita financiară a Ştefanei Jurowska: o Alfa Romeo Stelvio şi plăţi la magazine de bijuterii şi produse de lux
Procurorii au analizat şi conduita financiară a Ştefanei Jurowska din perioada 2007- 2018, conturile de la CEC şi OTP dar şi salariile de la Lukoil România şi susţin că a specialiştii DNA încă din 2017 au descoperit că fosta soţie a lui Tudorache este împuternicită pe conturile lui Jurowska, iar în unele contracte a fost găsit acelaşi număr de telefon.
Analizând tranzacţiile de pe conturile lui Jurowska, DNA spune că aceasta şi-ar fi cumpărat şi o maşină Alfa Romeo Stelvio în 2018 la preţul total de 57.569 euro şi a făcut plăţi către magazine de bijuterii din Turcia/ Yuksel Kuyumcul şi Dubai dar, către Chanel Moda Turcia şi către siteurile de produse de lux de pe care cumpăra fosta soţie a lui Tudorache: Gip Revolve, Net-a-Porter, Yoox Net-a-Port, Istanbul Sualti, Nando Ayakkabi, Havalanlari D&R, Moschino, Distinto.
Faţă-n faţă cu acuzaţiile DNA, Daniel Tudorache şi-a susţinut public nevinovaţia. Astăzi, Tribunalul Municipiului Bucureşti judecă contestaţia depusă de fostul edil al sectorului 1 la măsura preventivă de control judiciar pe cauţiune de 1 milion de euro.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36