Finala de la US Open, pe placul fanilor americani. Serena Williams se califică "en-fanfare" şi o va înfrunta pe Naomi Osaka

Finala feminină de la US Open 2018 s-a stabilit în noaptea de joi spre vineri. Finala feminină de la US Open le va aduce faţă în faţă pe Serena Williams (36 ani - cea mai vârstnică finalistă din istoria US Open-ului) şi pe Naomi Osaka (20 ani - prima finalistă dată de Japonia, cea mai tânără finalistă de US Open din ultima decadă, de la Caroline Wozniacki încoace / 2009).

Urmărește
1115 afișări
Imaginea articolului Finala de la US Open, pe placul fanilor americani. Serena Williams se califică "en-fanfare" şi o va înfrunta pe Naomi Osaka

Finala de la US Open, pe placul fanilor americani. Serena Williams se califică "en-fanfare" în finala şi o va înfrunta pe Naomi Osaka

Naomi Osaka (19 WTA) a învins-o pe Madison Keys (14 WTA), scor 6-2, 6-4, într-o oră şi 25 de minute.

Serena Williams (26 WTA) s-a impus în prima semifinală, în faţa letonei Anastasija Sevastova (18 WTA), 6-3, 6-0, în 65 de minute.

Meteorologii au anunţat furtună, fulgere şi tunete pentru seara zilei de joi, iar în consecinţă, acoperişul celei mai mari arene de tenis din lume a fost închis, ca măsură de precauţie, pentru ambele semifinale feminine.

Pentru Madison Keys însă, furtuna s-a dezlănţuit similar, în faţa lui Naomi Osaka, precum se întâmplase şi în urmă cu un an, în duelul cu Sloane Stephens. Sportiva din Rock Island a atacat mai mult, însă fără rezultate pe tabelă în momentele importante. Greşind neforţat de 32 de ori, americanca a părut că îşi face rău cu fiecare minge de break obţinută, ratând execuţii la îndemână şi plătind preţul aproape fără excepţie pentru şansele ratate în game-ul următor pe serviciu.

Naomi Osaka, de partea cealaltă, a fost jucătoarea cerebrală, sigură pe ea, atentă, eficientă în defensivă şi inspirată. De netrecut pe cele 13 mingi de break, japoneza a greşit doar de 20 de ori şi a lovit decisiv de 12 ori. Valorificând 3 din 4 mingi de break şi încheind fără greşeală la fileu, eleva lui Sascha Bajin s-a calificat în prima finală de Mare Şlem a carierei, asigurându-şi totodată un nou personal best în clasamentul WTA (locul 12 în cazul în care va pierde finala, 11 dacă o câştigă).

Ineficienţă versus eficienţă

Naomi Osaka a reuşit prima rupere de ritm a meciului. Presată de Keys pe serviciu, în game-ul patru, nipona a scăpat la limită, revenind de la 0-40 şi anulând apoi şi o a patra minge de break, cel mai mare reproş pentru Keys fiind acela că, pe un serviciu doi modest al japonezei, a forţat mult prea mult şi a ratat terenul nu cu milimetri ci cu zeci de centimetri. Decontul s-a făcut în game-ul imediat următor, când Madison a scăzut nivelul de concentrare. Cu 11 greşeli neforţate, finalista US Open 2017 s-a văzut condusă de Osaka, 3-2.

Lucrurile au mers din rău în mai rău pentru Keys. Ratând două şanse de rebreak în cel mai lung game al startului de meci, americanca a capotat total pe serviciu. Osaka a profitat, a câştigat al patrulea game consecutiv şi şi-a oferit şansa de a servi cu mingi noi pentru închiderea primei manşe, la 5-2. Cel mai lung schimb de mingi al începutului de partidă, de 17 lovituri, a tranşat practic soarta primului set: a 18-a oară în partidă Keys a greşit neforţat, iar Osaka a valorificat mingea de set cu un serviciu apăsat.

Primul set a avut puţine reuşite: Madison Keys a reuşit 5 lovitui câltigătoare, Osaka doar 2. Diferenţa s-a făcut la numărul de geşeli directe - 18 pentru Madison, 11 pentru Naomi, precum şi la eficienţa pe mingi de break (0 din 6 Keys, 2 din 3 Osaka).

Tempo crescut, acelaşi raport de forţe în punctele mari

Setul secund a început cu o nouă dezamăgire pe serviciu pentru Keys, care, cu trei greşeli neforţate, a facilitat break-ul niponei.

O bătălie incredibilă s-a dat într-un game doi cu încărcătură emoţională uriaşă: Keys a aruncat tot ce avea spre Naomi, nipona s-a apărat însă incredibil, rezistând eroic. Apoi, peste zece minute de luptă s-au încheiat cu o mini-dramă pentru Keys, care a ratat fie returul, fie passing-ul, fie forehandul decisiv pe primele patru mingi de break, apoi a trebuit să înghită în sec la momentul de inspiraţie al japonezei, Osaka trimiţând un prim as pe serviciul doi pentru a anula a cincea minge de break din game şi o altă ghiulea de 186 km/h pe a şasea oportunitate a finalistei de anul trecut. Keys a căzut, a ridicat descumpănită privirea spre Lindsay Davenport, mentorul din loja sa, dar, rămasă în urmă pe tabelă la 0-2, a găsit totuşi resursele pentru a salva cu lovituri câştigătoare clare următoarea tură de lansare, de la 0-30.

Osaka a anulat o nouă minge de break, a 13-a în partidă, chiar şi alucând pe teren. În loc de 4-4, nipona a reuşit să se apere şi să ducă scorul la 5-3. Keys a lansat provocarea supremă, cu o tură albă pe serviciu: poţi închide meciul cu serviciul pentru o primă finală de Grand Slam a carierei?

Ca şi în şase din precedentele game-uri pe serviciu, Osaka a pierdut primul punct, a revenit însă cu patru puncte consecutive, alimentate de servicii bune, completând într-o oră şi 25 de minute surpriza în faţa finalistei ediţii 2017 a US Open-ului, o sportivă pe care nu o învinsese niciodată, în trei partide anterioare.

1-0 este scorul întâlnirilor directe dintre Naomi Osaka şi Serena Williams

6-3, 6-2 este scorul cu care Naomi Osaka o învingea pe Serena, în acest an, în primul tur de la Miami - aceasta fiind doar a patra partidă oficială de simplu disputată de americancă după revenirea în circuit

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici