- Home
- Stirile zilei
- (19.11.2021, 08:00)
Ieşi pe plus VIDEO. Cum economisim eficient şi cum facem un buget lunar? Despre creditul imobiliar, cu Irina Chiţu, director al comparatorului bancar FinZoom.ro
- Irina Chiţu, director al comparatorului bancar FinZoom.ro, vorbeşte despre fondul de urgenţă şi fondul de siguranţă.
- Creditul ipotecar: când să îl luăm şi cum îl achităm mai repede?
- Care sunt cele mai întâlnite greşeli în gestionarea veniturilor?
- Despre economiile pentru sărbători: când şi cum economisim?
Urmărește
2161 afișări
Irina Chiţu, director al comparatorului bancar FinZoom.ro este invitata ediţiei de joi Ieşi pe plus, o emisiune realizată de MEDIAFAX în parteneriat cu CEC Bank.
Omul, cât trăieşte, cheltuie. Dar şi învaţă cum să cheltuie şi cum să economisească în primul rând, mai ales de când accesul la educaţie financiară non-formală, instrumente, platforme şi site-uri de acest tip a devenit din ce în ce mai facil.
Cele mai întâlnite greşeli în gestionarea banilor
Lipsa unui buget lunar, în scris
Irina Chiţu spune că este vital să avem un buget personal sau în familie, în scris, lunar. „Bugetul este o oglindă. Aşa aflăm ce bani ne intră în casă şi ce bani ies din casă şi unde putem aduce îmbunătăţări. Văzând asta, vedem fiecare cheltuială, oricât de mică şi găsim soluţii să reducem cheltuielile, sau să mărim veniturile.”
Economisirea la final de lună, după plata utilităţilor
Înloc să economisim doar la final de lună, ar trebui să facem asta înainte de orice altceva. „Mai important este să ne plătim pe noi înşine şi să economisim, imediat ce ne-a intrat salariul.
Procentul recomandat pentru economisire este cel puţin 10% din venitul lunar, deşi, ideal este 20% din venit să meargă către economii şi planuri de viitor.
- 20% pentru economii
- 50% pentru cheltuieli necesare (aici intră şi ratele la credite ipotecare)
- 30% pentru dorinţe
Invitata spune că o altă greşeală este că tindem să nu vedem cheltuielile mici, cum ar fi banii daţi pe ţigări (circa 7.200 de lei pe an).
Irina Chiţu spune că este indicat să ţinem un buget lunar şi, la final de an, să vedem, retrospectiv domeniile cu cheltuielile cele mai mari şi să ne redresăm.
Îainte de a trece la capitolul investiţii, specialista spune că este de preferat să avem deja obiceiul format de a economisi.
Cheltuielile pentru Crăciun
Specialista vorbeşte şi despre cheltuielile pentru sărbători şi spune că este indicat să avem un buget separat, fix, din timp pentru Crăciun, spre exemplu: pentru cadouri, masa de Crăciun şi vacanţe.
Cardul de credit la români
Unul din 4 români cu card de credit îşi ţine cardul de credit intact, doar pentru a fi la îndemână în caz de urgenţă.
Asta arată că sunt mai responsabili şi nu se împrumută pentru orice.
Creditul ipotecar: când, de ce şi de care
Din prima rată din scadenţarul pe credit ipotecar pe 30 de ani 75% sunt dobânzi şi comisioane şi doar 25% cât dai tu înapoi.
Când ai bani în plus, este bine să mergi să rambursezi anticipat, dar cu reducerea perioadei de creditare. Orice sumă rambursată se calculează direct din principal, deci îţi scade soldul. Rambursările în avans se fac ce mai eficient la începutul creditului, în ziua scadenţei sau imediat după.
Directorul comparatorului bancar FinZoom.ro oferă şi câteva sfaturi despre cum să alegem eficient creditul. „Întâi te întrebi „Am nevoie de credit”? Este o decizie pe termen lung şi nu trebuie să te îndatorezi Şi nu te duci întâi la bancă să întrebi, ci îţi faci tu calculul. Apoi să faci un exerciţiu de economisire, pentru a vedea dacă poţi pune deoparte rata respectivă” şi desigur, apoi, să dai avansul. Vital este şi altceva: creditul trebuie luat în moneda în care iei tu salariul”.
Specialista spune că este important şi să iei rate descrescătoare, nu egale. Scadenţaru cu rate descrecătoare îţi aduce o economie de zeci de mii de euro, fiindcă este o altă modalitate de calcul.
Când te împrumuţi, să fie maxim 25% din venit, mai recomandă Chiţu. Apoi, e bine să plăteşti ratele în avans, cu reducerea perioadei.
„Nu toate ouăle într-un singur coş”
Legat de investiţii, invitata oferă o serie de sfaturi, cel mai important fiind crearea unui fond de siguranţă şi al unui fond de urgenţă.
Plasa de siguranţă ar însemna 3-6 salarii nete puse deoparte. Apoi, din economiile pe care le facem, putem crea diverse fonduri: pentru copii, pentru vacanţe, pentru pensie sau pentru un avans la o casă. Este bine să diversificăm monedele, dar să ştim cum funcţionează, mai spune invitata.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe