Liviu Avram: În 2012, nu am văzut carenţa sistemului, USL era uriaş. Acum votul este disipat

Jurnalistul Liviu Avram a declarat, miercuri, că apelul la Curtea Constituţională a fost singura resursă rămasă disponibilă pentru a corecta legea electorală, afirmând că deşi în anul 2012 s-au organizat alegeri într-un singur tur, existenţa USL l-a împiedicat să vadă carenţa sistemului de vot.

Urmărește
620 afișări
Imaginea articolului Liviu Avram: În 2012, nu am văzut carenţa sistemului, USL era uriaş. Acum votul este disipat

Liviu Avram: În 2012, nu am văzut carenţa sistemului, USL era uriaş. Acum votul este disipat (Imagine: Balazs Attila/ Arhiva Mediafax Foto)

''Aştept să văd cum se desfăşoară procesul. (…) Să văd dacă sunt argumente împotriva argumentelor mele. Eu le-am căutat şi cât am putut am găsit, restul nu am mai reuşit. Să aşteptăm cu încredere decizia Curţii'', a afirmat jurnalistul, la sosirea la CCR.

Întrebat ce l-a motivat să se angajeze în acest demers, Liviu Avram a spus că ''în decembrie anul trecut toate resursele politice de a corecta această lege fusese deja epuizate'' şi singura resursă disponibilă era cea juridică.

''M-a motivat faptul că în decembrie anul trecut toate resursele politice de a corecta această lege fusese deja epuizate. Mi s-a părut în continuare incorectă şi atunci a rămas să apelez la singura resursă care a rămas disponibilă, resursa juridică, apelul la CCR'', a răspuns Liviu Avram.

Întrebat de ce îl împiedică să candideze actuala lege electorală, Avram a subliniat că nu el este cel afectat, ci românii sunt cei care sunt împiedicaţi să aibă primari reprezentativi.

''Nu mă împiedică pe mine. Îi împiedică pe cetăţeni să aibă primari reprezentativi aşa cum spune Constituţia. Toată lumea fuge de acest cuvânt. Constituţia spune că organele alese, prin care poporul îşi exercită suveranitatea trebuie să fie reprezentative. Ori, eu asta supun atenţiei Curţii, măsura în care alegerile în această manieră generează sau nu primari reprezentativi'', a explicat jurnalistul.

Liviu Avram a susţinut că o majoritate mai mică de 50% plus unul este nereprezentativă pentru că ''majoritatea este în partea cealaltă, la cei care nu au votat respectivul primar''.

''Doar majoritatea relativă fără a fi compensată de alte instrumente sau instituţii care să asigure o decizie de 50% plus unu pentru cei care votează nu generează instituţii reprezentative'', a susţinut Avram.

El a precizat, la solicitarea jurnaliştilor, că în anul 2012 nu a sesizat carenţa sistemului din pricina existenţei USL.

''Acum patru ani nu a ieşit în evidenţă atât de tare carenţa acestui sistem pentru că atunci era un partid uriaş USL care a câştigat primari cu 40-60%, pe locul doi s-a plasat PDL cu 10-15% şi nu a apărut atât de stridentă anomalia acestui sistem. Nici eu nu m-am prins la vremea respectivă cât de defect este acel sistem. Acum când scena politică s-a echilibrat şi avem două forţe politice relativ egale, în jur de 30-35%, plus că au apărut noi partide votul se va disipa şi mai mult şi cu atât mai mult vom avea acum mulţi primari nereprezentativi'', a conchis Avram.

Pe 16 aprilie, Tribunalul Bucureşti i-a dat câştig de cauză jurnalistului Liviu Avram şi a decis transmiterea către Curtea Constituţională a sesizării sale privind excepţia articolelor din lege privind numărul necesar de semnături pentru un candidat independent şi organizarea alegerilor locale într-un singur tur. Decizia Tribunalului Bucureşti a venit în cadrul unui proces deschis de jurnalist, care şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei, ca independent, tocmai pentru a putea ridica excepţia de neconstituţionalitate asupra legii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici