Măsurarea timpului se pregăteşte să facă un salt uriaş în precizie

Măsurarea timpului se pregăteşte să facă un salt uriaş în precizie, odată cu dezvoltarea unei noi generaţii de ceasuri nucleare care vor redefini secunda aşa cum o ştim astăzi.

Urmărește
834 afișări
Imaginea articolului Măsurarea timpului se pregăteşte să facă un salt uriaş în precizie

Măsurarea timpului se pregăteşte să facă un salt uriaş în precizie

Din 1967, o secundă este definită prin măsurarea tranziţiilor atomilor de cesiu-133, care au loc de 9.192.631.770 de ori în fiecare secundă. Această definiţie ar putea fi însă depăşită până în 2030, datorită unor progrese ştiinţifice remarcabile, conform Science Alert.

În septembrie 2024, cercetătorii americani au făcut un pas important spre viitor, dezvoltând un ceas nuclear bazat pe elementul thorium-229. Spre deosebire de ceasurile atomice actuale, care măsoară tranziţiile electronilor, ceasul nuclear măsoară tranziţiile din nucleul atomului, oferind o frecvenţă de aproximativ un milion de ori mai mare decât cea a cesiului.

Acest lucru înseamnă că GPS-urile vor deveni mult mai precise, iar oamenii de ştiinţă vor putea studia procese extrem de rapide cu o acurateţe fără precedent. Este ca şi cum, la un finiş foto în atletism, cronometrul ar avea mai multe zecimale, permiţând identificarea câştigătorului chiar şi în cazul celor mai strânse curse.

Drumul spre această tehnologie nu a fost uşor. Cercetătorii au trebuit să dezvolte instrumente speciale numite „piepteni de frecvenţă" care să poată măsura tranziţiile ultrarapide din nucleul atomului de thorium. Această tehnologie ar putea ajuta şi la studierea unor teorii fundamentale ale fizicii, precum relativitatea generală şi mecanica cuantică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici