- Home
- Stirile zilei
- (04.12.2024, 13:31)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce sunt galiul şi germaniul - metalele cheie folosite de China ca armă în războiul economic cu SUA şi Europa
Două metale obscure, dar esenţiale, galiul şi germaniul, sunt ultimii pioni în escaladarea războiului comercial dintre SUA şi China. Pe 3 decembrie, China a anunţat o interdicţie de export a ambelor metale către SUA, ca o măsură de retorsiune după ce administraţia preşedintelui Joe Biden a pus în aplicare propriile restricţii privind noile tehnologii în această ţară. Beijingul a impus deja controale iniţiale asupra exporturilor de materiale anul trecut, determinând creşterea preţurilor şi perturbând fluxurile comerciale.
Urmărește
1584 afișări
Ce sunt galiul şi germaniul - metalele cheie folosite de China ca armă în războiul economic cu SUA şi Europa
Ce sunt galiul şi germaniul?
Ambele au un aspect alb-argintiu şi sunt clasificate în mod obişnuit ca „metale minore”, galiul şi germaniul nu se găsesc de obicei ca atare în natură. În schimb, sunt produse în concentraţii mici, ca produs secundar al rafinăriilor axate pe alte materii prime mai obişnuite, cum ar fi zincul sau alumina.
Pentru ce sunt utilizate galiul şi germaniul?
Cele două metale au o gamă largă de utilizări specializate în fabricarea cipurilor, precum şi în industriile comunicaţiilor şi apărării. Galiul este utilizat în semiconductorii compuşi, care combină mai multe elemente pentru a îmbunătăţi viteza şi eficienţa transmisiei. De asemenea, este necesar pentru ecranele televizoarelor şi telefoanelor, panourile solare şi echipamentele radar. Printre utilizările germaniului se numără fibra optică, ochelarii de vedere pe timp de noapte şi explorarea spaţială. Majoritatea sateliţilor sunt alimentaţi cu celule solare pe bază de germaniu.
Cât de importantă este oferta Chinei?
Fluxurile comerciale pe aceste pieţe mici şi de nişă sunt dificil de urmărit, dar China este de departe principala sursă a ambelor metale la nivel global - reprezentând 94% din oferta de galiu şi 83% din cea de germaniu, conform unui studiu al Uniunii Europene privind materiile prime critice de anul trecut.
Şi, deşi există înlocuitori pentru ambele metale, alternativele costă mult mai mult şi pot împiedica performanţa în aplicaţiile pentru care sunt destinate, potrivit CRU Group, un furnizor de informaţii despre industria metalelor.
Aşadar, pot alte ţări să producă mai mult?
Niciunul dintre metale nu este deosebit de rar, dar costurile de prelucrare sunt ridicate. Deoarece China le-a exportat relativ ieftin atât de mult timp, există puţine instalaţii în alte părţi pentru a extrage aceste metale. În timp ce China şi-a sporit producţia, alte ţări - inclusiv Germania şi Kazahstan - au redus-o.
Preţurile la galiu au crescut cu 80% de când au fost anunţate restricţiile de anul trecut, în timp ce preţul germaniului a crescut de peste două ori. Dacă preţurile continuă să crească, analiştii se aşteaptă ca producţia altor furnizori să crească pentru a satisface cererea.
Unde mai sunt produse metalele?
Excluzând China, alte ţări cu capacităţi de producţie de galiu includ Rusia şi Ucraina, unde metalul a fost produs ca subprodus al aluminei, precum şi Coreea de Sud şi Japonia - ca subprodus al zincului. În Europa, compania belgiană Umicore SA este un producător al ambelor metale.
Şi unele proiecte miniere conţin concentraţii mai mari de metale şi ar putea oferi o oportunitate de a creşte oferta - cum ar fi proiectul de zinc Kipushi din Republica Democrată Congo. În SUA, unitatea Nyrstar a grupului Trafigura evaluează construirea unei instalaţii de germaniu în Tennessee.
Reciclarea ar putea fi, de asemenea, esenţială.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis lovește fulgerător prin desecretizarea documentelor din ședința CSAT. Instituțiile statului au știut de campania de promovare a lui Călin Georgescu încă din 2021
-
Criză politică în Franţa: Guvernul lui Barnier a fost demis printr-o moţiune de cenzură
-
Reacţia lui Călin Georgescu, după desecretizarea documentelor: Se încearcă o acţiune a statului împotriva unui candidat prin orice mijloace să fie oprit
-
Ucraina rămâne fără ajutoare SUA. Mike Johnson blochează proiectul de lege pentru cheltuieli
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ce planuri are Rusia cu România? Putin râde de țara noastră după decizia CCR de renumărare a voturilor, iar Alexandr Dughin a afirmat că „România va fi parte a Rusiei”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cine este Eugen Sechila, bărbatul din 'spatele' lui Călin Georgescu. Nimeni nu se aștepta la asta!
CANCAN.RO
Amendă de 7.500 lei pentru românii care fac acest lucru. Mulți români comit această greșeală în decembrie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe