- Home
- Stirile zilei
- BUCUREŞTI, (08.02.2016, 18:15)
- Monica Moanea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Sănătăţii: 70 de spitale vor fi incluse în Planul Naţional de supraveghere a infecţiilor nosocomiale
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu, a declarat, luni, că 70 de spitale vor fi evaluate în cadrul acţiunilor din Planul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale.
Urmărește
2343 afișări
Ministerul Sănătăţii: 70 de spitale vor fi incluse în Planul Naţional de supraveghere a infecţiilor nosocomiale (Imagine: Arhiva Foto Mediafax / Shutterstock)
Planul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale şi monitorizare a utilizării antibioticelor şi a antibiotico-rezistenţei va începe imediat şi presupune într-o primă etapă evaluarea spitalelor, a spus, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat Strâmbu.
"S-a constituit un grup tehnic de lucru, alcătuit din câteva persoane cu diverse specialităţi, microbiologie, epidemiologie, boli infecţioase, sănătate publică şi colegii din Ministerul Sănătăţii, care au adoptat direcţii de acţiune în perioada următoare" a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Grupul tehnic de lucru a elaborat un document programatic privind principalele direcţii de acţiune care trebuie urmate în perioada următoare în cele mai importante spitale din ţară, unităţi unde pot apărea mai frecvent infecţii nosocomiale şi unde se înregistrază cele mai mari consumuri de antibiotice.
Citeşte şi: Ministerul Sănătăţii: Directiva UE privind produsele din tutun, transpusă în legislaţia naţională până pe 20 mai
Ministerul Sănătăţii doreşte ca în primul an, 70 de spitale să facă parte din acest program, iar în decurs de cinci ani toate spitalele din România să aibă bine pus la punct un sistem de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale.
"În decurs de un an de zile, ne dorim, să punem bazele unui sistem care să răspundă de capacitatea de diagnostic, să ameliorăm capacitatea de diagnostic, să reuşim să facem training personalului din spitale, apreciem un număr de 70 de spitale care să fie incluse în acest proiect", a mai spus Rafila.
Într-o primă etapă, se va face o evaluare a spitalelor în baza unor chestionare care vor fi analizate de specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică, "Pentru a se identifica un calendar de măsuri privind resursele umane, dezvoltarea de ghiduri şi metodologii de diagnostic şi supraveghere a infecţiilor nosocomiale şi rezistenţei la antibiotice, modificări în structura organizatorică şi de personal a unităţilor sanitare şi completarea echipamentelor şi dotărilor necesare activităţii în aceste domenii“, a mai declarat secretarul de stat în MS, Victor Strâmbu.
Conform secretarului de stat, chestionarele vor ajunge în cel mult 30 de zile în spitale, iar acestea vor trebui completate în cel mult 14 zile şi transmise Direcţiei Naţională de Sănătăte Publică, pentru a fi analizate.
Unul din obiectivele Ministerului Sănătăţii este ca "Spitalele să aibă în componenţa lor structuri bine definite şi funcţionale, care să se ocupe de prevenirea şi combaterea infecţiilor nosocomiale atunci când apar, îngrijirea acestor pacienţi atunci când apar, astfel ca ei să nu devină o sursă de noi infecţii nosocomiale, în acelaşi timp să avem un alt compartiment bine definit, care să sprijine prescrierea judicioasă, buna practică a administrării de antibiotice în spital", a declarat conf. dr. Gabriel Popescu, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş.
Infecţiile nosocomiale sunt privite drept o problemă importantă de siguranţă a pacienţilor în legătură cu acordarea asistenţei medicale, iar gravitatea lor derivă din implicarea frecventă a unor germeni rezistenţi la antibiotice şi evoluţii grave ce apare de multe ori la pacienţii cu deficienţe ale apărării antiinfecţioase.
Datele arată că în Europa, în ultimii zece ani, 5,5 - 7,5% din totalul pacienţilor internaţi contractează astfel de infecţii. În România, raportările oficiale (ceea ce comunică spitalele) sunt doar de 0,2 - 0,25%, însă date mai credibile pentru ţara noastră au fost furnizate de participarea la un studiu european în anul 2012, respectiv un procent minim de 2,7%, ceea ce prin extrapolare ar reprezenta
circa 100.000 de cazuri înregistrate anual în România, a anunţat Ministerul Sănătăţii.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe