Ministrul Gabriel Leş îl contrazice pe Iohannis: Prelungirea mandatului lui Ciucă trebuia propusă de ministru/Cred era gata făcut când eram încă în CSAT/ Armata nu este singura instituţie pe care preşedintele vrea să o blocheze

Ministrul Apărării Gabriel Leş a declarat, după refuzul lui Klaus Iohannis de numire a propunerii MApN în funcţia de şef al Statului Major, că în ianuarie va veni cu o nouă propunere, iar preşedintele putea să prelungească mandatul lui Nicolae Ciucă doar la propunerea ministrului.

Urmărește
3788 afișări
Imaginea articolului Ministrul Gabriel Leş îl contrazice pe Iohannis: Prelungirea mandatului lui Ciucă trebuia propusă de ministru/Cred era gata făcut când eram încă în CSAT/ Armata nu este singura instituţie pe care preşedintele vrea să o blocheze

Ministrul Gabriel Leş îl contrazice pe Iohannis: Prelungirea mandatului lui Ciucă trebuia propusă de ministru/Cred era gata făcut când eram încă în CSAT/ Armata nu este singura instituţie pe care preşedintele vrea să o blocheze

"Nu are argumente, nu a avut. Doar că nu sunt legale, fără să spună de ce nu sunt legale (...) L-am întrebat ce e nelegal", a declarat ministrul Gabriel Leş, la Antena 3.

Ministrul a mai afirmat că propunerea pentru funcţia de şef al Statului Major a fost Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO şi UE. Dar pentru ca acesta să poată ocupa funcţia, trebuia să fie şef de Stat Major al unei categorii de forţă. Pentru acest lucru, ministru a propus mutarea sa în funcţia de şef al Statului Major al Forţelor Terestre, deţinută în prezent de generalul maior Dumitru Uifălean, iar acesta din urmă să ia locul generalului Scarlat în poziţia de reprezentantul militar al României la NATO şi UE.

"Mi-a spus (n.r.: preşedintele) că <<nu accept să muţi oameni de ici colo, că sunt pe unde sunt>>", a mai spus ministrul.

Pe de altă parte, ministrul spune că şeful statului nu ar fi putut semna decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, deoarece nu există un aviz al premierului şi nici o propunere a ministrului Apărării în acest sens.

"Sunt foarte curios cum. Să vedem pe chestiuni legale. Şi propunerea de prelungire se face de ministrul Apărării",a mai spus Leş.

Întrebat ce se va întâmpla pe viitor, ministrul Apărării a declarat că mandatul generalului Ciucă expiră pe 31 decembrie 2018, iar ulterior va veni cu o altă propunere.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, actualul şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

"Această propunere făcută nu respectă rigorile legii. În consecinţă CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului Apărării", a spus Iohannis.

Conform Legii nr. 346 din 21 iulie 2006 (art. 12), şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. El este numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an.

În articol nu se precizează însă clar care este procedura de prelungire şi dacă mai este necesar vreun aviz.

Gabriel Leş: Armata nu este singura instituţie pe care Iohannis vrea să o blocheze

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a precizat, vineri, pe Facebook, că preşedintele Klaus Iohannis ar încerca să blocheze Armata Română prin faptul că a refuzat propunerea MApN pentru un nou şef al Statului Major al Apărării.

„Am sperat că Armata română poate fi ţinută în afara disputelor de natură politică. Nu este prima instituţie pe care Presedintele României încearcă să o blocheze, avem chiar decizii ale CCR în acest sens, însă observ că rivalitatea cu PSD este mai importantă decât funcţionarea unor instituţii vitale, mai ales în contextul preluării Preşedinţiei Rotative a UE. Astăzi, în şedinţa CSAT, Preşedintele a invocat motive de nelegalitate, fără însă a aduce un singur argument de natură juridică”, a scris Gabriel Leş, vineri, pe Facebook.

Ministrul Apărării precizează faptul că, potrivit legii, mandatul lui Nicolae Ciucă ar fi trebuit să să încheie după patru ani.

„Conform legii 346/2006, “Şeful Statului Major General este numit de Preşedintele României, la propunerea Ministrului Apărării, cu avizul Premierului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an.” Aşadar, din punct de vedere legal şi cutumiar, mandatul se încheie fără echivoc la finele celor patru ani. (…) Consider că orice abordare distinctă de cea în spiritul şi litera legii transmite un semnal negativ, sugerând prin eventuala prelungire a mandatului actualei conduceri că există elemente imperative care să reclame o astfel de măsură excepţională, ori că Armata română este într-o criză de leadership”, mai scrie Leş.

Ministrul mai spune că motivul pentru care l-a propus pe generalul Dumitru Scarlat pentru funcţia de şef al Statului Major al Apărării este experienţa pe care acesta o are în colaborarea cu NATO şi UE.

„Propunerea SMAp s-a făcut exclusiv în baza unui CV, a unui profil care să corespundă exigenţelor funcţiei. Am dorit ca transferul să se facă în condiţii optime, succesorul întrunind toate criteriile pe care le presupune ocuparea unei poziţii de acest nivel. Prin propunerea generalului Dumitru Scarlat, actualmente reprezentant al Armatei Romane la NATO si UE, am vizat cooptarea în conducerea ministerului a unei persoane cu experienţă substanţială la Bruxelles, şi fin cunoscător al profilului României în NATO şi UE”, a mai precizat Leş pe Facebook.

Leş, despre decretul privind şeful SMG: Cred era gata făcut când eram încă în CSAT

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat vineri seara că în şedinţa CSAT nu s-a discutat despre vreun decret, ci despre numirea unor generali pe funcţii de trei şi patru stele, apreciind că decretul de prelungire a mandatului şefului SMG era deja redactat anterior.

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat că prin documentele înaintate a cerut CSAT numirea unor generali pe funcţii de trei şi patru stele.

”În urma acestui aviz, ministrul Apărării este cel care numeşte şeful categoriei de forţă. Vorbim de generalul Scarlat, pe care am dorit să-l aduc la Forţele Terestre ca ulterior, tot în urma obţinerii unui aviz obţinut în CSAT, să fac propunerea preşedintelui României pentru numirea ca şef SMAT. Nu se punea problema ca preşedintele să emită două decretece cponcomitente astăzi (vineri - n.r.)”, a declarat la România TV Gabriel Leş.

El a mai spus că şeful statului a fost ”foarte ferm şi a spus că nu acceptă propunerile”.

”Dar nu a spus nimic de decret în CSAT. În CSAT s-a închis şedinţa fără să fie vorba despre un decret. Când am ajuns la birou am văzut declaraţia că a emis un decret care, dacă mă întrebaţi pe mine, era gata făcut când eram încă în CSAT”, a mai spus ministrul Apărării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici