O carte pe zi: „Orfani în Brooklyn", de Jonathan Lethem

  • Sindromul Tourette este o afecţiune neurologică relativ rară, o tulburare ereditară neuropsihiatrică, ce apare în copilărie, numită şi „boala ticurilor“
  • Persoanele afectate nu îşi pot controla anumite mişcări şi grimase, repetă fraze sau gesturi, uneori aproape la nesfârşit, emit sunete sau zgomote fără semnificaţie şi au ticuri vocale
  • Un asemenea individ este personajul principal al romanului de faţă
Urmărește
230 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Orfani în Brooklyn", de Jonathan Lethem

O carte pe zi: „Orfani în Brooklyn", de Jonathan Lethem

„O carte remarcabilă… Printre altele, o poveste despre orfani, o satiră a spiritului Zen din metropola newyorkeză şi o istorie detectivistă încărcată de mister" - Time Out New York
 
Sindromul Tourette este o afecţiune neurologică relativ rară, o tulburare ereditară neuropsihiatrică, ce apare în copilărie, numită şi „boala ticurilor“. În afara ticurilor, apare tendinţa de a rosti cuvinte obscene şi de a repeta automat cuvinte sau zgomote auzite la alţii. Persoanele afectate nu îşi pot controla anumite mişcări şi grimase, repetă fraze sau gesturi, uneori aproape la nesfârşit, emit sunete sau zgomote fără semnificaţie şi au ticuri vocale.
 
Un asemenea individ este personajul principal al romanului de faţă, cel care povesteşte întreaga acţiune, un tip ieşit din adolescenţa petrecută la un orfelinat, de unde, la sfârşitul liceului, împreună cu alţi trei colegi, a format grupul de „oameni ai lui Frank Mina”, un mărunt mafiot newyorkez. De fapt, cum spune un alt personaj, „făceau pe trepăduşii pe lângă un găinar obscur”. Care e ucis la un moment dat de nişte rivali, iar grupul celor patru pornesc în aflarea ucigaşului, făcând pe detectivii.
 
Lionel, personajul principal e foarte conştient şi de starea sa şi de tot ce e în jurul lui. De multe ori, pe parcursul romanului, se studiază, se explică: „în spatele aparenţelor, clocoteam de verbozitate şi conspiraţii, inversări de logică, smucituri subite şi crize de insulte."; „mintea mea începea să plăsmuiască fantezii urâte, străfulgerări de suferinţă, dezastre evitate pe muchie de cuţit. Mintea mea se complăcea să cocheteze cu asemenea imagini, la fel cum un neastîmpăr permanent îmi împingea degetele spre paletele unui ventilator pus în funcţiune. Poate chiar tânjeam să apară o situaţie gravă pe care să o pot controla.” „Dacă nu erai nostim, nu prea existai de fapt. Şi era de obicei preferabil să fii prost făcut grămadă, impotent, puturos, lacom sau fistichiu, decît să cauţi să-şi fentezi destinul ori să-l ascunzi sub jalnice deghizări de vanitate sau calm. Aşa s-a făcut că eu, Culmea Monstruozităţii-Făţişe, am devenit mascota unei concepţii asupra lumii.”
 
Lionel descoperă, în timpul căutărilor sale în care viaţa îi este pusă în pericol, mulţime de trădări din partea celor la care nu se aştepta, care sfârşesc cu alte morţi, se află în apropierea unor oameni pe care credea că trebuie să-i protejeze, dar de fapt se înşelase.
 
Scriu editorii: „Lionel Essrog este măscăriciul Brooklynului, un orfan pe care impulsurile sindromului Tourette de care suferă îl fac să latre, să numere şi să masacreze limba engleză în cele mai surprinzătoare şi originale moduri. Împreună cu trei prieteni de la Orfelinatul pentru băieţi St. Vincent, Lionel munceşte pentru agenţia de detectivi a măruntului mafiot Frank Minna. Atunci când şeful său este înjunghiat mortal, lumea lui Lionel este zgâlţâită din temelii. Orfani în Brooklyn este un omagiu adus povestirii clasice cu detectivi, un roman cu adevărat captivant şi memorabil.
 
Excelentă traducere.
 
La vremea apariţiei, în 1999, romanul a fost apreciat drept cel mai bun roman poliţist al anului şi a fost câştigător al premiilor National Book Critics Circle Award, Macallan Gold Dagger Award şi Salon Book Award, iar acum a fost ecranizat, în regia lui Edward Norton, cu Edward Norton, Gugu Mbatha-Raw, Alec Baldwin în rolurile principale.
 
Jonathan Lethem - „Orfani în Brooklyn". Traducere din limba engleză şi note de Irina Negrea. Ediţia a doua, Editura Corint fiction. 445 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici