- Home
- Stirile zilei
- BUCUREŞTI , (09.01.2018, 14:56)
- Departamentul Social - Mediafax
România, condamnată la CEDO pentru un bărbat BĂTUT de poliţişti pe holul secţiei
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marţi, România în cazul lui Victor Stanciu, în vârstă de 60 de ani, care a fost săltat de acasă de doi poliţişti de la Secţia 19, dus la secţie şi bătut deoarece n-a vrut să se legitimeze, potrivit APADOR-CH.
Urmărește
1631 afișări
România, condamnată la CEDO pentru un bărbat BĂTUT de poliţişti pe holul secţiei
Cazul Victor Stanciu vs. România (70040/13) a ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în 2013, după ce justiţia română a considerat că tratamentele degradante pe care poliţia le-a aplicat cetăţeanului sunt acceptabile, dacă acesta se opune încătuşării.
Totul a început după ce o vecină l-a reclamat la poliţie pe Victor Stanciu pentru că îşi scosese pe holul blocului nişte lucruri din casă în timp ce zugrăvea. Deşi nu avusese loc niciun conflict între vecini, pe 11 decembrie 2011 doi poliţişti de la Secţia 19 au venit la locuinţa lui Stanciu, iar când acesta le-a deschis, agenţii i-au cerut să se legitimeze, fără să se prezinte şi fără să-i spună ce caută la uşa lui.
"Pentru că nu i s-a spus de ce trebuie să se legitimeze, Stanciu a îndrăznit să le răspundă poliţiştilor cu un «altădată», ceea ce i-a înfuriat pe aceştia. L-au culcat la pământ şi încătuşat, ca să-l ducă la poliţie. Speriată de agresivitatea poliţiştilor, concubina domnului Stanciu i-a căutat actele şi le-a dat poliţiştilor: cartea de identitate, talonul de pensie de handicap, legitimaţia de revoluţionar. Poliţiştii au luat şi actele, şi pe Victor Stanciu la secţie. Conform declaraţiilor reclamantului, poliţiştii l-au bătut pe holul secţiei de poliţie cu pumnii, picioarele şi cu bastonul, în aproape toate zonele corpului, timp de zece minute. Din cauza durerilor, omul a făcut pe el. În bătaie i-au distrus telefonul şi i-au rupt hainele de pe el", arată APADOR-CH, într-un comunicat de presă remis marţi MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ilie Bolojan: ne place sau nu ne place, am cheltuit în ultimii ani mai mult decât ne putem permite
-
Uniunea Europeană încearcă să evite un război comercial cu Donald Trump. Ar putea fi reduse tarifele la importurile de autoturisme din SUA
-
Piedone este noul şef al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor - surse
Iar după ce l-au bătut, poliţiştii l-au lăsat într-o cameră şi au plecat. Victor Stanciu a povestit că s-a dus la ofiţerul de serviciu, cu greu, şi i-a cerut voie să meargă la baie. Văzând că făcuse pe el, ofiţerul i-a spus: „mai bine pleci acasă decât să faci mizerie în secţie”.
Bărbatul a ajuns la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici” unde s-a constatat că urmele de violenţă de pe corpul său „ar fi putut fi produse prin lovire cu un corp dur” şi că necesită 4-5 zile de îngrijiri medicale.
Victor Stanciu a făcut reclamaţie împotriva poliţiştilor, însă după o anchetă sumară, procurorul a decis neînceperea urmăririi penale a celor doi.
"Ancheta s-a bazat pe declaraţiile identice ale poliţiştilor şi pe o mărturie inutilă a unui vecin, care susţine că nu a fost bătut la încătuşare, însă vecinul respectiv nu a fost martor la bătaia din secţie. În declaraţii se spune că Victor Stanciu ar fi cunoscut ca o persoană violentă care consumă alcool, lucruri ce nu au fost probate în niciun fel de poliţie sau parchet şi care oricum nu ar justifica violenţa poliţiei. Chiar şi în procesul verbal de contravenţie, prin care Victor Stanciu a fost amendat cu 100 de lei de poliţişti, scrie doar că „a refuzat să furnizeze date necesare pentru a i se stabili identitatea”. Nimic despre agresivitatea victimei", potrivit sursei citate.
Ulterior, Victor Stanciu i-a dat în judecată pe cei doi poliţişti, însă procurorul de şedinţă şi judecătorul, deşi nu au negat că poliţiştii au folosit forţa, au considerat-o justificată în condiţiile în care cetăţeanul s-a opus încătuşării.
Victor Stanciu s-a adresat CEDO în 2013 şi a fost reprezentat de APADOR-CH prin avocata Nicoleta Popescu. El a reclamat încălcarea articolului 3 din Convenţie, respectiv interzicerea torturii şi a tratamentelor inumane şi degradante, şi a articolului 13, adică lipsa unei anchete efective, pentru că în dreptul intern românesc nu există o modalitate juridică eficientă prin care reclamantul să se poată plânge împotriva soluţiei unui procuror. În cazul Stanciu, ca şi în altele similare, niciun poliţist nu a fost găsit vinovat pentru tratamentul inuman aplicat.
În decizia publicată marţi, CEDO aminteşte că în astfel de situaţii, dovedirea faptelor cade în sarcina statului, şi că nici ancheta, nici procesul în cazul Stanciu nu au reuşit să facă asta.
Concret, CEDO spune că ancheta, făcută mult prea târziu, nu demonstrează că reclamantul ar fi fost violent în vreun fel, ci doar nerespectuos faţă de poliţişti, nu detaliază ce proceduri concret au folosit poliţiştii ca să-l imobilizeze pe reclamant, nu lămureşte în ce fel s-au produs totuşi urmele de lovituri cu un corp dur, descoperite de medici.
CEDO consideră că a fost violat articolul 3 din Convenţie, că tratamentele aplicate lui Victor Stanciu de către poliţişti se încadrează la tortură şi tratamente inumane şi degradante şi că, în acest caz, statul nu a făcut o anchetă efectivă pentru a descoperi şi pedepsi vinovaţii.
Statul român va trebui să-i plătească lui Victor Stanciu despăgubiri în valoare de 9.000 de euro, plus cheltuielile de judecată, mai arată APADOR-CH.
Citește pe www.zf.ro: BREAKING. Ionuţ Dumitru, profesor ASE: România a depăşit Polonia la PIB per capita şi este peste Ungaria, Croaţia sau Grecia
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Este știrea momentului! Medicul care a anesteziat-o pe Monalisa Liuba a fost REȚINUT! Detalii de ultima oră
CANCAN.RO
Taxă de la 740 de lei pentru această categorie de șoferi! Inspecția RAR, polița RCA și ITP sunt obligatorii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe