Taiwan coboară la sol întreaga flotă de avioane F-16 fabricate în SUA după un accident. România a cumpărat recent mai multe avioane F-16 pentru care a plătit aproape 1 miliard de dolari

  • Taiwanul şi-a coborât la sol întreaga flotă de aproximativ 140 de avioane de vânătoare F-16 fabricate în SUA după ce unul dintre avioane s-a prăbuşit marţi seara în timpul unei misiuni de antrenament.
  • Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că un avion F-16 a dispărut de pe ecranele radar când efectua un antrenament în zona Oceanului Pacific la doar două minute după ce a decolat de la baza aeriană Hualien, pe coasta de est a insulei autoguvernate, la 18:05 ora locala.
  • O căutare a pilotului avionului, colonelul Chiang Cheng-chih, continuă, potrivit unei declaraţii a biroului preşedintelui din Taiwan, Tsai Ing-wen.
  • România a cumpărat 17 avioane F-16 din Portugalia, din care primele 16 au fost recepţionate deja, ultimul urmând să vină la începutul anului viitor, construite în anii 80, pentru care a plătit aproape 1 miliard de dolari guvernelor portughez şi american pentru aparate, reparaţii, instruirea echipajelor de piloţi şi tehnice, dar şi a unor elemente de muniţii.
Urmărește
21589 afișări
Imaginea articolului Taiwan coboară la sol întreaga flotă de avioane F-16 fabricate în SUA după un accident. România a cumpărat recent mai multe avioane F-16 pentru care a plătit aproape 1 miliard de dolari

Taiwan coboară la sol întreaga flotă de avioane F-16 fabricate în SUA după un accident. România a cumpărat recent mai multe avioane F16 pentru care a plătit aproape 1 miliard de dolari

Tsai a declarat reporterilor că toate F-16 ale insulei vor fi coborâte la sol în aşteptarea unei anchete asupra accidentului.
 
F-16 reprezintă aproximativ jumătate din flota de vânătoare din Taiwan, care a fost mărită în ultimele luni, după ce avioanele ale Forţelor Aeriane ale Armatei de Eliberare a Poporului din China au intrat în mod regulat în zona de identificare a apărării aeriene a insulei.
 
China revendică suveranitatea deplină asupra Taiwanului, chiar dacă cele două părţi au fost guvernate separat de la sfârşitul unui război civil din 1949. Luna trecută, ministrul apărării din Taiwan a declarat că a cheltuit aproape 900 de milioane de dolari anul acesta, luptând împotriva incursiunilor chineze, a raportat Reuters.
 
F-16 reprezintă una dintre formele cheie de apărare ale Taiwanului împotriva oricăror acţiuni militare chineze împotriva acestuia şi Taipei încearcă să adauge flotei sale modele mai noi şi modernizate. În august, a finalizat achiziţionarea a 66 de noi F-16 de la Washington în cea mai mare vânzare de arme din SUA către Taiwan din ultimii ani.
 
De asemenea, a lansat un nou centru de întreţinere susţinut de SUA pentru avioanele de luptă din oraşul central Taichung.
 
"Timpul necesar pentru întreţinerea avioanelor va fi mult redus, iar disponibilitatea va fi sporită semnificativ, asigurându-se puterea de luptă a Forţelor Aeriene de pe linia frontului", a spus atunci Tsai, potrivit Reuters.

România şi avioanele F16

România plăteşte 175 milioane dolari pentru modernizarea avioanelor F-16. Departamentul de Stat al SUA a aprobat la începutul lunii cererea României de a moderniza avioanele F-16 pentru un cost de 175,4 milioane de dolari, conform unui comunicat al Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii.
 
România a cumpărat 17 avioane F-16 din Portugalia, din care primele 16 au fost recepţionate deja, ultimul urmând să vină la începutul anului viitor, construite în anii 80, pentru care a plătit aproape 1 miliard de dolari guvernelor portughez şi american pentru aparate, reparaţii, instruirea echipajelor de piloţi şi tehnice, dar şi a unor elemente de muniţii.
 
Primele 12 avioane F-16 portugheze au fost livrate în anii 2016 şi 2017 şi au intrat în serviciul de luptă poliţie aeriană în anul 2019.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici