Uniunea Europeană riscă un război comercial cu o ţară din Asia. Motivul conflictului: uleiul de palmier

Uniunea Europeană riscă să înceapă un război comercial cu Malaezia din cauza politicilor sale „extrem de inechitabile”, menite să reducă utilizarea uleiului de palmier, a declarat joi premierul Mahathir Mohamad.

Urmărește
2031 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană riscă un război comercial cu o ţară din Asia. Motivul conflictului: uleiul de palmier

Uniunea Europeană riscă un război comerical cu o ţară din Asia. Motivul conflictului: uleiul de palmier

În această lună, Comisia Europeană a concluzionat că pentru cultivarea uleiului de palmier se produce o despădurire excesivă, iar utilizarea acestuia în combustibilii pentru transport ar trebui eliminată treptat, până în 2030.

Malaezia, al doilea producător mondial de ulei de palmier după Indonezia, se bazează pe această recoltă pentru câştiguri de miliarde de dolari şi asigurarea a sute de mii de locuri de muncă.

Mahathir Mohamed a afirmat că atitudinea din ce în ce mai ostilă a UE faţă de uleiul de palmier, o marfă folosită în produse variate, de la ciocolată până la ruj, a fost o încercare de a proteja alternativele pe care Europa le-a produs, cum ar fi uleiul de rapiţă.

„Războaiele comerciale nu sunt ceva ce ne dorim să promovăm, dar, pe de altă parte, este extrem de inechitabil ca oamenii bogaţi să încerce să sărăcească oameni deja săraci”, a declarat premierul.

Într-un efort de a reduce datoria Malaeziei după scandalul 1MDB, Mahathir are în vedere listarea sau vânzarea de participaţii la întreprinderile de stat, inclusiv în cazul Malaysia Airlines.

Au existat speculaţii care ar putea include vânzarea unei părţi din Petronas, gigantul energetic naţional şi al treilea exportator mondial de gaz natural lichefiat.

Dar Mahathir a afirmat că nu plănuieşte acest lucru. „Nu intenţionăm să privatizăm sau să vindem Petronas”, a spus acesta.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici