11 miliarde de ani de istorie într-o singură hartă. Astrofizicienii au prezentat cea mai mare machetă 3D a Universului realizată vreodată

  • Un grup de astroficizieni a creat cea mai mare hartă tridimensională a Universului
  • Proiectul a durat 20 de ani
  • Realizarea hărţii va ajuta omenirea să înţeleagă mai bine istoria cosmosului, spun specialiştii
Urmărește
1090 afișări
Imaginea articolului 11 miliarde de ani de istorie într-o singură hartă. Astrofizicienii au prezentat cea mai mare machetă 3D a Universului realizată vreodată
Un grup de astrofizicieni a creat cea mai mare hartă tridimesională a universului, care adună în acelaşi loc 11 miliarde de ani de istorie, relatează BBC.
 
Realizarea ei a durat 20 de ani, iar în proiectul The Sloan Digital Sky Survey au fost implicaţi sute de cercetători, de la mai multe instituţii din întreaga lume. Informaţiile au fost colectate de-a lungul timpului cu diferite telescoape, iar măsuratorile au vizat mai mult de 2 milioane de galaxii, formate în 11 miliarde de ani de istorie a cosmosului.
 
Oamenii de ştiinţă spun că acum pot înţelege şi studia mai bine dezvoltarea Universului.
 
"Cunoaştem destul de bine atât istoria antică a Universul, cât şi istoria sa recentă de expansiune, dar avem o gaură imensă în mijlocul celor 11 miliarde de ani. De cinci ani am lucrat pentru a umple acest gol, iar acum folosim informaţile pentru a oferi cel mai substanţial progres din domeniu", a spus Kyle Dawson, unul dintre coordonatorii proiectului.
 
Harta a dezvăluit materialele timpurii care au definit structura Universului, începând cu momentul în care acesta avea doar 300.000 de ani vechime. Cercetătorii au folosit harta pentru a măsura diverse tipare şi semnale din diferite galaxii cu scopul de a înţelege expansiunea Universului, în diferite momente din istorie.
 
Echipa de oameni de ştiinţă a mai descoperit şi o "misterioasă componentă invizibiă, numită energie neagră", care a cauzat accelerarea expansiunii Universului în urmă cu aproximativ 6 miliarde de ani. 
 
Coordonatorii proiectului spun că misiunea lor este departe de a fi încheiată: "Lucrăm la a dezvolta echipamentul necesar pentru noua fază a proiectului, maparea stelelor şi a găurilor negre. Aşteptăm cu nerăbdare noile descoperiri în următorii 20 de ani".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici