AI-ul ar putea să revoluţioneze şi RMN-urile

Oamenii de ştiinţă au construit un dispozitiv de imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN) mult mai accesibil şi mai uşor de utilizat, care ar putea revoluţiona accesul la această tehnologie importantă. Aparatul este asociat cu inteligenţa artificială.

Urmărește
3601 afișări
Imaginea articolului AI-ul ar putea să revoluţioneze şi RMN-urile

AI-ul ar putea să revoluţioneze şi RMN-urile

Un dispozitiv de imagistică prin rezonanţă magnetică construit cu piese din comerţ şi asociat cu inteligenţa artificială a egalat performanţa aparatelor de rezonanţă magnetică de înaltă performanţă, potrivit unui studiu. Ar putea deschide calea pentru un acces mai mare la aceste instrumente care salvează vieţi.

Introduse pentru prima dată în urmă cu cinci decenii, scanerele RMN sunt acum o piatră de temelie a medicinei moderne, fiind vitale pentru diagnosticarea unei game largi de afecţiuni - inclusiv accidente vasculare cerebrale, tumori şi afecţiuni ale coloanei vertebrale - evitând în acelaşi timp expunerea pacienţilor la radiaţii.

Dar sunt în continuare greu de găsit în ţările în curs de dezvoltare: Africa are mai puţin de un aparat RMN la un milion de locuitori, în timp ce în Statele Unite şi Japonia cifrele sunt de 40 şi, respectiv, 55 la un milion.

Pentru a rezolva această problemă, Yujiao Zhao şi colegii săi de la Universitatea din Hong Kong au construit un aparat RMN simplificat, folosind hardware cumpărat din magazine, care a costat aproximativ 22.000 de dolari, şi şi-au publicat rezultatele în Science, conform AFP.

RMN utilizează un câmp magnetic puternic şi unde radio pentru a alinia şi manipula atomii de hidrogen din organism, producând imagini detaliate ale structurilor şi organelor interne. Aceste aparate necesită intrări mari de energie electrică, care depăşesc cu mult ceea ce pot oferi prizele de perete standard.

RMN-urile de uz clinic actuale costă peste un milion de dolari.

În schimb, aparatul RMN pentru întreg corpul al echipei de cercetare din Hong Kong a folosit un magnet de 0,05T fără heliu şi a necesitat doar 1800 de waţi - comparabil cu un uscător de păr, ceea ce înseamnă că ar putea folosi o priză standard.

Pentru a compensa detaliile reduse ale imaginii şi nivelurile mai ridicate de interferenţe radio, cercetătorii au integrat sistemul lor cu un algoritm de învăţare profundă antrenat pe un set vast de date de imagini de înaltă rezoluţie ale structurilor anatomice umane.

Apoi şi-au testat aparatul pe 30 de voluntari adulţi sănătoşi, efectuând scanări pe corpurile lor, de la creier până la genunchi.

Rezultatele aşa-numitului lor RMN cu „câmp ultra-redus" s-au dovedit a fi la fel de bune ca cele ale unor scanere RMN convenţionale de 60 de ori mai puternice.

„Aceste progrese deschid calea pentru scanere RMN accesibile, centrate pe pacient şi cu învăţare profundă, răspunzând nevoilor clinice nesatisfăcute în diverse medii de asistenţă medicală din întreaga lume", au scris Zhao şi colegii săi.

La rândul lor, cercetătorii Udunna Anazodo şi Stefan du Plessis au scris că abordarea este „promiţătoare", dar au adăugat că trebuie abordate mai multe provocări înainte de a putea fi aplicată pe scară largă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici