- Home
- Tehnologie
- BUCUREŞTI, (08.04.2021, 12:52)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bitdefender: Numărul atacurilor ransomware a crescut de aproape şase ori în pandemie
Cercetătorii Bitdefender au constatat că numărul atacurilor cu ameninţări informatice de tip ransowmare, care blochează accesul la datele oamenilor şi apoi solicită recompensă, a urcat de aproape şase ori de la începutul pandemiei, anunţă furnizorul de servicii de securitate IT Bitdefender.
Urmărește
86 afișări
Bitdefender: Numărul atacurilor ransomware a crescut de aproape şase ori în pandemie
Ransomware rămâne una dintre cele mai prolifice ameninţări informatice ale momentului, iar atacatorii au exploatat timpul tot mai mare dedicat folosirii dispozitivelor, atât pe fondul muncii de acasă, cât şi al lipsei de alternative privind petrecerea timpului liber altfel decât online. La nivel global, numărul atacurilor ransomware a urcat cu 485%.
Victimelor infectate cu ransomware li se solicită sume cuprinse între sute de dolari în cazul persoanelor fizice şi de sute de mii sau chiar milioane de dolari în cazul companiilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
„Pandemia s-a dovedit a fi mană cerească pentru grupările de criminalitate informatică a căror activitate a explodat pe măsură ce timpul alocat dispozitivelor a crescut semnificativ, iar multe dintre serviciile consumate altădată fizic s-au mutat online. Hackerii au exploatat fiecare subiect posibil în ultimele 12 luni, începând de la harta infectărilor, tratamente pentru COVID şi procurarea de măşti, la începutul pandemiei, până la vaccinuri şi interesul uriaş pentru servicii de banking şi de curierat, mai recent”, spune Bogdan Botezatu, director de cercetare în ameninţări informatice la Bitdefender.
Specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender sfătuiesc utilizatorii infectaţi să nu plătească atacatorilor taxele solicitate, ci să creeze copii ale datelor compromise şi să se adreseze organelor de poliţie. Odată ce plătesc recompensa, victimele nu au nicio garanţie că infractorii îşi vor onora promisiunea şi le vor reda accesul la date şi, în plus, ar putea fi ţintite din nou de aceeaşi grupare, întrucât au deja un istoric de bun-platnici. Nu în ultimul rând, încasările îi vor ajuta pe atacatori să dezvolte ameninţări informatice din ce în ce mai sofisticate, ceea ce va duce pe termen lung la şi mai multe victime infectate.
În ajutorul victimelor vin şi companiile de securitate informatică ce dezvoltă constant instrumente pentru decriptare astfel încât cei infectaţi cu ransomware să nu mai fie nevoiţi să plătească recompensă, iar una dintre tendinţele recente este ca victimele ransomware să aştepte apariţia unui instrument gratuit pentru deblocarea datelor chiar dacă acesta nu există, ceea ce afectează semnificativ încasările grupărilor de criminalitate organizată.
În 2020, peste 1,3 milioane de oameni au folosit instrumentele de decriptare furnizate gratis de către Bitdefender pentru a-şi recupera datele blocate fără să plătească vreo recompensă.
Pentru a preveni infectarea cu ransomware, oamenilor li se recomandă să păstreze copii ale datelor importante, să folosească o soluţie de securitate performantă şi să evite să acceseze linkuri sau fişiere din email-uri nesolicitate.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe