Cât de nocive sunt pentru copii obiceiurile părinţilor de a petrece mult timpul butonând telefonul

  • Un nou studiu arată o corelaţie directă între timpul petrecut de părinţi pe dispozitivele mobile şi timpul petrecut de copiii lor. ţ
  • În loc să-şi facă griji cu privire la pedepse eficiente, părinţii ar trebui, mai întâi, să-şi reducă propriul consum de media.
Urmărește
538 afișări
Imaginea articolului Cât de nocive sunt pentru copii obiceiurile părinţilor de a petrece mult timpul butonând telefonul

Puterea exemplului. Cum sunt legate între ele obiceiurile părinţilor şi ale copiilor

Cu 82% dintre adulţi şi 70% dintre copii petrecând cel puţin trei ore pe gadget-uri în fiecare zi, datele arată că este probabil ca aceştia să copieze timpul petrecut de părinţi utilizând dispozitive.

Copiii observă şi copiază mereu ceea ce fac părinţii lor. Acest lucru este valabil şi atunci când vine vorba despre obiceiurile lor digitale. Când copiii văd că părinţii lor îşi folosesc în mod constant dispozitivele, consideră un astfel de comportament normal şi petrec mult timp online. Deşi uneori poate fi greu să fie un model de comportament, părinţii ar trebui să fie conştienţi de acţiunile lor asupra comportamentului copiilor şi să încerce să dea un exemplu bun atunci când vine vorba despre regulile legate de timpul petrecut în faţa ecranelor.

Rezultatele studiului Kaspersky demonstrează corelaţia dintre timpul petrecut de părinţi în faţa ecranelor şi cel petrecut de copii. Majoritatea copiilor şi adulţilor – 48% dintre aceştia – îşi folosesc dispozitivele simultan în timpul zilei, timp de 3-5 ore. În plus, majoritatea părinţilor sunt convinşi că atât ei (62%), cât şi copiii (58%) petrec suficient timp online.

Rezultatele arată că cei mici adaptează în mod activ modul în care folosesc dispozitivele în funcţie de timpul de utilizare observat la părinţiilor lor. De exemplu, când 80% dintre părinţi petrec mai puţin de 2 ore pe zi pe dispozitive, la fel fac şi copiii lor. Între timp, dacă adulţii îşi folosesc gadget-urile mai mult de 2 ore pe zi, copiii sunt, cel mai probabil, dispuşi să facă acelaşi lucru. Doar 19% dintre cazuri arătă că cei mici care sunt expuşi la acest exemplu petrec timpul folosind gadget-uri mai puţin de 2 ore pe zi.

În acelaşi timp, copiii ai căror părinţi folosesc în mod regulat dispozitive, petrec mai mult timp în faţa ecranului cu diverse alte obiceiuri digitale. De exemplu, copiii ai căror părinţi folosesc în mod obişnuit gadget-uri petrec încă 39 de minute online în timpul meselor. Între timp, trimiterea de mesaje text în timpul conversaţiilor adaugă copiilor o medie de 41 de minute de timp în faţa ecranului, iar partajarea fotografiilor de familie pe reţelele de socializare adaugă încă 31 de minute pe zi.

„După cum vedem din date – cu cât părinţii petrec mai multe ore pe gadget-uri, cu atât copiii sunt predispuşi să petreacă mai multe ore pe dispozitivele lor. Toţi părinţii doresc să asigure un echilibru mai bun între timpul petrecut în faţa ecranului pentru copiii lor, dar principala problemă este cum să realizeze acest lucru. Astăzi există instrumente care îi pot ajuta pe părinţi să îmbunătăţească starea de bine a copiilor lor în mediul digital şi să se asigure că timpul petrecut în online este sigur şi echilibrat. Exemplul personal este o opţiune excelentă”, comentează Marina Titova, Vicepreşedinte, Consumer Product Marketing la Kaspersky.

„Copiii beneficiază mult mai mult de interacţiunea tangibilă cu lumea reală decât de consumul de informaţii digitale. Copiii mai mici de doisprezece ani, de exemplu, mai au încă un drum lung de parcurs înainte ca nivelul capacităţii lor de abstractizare să fie comparabil cu cel al unui adult. Mai întâi trebuie să înveţe să simtă, să audă, să vadă, să miroasă şi să «guste» lumea. Şi în practica noastră, utilizarea de către părinţi şi familii a mijloacelor digitale este întotdeauna un subiect proeminent. Mulţi părinţi sunt convinşi că este suficient să reglementeze în mod clar timpul petrecut online de copiii lor şi să controleze tipul de conţinut la care au acces. Dar în loc să-şi facă griji cu privire la pedepse eficiente, părinţii ar trebui, mai întâi, să-şi reducă consumul propriu de media”, susţin terapeuţii Birgitt Hölzel şi Stefan Ruzas.

Recomandările Kaspersky pentru folosirea dispozitivele într-un mod sigur:

- petreceţi mai mult timp comunicând cu copiii despre măsurile de siguranţă online. Încercaţi să acordaţi atenţie propriilor obiceiuri - folosiţi smartphone-ul când mâncaţi sau discutaţi cu cei mici despre diverse lucruri? Observaţi dacă există un alt model care îi determină pe copiii să facă acelaşi lucru sau dacă aceştia reacţionează într-un mod diferit atunci când dumneavoastră puneţi telefonul deoparte.

- luaţi în considerare descărcarea aplicaţiilor de control parental şi discutaţi acest subiect cu copilul dumneavoastră pentru a-i explica cum funcţionează astfel de aplicaţii şi de ce are nevoie de ele pentru a rămâne în siguranţă online.

- explicaţi copilului importanţa confidenţialităţii, să nu accepte nicio setare de confidenţialitate fără a cere ajutorul părinţilor. Adulţii ar trebui să se obişnuiască să citească şi orice acord de confidenţialitate.

Sondajul a implicat adulţi care locuiesc cu copiii lor, cu vârste cuprinse între 7-12 ani. Eşantionul a inclus 1.000 de respondenţi din Marea Britanie, Franţa şi Germania şi 500 din fiecare dintre următoarele: SUA, Turcia, Egipt, Brazilia, Columbia, Rusia, Africa de Sud, Malaezia, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Nigeria, Peru, Chile, Argentina şi Mexic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici