- Home
- Tehnologie
- (05.09.2024, 18:09)
- Bianca Popa
Cercetătorii au dezvoltat primul ceas nuclear, care promite să depăşească precizia ceasurilor atomice
- Ceasurile nucleare ar putea depăşi precizia actuală a ceasurilor atomice, care pierd doar câteva secunde în miliarde de ani.
- Prototipul utilizează thorium-229 şi un laser ultraviolet pentru a măsura cu o acurateţe extraordinară trecerea timpului, deschizând noi perspective pentru tehnologii avansate precum GPS şi internetul de mare viteză.
- În următorii doi-trei ani, cercetătorii cred că ceasurile nucleare vor deveni mai precise şi mai stabile decât ceasurile atomice, contribuind la îmbunătăţirea comunicării globale şi la avansuri în cercetarea ştiinţifică fundamentală.
Urmărește
2261 afișări
Impresie artistică a noului ceas nuclear Oliver Diekmann, TU Wien
Oamenii de ştiinţă au dezvoltat primul prototip al unui ceas nuclear, o descoperire care ar putea depăşi în cele din urmă precizia ceasurilor atomice actuale, potrivit New Atlas. Ceasurile atomice, care se bazează pe măsurarea vibraţiilor atomilor precum cesiu-133, sunt în prezent cele mai precise instrumente de măsurare a timpului, pierzând doar câteva secunde în miliarde de ani. Aceste ceasuri sunt esenţiale pentru tehnologii precum GPS, internetul de mare viteză şi explorarea spaţială, care necesită o măsurare extrem de precisă a timpului.
Ceasurile nucleare funcţionează pe un principiu similar, dar măsoară vibraţiile din interiorul nucleului unui atom, în loc de întregul atom. Această focalizare permite o precizie şi mai mare, deoarece nucleul vibrează la o frecvenţă mult mai ridicată, împărţind timpul în intervale mai mici şi mai precise. În plus, ceasurile nucleare sunt mai puţin susceptibile la perturbaţii precum interferenţele electromagnetice, care pot afecta ceasurile atomice.
Cheia creării unui ceas nuclear se află în thorium-229, un atom al cărui nucleu necesită mai puţină energie pentru a trece între stările cuantice. Recent, cercetătorii au reuşit să măsoare diferenţa de energie între aceste stări şi au demonstrat capacitatea de a comuta nucleele de thorium între ele folosind un laser ultraviolet. Această realizare a marcat un pas semnificativ către dezvoltarea ceasurilor nucleare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Prototipul implică utilizarea unor impulsuri laser infraroşii pentru a genera lumină UV, care este apoi folosită pentru a excita nucleele de thorium suspendate într-un cristal. Un pieptene de frecvenţă optică este folosit pentru a număra ciclurile de unde UV, permiţând măsurători de timp ultra-precise. Deşi acest prototip iniţial nu este încă mai rapid decât ceasurile atomice existente, el serveşte drept dovadă de concept.
Cercetătorii prezic că, în doi-trei ani, ceasurile nucleare ar putea depăşi precizia ceasurilor atomice, oferind o stabilitate şi o portabilitate îmbunătăţite. Aceste progrese ar putea duce la sisteme de comunicaţii mai rapide şi mai fiabile, la o precizie îmbunătăţită a GPS-ului şi ar putea ajuta chiar la cercetarea fundamentală în fizică, inclusiv la căutarea materiei întunecate.
Cercetarea a fost publicată în revista Nature.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: SUA, Marea Britanie şi UE vor semna primul tratat internaţional privind Inteligenţa Artificială
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump