Combinaţiile periculoase din spatele ExpressVpn, reţeaua virtuală privată pe care o foloseşti la navigatul pe internet

  • Edward Snowden atrage atenţia că utilizatorii trebuie să ocolească cea mai folosită reţea virtuală privată, într-o analiză a contextului cibernetic actual.
  • Fostul consultant IT al CIA a atras atenţia că popularul serviciu VPN, care se declară campion al vieţii private, a preluat un personaj controversat.
  • În conducerea ExpressVpn a pătruns controversatul Daniel Gericke, găsit vinovat că a furnizat servicii de hacking şi expertiză aferentă unei controversate companii de securitate cibernetică din Emiratele Arabe Unite.
Urmărește
4082 afișări
Imaginea articolului Combinaţiile periculoase din spatele ExpressVpn, reţeaua virtuală privată pe care o foloseşti la navigatul pe internet

Combinaţiile periculoase din spatele ExpressVpn, reţea virtuală privată pe care o foloseşti ca să navighezi pe internet

Un tweet trimis de Edward Snowden îi îndeamnă pe cei care folosesc popularul serviciu VPN ExpressVpn să înceteze să-l mai folosească.

Edward Snowden, un fost consultant IT al CIA care a dezvăluit şocanta supraveghere în masă efectuată de unele guverne fără ştirea cetăţenilor, a trebuit să abandoneze Statele Unite şi a solicitat azil în Rusia.

Detaliile dezvăluite de Snowden despre complexul aparat de supraveghere global au alarmat SUA, forţându-le să-şi revizuiască sistemele şi metodologiile care stau la baza activităţilor de informaţii.

Amenzi de sute de mii de dolari

Dar de ce Snowden avertizează că ExpressVpn nu este ce trebuie? Săptămâna trecută, firma israeliană de securitate cibernetică Kape Technologies a anunţat achiziţionarea ExpressVpn, o tranzacţie de aproape 940 de milioane de dolari care îşi va dubla baza totală de clienţi, de la aproape 3 milioane de dolari la peste 6.

Într-un alt plan, 3 foşti angajaţi ai agenţiei americane de informaţii NSA (Marc Baier, 49 de ani; Ryan Adams, 34; Daniel Gericke, 40) au ajuns la un acord de acuzare care ar fi trebuit să le limiteze activităţile viitoare.

Trio-ul a furnizat servicii de hacking şi expertiză aferentă unei controversate companii de securitate cibernetică din Emiratele Arabe Unite, DarkMatter, în perioada ianuarie 2016 - noiembrie 2019. Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a solicitat, de asemenea, celor trei experţi să plătească amenzi de aproape 1,7 milioane de dolari (750.000 de dolari, 600.000 de dolari, respectiv, 335.000 de dolari), pentru a soluţiona ancheta privind încălcările legilor.

A vrut să compromită iPhone şi iPad

Cei trei suspecţi au lucrat la compania din Emiratele Arabe Unite şi au dezvoltat Karma şi Karma 2, pentru sistemul de operare iOS al Apple. Practic, cei 3 foşti experţi în informaţii americane au dezvoltat pentru o companie străină câteva coduri capabile să compromită iPhone şi iPad.

Snowden a tras semnalul de alarmă, îngrijorat de faptul că unul dintre cei trei foşti angajaţi ai ANS, Daniel Gericke, este conducător al ExpressVpn. Snowden a subliniat apoi modul în care cei care se declară campioni ai vieţii private au preluat un personaj atât de controversat şi l-au pus la conducerea propriei companii.

„Îi cunoaşteam trecutul”

ExpressVpn a recunoscut că Gericke a colaborat cu controversata companie străină, înainte de a se alătura companiei în 2019. Compania s-a distanţat de activităţile de supraveghere desfăşurate de state precum EAU:

„Când l-am angajat pe Daniel, în decembrie 2019, îi cunoşteam trecutul. Douăzeci de ani în securitate cibernetică, mai întâi cu armata SUA şi cu diferiţi contractori guvernamentali, apoi cu o companie americană care furnizează servicii de informaţii de combatere a terorismului SUA şi aliatului său, EAU. şi, în cele din urmă, cu o companie din Emiratele Arabe care face aceeaşi treabă.

Nu am cunoscut detaliile oricărei activităţi confidenţiale sau a oricărei investigaţii, înainte de soluţionarea acesteia în această lună. Dar ştiam ce construiam aici la ExpressVpn: o companie în care fiecare sistem şi proces este consolidat şi conceput pentru a minimiza riscurile de tot felul, atât externe, cât şi interne”.

Lăudat, dar scump

Prescurtare de la Virtual Private Network (reţea virtuală privată), VPN-ul creează o conexiune sigură între utilizat şi internet. Oferă un strat suplimentar de confidenţialitate şi anonimitate, astfel încât să puteţi: să vă ascundeţi activitatea pe internet şi locaţia pentru a evita urmărirea (mai ales în cazul reţelelor WiFi publice), să învingeţi cenzura online şi să navigaţi liber pe internet, să descărcaţi în siguranţă şi anonim torrente, fără restricţii de viteză şi să deblocaţi platforme de streaming, precum Netflix, Disney+ şi altele.

ExpressVPN este unul dintre cele mai sigure şi mai rapide VPN-uri de pe piaţă, dar singurul său dezavantaj a fost mereu preţul. Acesta oferă de multe ori reduceri care îl fac mai accesibil, dar sunt şi alte VPN-uri bune care oferă aceleaşi funcţii de securitate la un preţ mult mai mic, sunt comentariile de pe piaţa IT din România referitoare la reţea.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici