Comisia Europeană: Un nou supercomputer european, inaugurat în Finlanda

Comisia Europeană a anunţat marţi că Întreprinderea comună pentru calculul european de înaltă performanţă a inaugurat cel mai recent supercomputer: LUMI, situat în Kajaani, Finlanda.

Urmărește
1041 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană: Un nou supercomputer european, inaugurat în Finlanda

Potrivit CE, LUMI este cel mai rapid şi cel mai eficient din punct de vedere energetic supercomputer din Europa şi, de asemenea, al treilea cel mai rapid din lume.

Acesta reprezintă o acţiune realizată în comun de Întreprinderea comună EuroHPC şi de un consorţiu format din zece ţări europene: Finlanda, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Islanda, Norvegia, Polonia, Suedia şi Elveţia.

LUMI este primul dintre supercomputerele pre-exascale ale Întreprinderii comune EuroHPC care urmează să fie lansate. El va avea o performanţă maximă preconizată de 550 de petaflopi (550 de milioane de miliarde de calcule pe secundă), fiind alimentat în totalitate cu energie din surse regenerabile. Acesta utilizează sisteme de răcire naturale, iar căldura sa reziduală va constitui aproximativ 20% din încălzirea centralizată a oraşului Kajaani, reducând astfel în mod substanţial amprenta anuală de carbon a întregului oraş.

CE anunţă că LUMI va deveni accesibil în general pentru utilizatorii europeni în septembrie 2022 şi va contribui la accelerarea creării de noi cunoştinţe şi soluţii la provocările societale mondiale.

„Ziua de astăzi marchează un pas important către transformarea digitală şi verde a Europei. LUMI este acum cel mai rapid şi cel mai eficient din punct de vedere energetic supercomputer din Europa şi, de asemenea, unul dintre cele mai puternice din lume. Datorită capacităţii sale masive de calcul, LUMI va permite realizarea mult mai rapidă a unor descoperiri ştiinţifice, de exemplu în ceea ce priveşte cercetarea în medicină şi în domeniul climei. Ar putea fi vorba despre dezvoltarea de vaccinuri, despre diagnosticarea cancerului sau despre atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Acesta este un exemplu excelent al potenţialului enorm al inteligenţei artificiale de a ne îmbunătăţi vieţile”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici