Coreea de Sud a lansat primul său satelit de spionaj militar, intensificând cursa spaţială cu Phenian-ul

  • Lansarea satelitului de spionaj militar al Coreei de Sud, efectuată cu o rachetă SpaceX, marchează un pas semnificativ în cursa spaţială regională, intensificând competiţia cu Phenian-ul, care şi-a lansat propriul satelit de supraveghere săptămâna trecută.
  • Coreea de Sud intenţionează să lanseze încă patru sateliţi de spionaj până la sfârşitul anului 2025, consolidându-şi capacitatea de recunoaştere asupra Coreei de Nord şi reducând dependenţa de sateliţii administraţi de SUA în acest scop.
Urmărește
246 afișări
Imaginea articolului Coreea de Sud a lansat primul său satelit de spionaj militar, intensificând cursa spaţială cu Phenian-ul

Sursa foto: twitter.com/SpaceX

O rachetă SpaceX a lansat primul satelit de spionaj militar al Coreei de Sud, intensificând cursa spaţială pe peninsula coreeană după ce Phenian-ul şi-a lansat propriul său satelit de supraveghere săptămâna trecută, relatează The Guardian.

Satelitul de recunoaştere al Seoul-ului, transportat de una dintre rachetele SpaceX Falcon 9 ale lui Elon Musk, a fost lansat de la baza Vandenberg a Forţei Spaţiale SUA din California la ora locală 10:19, vineri.

Racheta era inscripţionată cu cuvântul "KOREA". Agenţia de ştiri Yohnap a raportat că satelitul a ajuns cu succes în orbită imediat după aceea.

„Falcon 9 a decolat la 10:19 şi a trimis satelitul de recunoaştere în orbită după aproximativ patru minute după lansare”, a declarat Yonhap, citând Ministerul Apărării al Coreei de Sud.

Atingerea orbitei înseamnă că Coreea de Sud a dobândit primul său satelit de spionaj construit intern pentru a monitoriza Coreea de Nord, care dispune de arme nucleare.

Seoul-ul intenţionează să lanseze încă patru sateliţi de spionaj până la sfârşitul anului 2025 pentru a-şi consolida capacitatea de recunoaştere asupra Nordului.

Satelitul Seoul-ului, aflat pe orbită la o altitudine între 400 şi 600 km deasupra Pământului, este capabil să detecteze un obiect cu dimensiunea de aproximativ 30 cm.

„Având în vedere rezoluţia şi capacitatea sa de observare a Pământului... tehnologia noastră de satelit se situează în primele cinci locuri la nivel global”, a declarat un oficial al Ministerului Apărării, citat de Yonhap.

Lansarea are loc la mai puţin de două săptămâni după ce Phenian-ul a plasat cu succes propriul său satelit de spionaj pe orbită.

”Până acum, Coreea de Sud s-a bazat în mare măsură pe sateliţii de spionaj administraţi de SUA în ceea ce priveşte monitorizarea Nordului”, a spus Choi Gi-il, profesor de studii militare la Universitatea Sangji.

Deşi Sudul a ”reuşit să lanseze cu succes un satelit militar de comunicaţii, pentru un satelit de recunoaştere a fost nevoie de mai mult timp din cauza obstacolelor tehnologice mai mari”, a spus el.

După lansarea reuşită a propriului său satelit de spionaj, Phenian-ul a afirmat că noul său ”ochi din cer” a furnizat deja imagini ale unor situri militare majore ale SUA şi Coreei de Sud, precum şi fotografii ale capitalei italiene, Roma.

Acesta nu a dezvăluit încă niciuna dintre imaginile din satelit pe care pretinde că le deţine.

Lansarea ”Malligyong-1” a Phenian-ului a fost a treia încercare de a plasa un astfel de satelit pe orbită, după două eşecuri în mai şi august.

Seoul-ul a declarat că Phenianul a primit ajutor tehnic de la Moscova, în schimbul furnizării de arme destinate utilizării în războiul Rusiei cu Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici