Doi soldaţi ucraineni, care au fost grav răniţi, vor primi braţe bionice de ultimă generaţie

  • Doi soldaţi ucraineni care au suferit amputări după ce au fost răniţi de mine terestre primesc braţe bionice de ultimă generaţie fabricate în Marea Britanie.
  • Aceştia sunt primii veterani de război cărora li s-a montat noul Hero Arm, o proteză imprimată în 3D şi realizată de compania de tehnologie Open Bionics din Bristol.
Urmărește
289 afișări
Imaginea articolului Doi soldaţi ucraineni, care au fost grav răniţi, vor primi braţe bionice de ultimă generaţie

Sursa foto: Twitter

Andrii Gidzun şi Vitalii Ivashchuk au testat braţul în această săptămână la München. Acesta are degete mari mobile care le permit să ciupească şi să apuce obiecte. Este controlat de senzori care sunt activaţi de muşchii din antebraţ.
 
Protezele personalizate vor fi acum realizate pentru cei doi bărbaţi pe imprimante 3D şi vor fi montate luna viitoare.
 
Vitalii, în vârstă de 24 de ani, a descris testarea braţului Hero Arm ca fiind "un sentiment foarte plăcut", adăugând: „Mă bucur că am o astfel de oportunitate de a obţine o proteză atât de funcţională. Nici măcar nu am sperat la aşa ceva. Când mi-au fost aplicaţi electrozii şi am avut ocazia să testez această proteză, m-am bucurat pur şi simplu. Am fost încântat, ca să spunem aşa”.
 
Protezele bărbaţilor au fost finanţate de Mastercard, care sprijină fundaţia caritabilă Superhumans să strângă 33 de milioane de lire sterline pentru a construi un spital de specialitate în oraşul ucrainean Lviv.
 
Centrul Superhumans va colabora cu Open Bionics pentru a oferi proteze, reabilitare şi consiliere civililor şi soldaţilor care şi-au pierdut membrele ca urmare a războiului.
 
Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, face parte din consiliul de administraţie al centrului.
 
Guvernul ucrainean estimează că cel puţin 62.000 de mile pătrate din teritoriul său sunt pline de mine antipersonal şi alte arme neexplodate.
 
Joel Gibbard, care a condus echipa Open Bionics care a montat protezele, a declarat pentru Sky News că printre victimele civile se numără şi copii, care adesea nu sunt conştienţi de riscuri.
 
„Am auzit de circumstanţe în care şi-au pierdut membrele. Aşa că, atunci când am proiectat braţul erou, am decis să încercăm să îl facem adecvat pentru copii cu vârsta de doar opt ani”.
 
„Nu este încă la nivelul tehnologic la care ar putea înlocui o mână umană. L-am conceput pentru activităţile de zi cu zi. Ne-am propus ca acesta să poată ţine obiecte de diferite dimensiuni, să poată ridica lucruri, să ţină o ceaşcă de cafea, să lege şireturi, să se spele pe dinţi - acestea sunt genul de lucruri pe care ne-am concentrat în proiectare”.
 
Olga Rudneva, directorul executiv al Superhumans, a declarat: „Am fost de acord cu această idee: Filozofia Superhumans este ca pacienţii noştri să primească cele mai bune servicii medicale acasă, alături de familiile lor, în propria lor limbă. Odată deschis, centrul Superhuman va primi până la 3.000 de pacienţi în fiecare an. Toate serviciile vor fi gratuite pentru pacienţi datorită partenerilor şi donatorilor”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici