- Home
- Tehnologie
- (08.01.2025, 14:14)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Europa încă poate câştiga cursa pentru AI, în ciuda dominaţiei SUA, afirmă un gigant din domeniul tech
Niklas Zennström, unul dintre cei mai de succes antreprenori şi investitori europeni în domeniul tehnologiei, consideră că întreprinderile nou-înfiinţate de pe continent pot avea succes în domeniul inteligenţei artificiale, în ciuda diferenţei uriaşe de finanţare faţă de rivalii americani.
Urmărește
701 afișări
Europa încă poate câştiga cursa pentru AI, în ciuda dominaţiei SUA, afirmă un gigant din domeniul tech
Zennström a declarat pentru Financial Times că start-up-urile europene pot prospera prin dezvoltarea de aplicaţii construite pe platforme de inteligenţă artificială gestionate de companii cu sediul în SUA, cum ar fi OpenAI sau Google.
„Gândiţi-vă la ce s-a întâmplat cu telefonia mobilă şi cu cloud-ul: există câţiva furnizori de cloud în lume, care permit mii şi mii de afaceri”, a spus el într-un interviu. „Nu este ca şi cum toată lumea trebuie să fie un model de limbaj mare . . . Puteţi crea valoare ca furnizor de aplicaţii.”
Comentariile unui lider al industriei vin în contextul în care factorii de decizie politică şi investitorii europeni sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de faptul că SUA devansează regiunea în domeniul AI.
Mulţi se tem că Europa riscă din nou să fie lăsată în urmă de grupurile cu "buzunare mari" din Silicon Valley în ceea ce priveşte o nouă tehnologie transformaţională, cu implicaţii uriaşe pentru competitivitatea şi securitatea naţională a regiunii.
Industria europeană a tehnologiei a creat sute de „unicorni” - companii private evaluate la peste 1 miliard de dolari - şi a redus decalajul în ceea ce priveşte finanţarea iniţială faţă de SUA „indiferent dacă Europa are o mulţime de infrastructuri [tehnologice] critice care sunt europene”, a declarat cofondatorul Skype pentru FT.
„Companiile europene pot construi pe baza [platformelor AI] indiferent dacă sunt din Franţa sau din SUA”, a spus el.
Cu toate acestea, deşi admite că anul 2024 a fost „foarte greu” pentru start-up-uri şi investitori, capitalul investit în tehnologia europeană urmând să scadă pentru al treilea an consecutiv, Zennström crede că pesimismul cu privire la perspectivele regiunii este exagerat.
Un raport al firmei de risc Accel, publicat în octombrie, a constatat că investiţiile din SUA în AI generativă au ajuns la aproape 48 de miliarde de dolari în 2023 şi 2024 combinate, de peste cinci ori mai mult decât în Europa şi Israel, unde finanţarea în acest sector a totalizat aproximativ 9 miliarde de dolari.
O mare parte din suma totală din SUA este determinată de întreprinderile nou-înfiinţate care dezvoltă aşa-numitele modele „de bază”, sistemele AI costisitoare şi complexe care stau la baza chatbot-urilor de uz general şi a serviciilor de creare media, cum ar fi GPT al OpenAI.
Europa are o mână de întreprinderi nou înfiinţate care lucrează la modele de bază, inclusiv Mistral, cu sediul la Paris, şi Black Forest Labs din Germania.
Cu toate acestea, OpenAI, Anthropic şi xAI, cu sediul în SUA, au strâns împreună zeci de miliarde de dolari mai mult decât rivalii lor europeni, în timp ce grupurile Big Tech Microsoft, Google, Amazon şi Meta investesc, de asemenea, masiv în propriile modele lingvistice de mari dimensiuni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Joe Biden a declarat că, pe baza sondajelor, l-ar fi învins pe Donald Trump. Președintele și-a exprimat îndoiala cu privire la capacitatea de a face față unui nou mandat
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cu cât e plătit statul degeaba? Shoji Morimoto, cunoscut drept „omul care nu face nimic”, a transformat un concept inedit într-o carieră profitabilă
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Despărțire la început de 2025?! Vedeta de la Neatza cu Răzvani și Dani ar fi pus capăt relației
CANCAN.RO
Care sunt numerele de înmatriculare interzise în România, în 2025. Aceasta este lista completă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe