Europa rămâne spectator în cursa SUA-China pentru inteligenţa artificială supraumană

În timp ce Trump elimină toate restricţiile pentru giganţii tech americani şi aprobă investiţii de 500 de miliarde de euro în proiectul Stargate, Europa se află în imposibilitatea de a concura, neavând acces la resursele esenţiale - putere de calcul, energie ieftină şi capital.

Urmărește
165 afișări
Imaginea articolului Europa rămâne spectator în cursa SUA-China pentru inteligenţa artificială supraumană

Europa rămâne spectator în cursa SUA-China pentru inteligenţa artificială supraumană

Deşi continentul european a fost primul care a reglementat domeniul prin AI Act, experţii spun că nu poţi arbitra un joc care se joacă în altă parte, potrivit La Repubblica.

Un nou acord între Trump şi giganţii tech deschide calea către dezvoltarea accelerată a inteligenţei artificiale în SUA. Preşedintele a anulat restricţiile impuse de Biden şi a aprobat proiectul Stargate, o investiţie de 500 de miliarde de euro făcută de OpenAI, Oracle şi SoftBank pentru construirea de centre de date în America.

Miza este păstrarea supremaţiei tehnologice în faţa Chinei.

Microsoft, prin vocea CEO-ului, Satya Nadella, vorbeşte despre „un nou model de creştere" bazat pe putere de calcul, energie şi capital.

Însă specialiştii atrag atenţia asupra riscurilor.

Dario Amodei, CEO-ul Anthropic, avertizează că o superinteligenţă artificială ar putea apărea în următorii trei ani şi că dereglementarea este periculoasă: „În centrele noastre de date vom avea zeci de mii de gene, cu capacitatea de a acţiona autonom. O singură persoană le-ar putea folosi pentru a face lucruri foarte periculoase".

Elon Musk s-a opus proiectului Stargate, criticând lipsa de transparenţă, în timp ce Larry Fink, şeful Blackrock, a anunţat crearea unui fond de 100 de miliarde de dolari împreună cu Microsoft pentru investiţii în energie şi centre de date.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici