- Home
- Tehnologie
- (27.10.2023, 06:37)
- Alexandru Stan
FT: Cum să te pregăteşti pentru ziua Q, când computerul cuantic îţi va sparge parola
Te-ai gândit vreodată ce s-ar întâmpla dacă un computer cuantic ar putea descifra toate datele tale secrete? Ei bine, nu e o glumă, ci o ameninţare reală care se apropie.
Urmărește
2365 afișări
FT: Cum să te pregăteşti pentru ziua Q, când computerul cuantic îţi va sparge parola
Computerii cuantici, care folosesc proprietăţile ciudate ale fizicii subatomice, pot rezolva probleme mult mai complexe decât cei clasici. Dar pot şi sparge sistemele de criptare pe care se bazează tehnologia, băncile şi guvernele pentru a-şi proteja informaţiile.
Experţii în securitate cibernetică avertizează de pericolul zilei Q, când un computer cuantic ar putea crăpa algoritmul RSA, cel mai folosit sistem de criptare din lume. Nu se ştie exact când va fi posibil acest lucru, dar ar putea fi mai devreme decât ne aşteptăm.
Deja, China a făcut progrese impresionante în domeniul calculului cuantic, iar agenţiile de spionaj din cinci ţări (SUA, Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă) au tras un semnal de alarmă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Există însă şi o soluţie: criptarea post-cuantică, care este rezistentă la atacurile computerelor cuantice. Din 2016, Institutul Naţional American de Standarde a solicitat şi evaluat propuneri de standarde de criptare post-cuantică, pe care le va publica anul viitor. Acestea vor fi apoi adoptate de alte organizaţii din întreaga lume.
Dacă deţii date sensibile, ar trebui să te gândeşti deja cum să migrezi la o lume post-cuantică. Nu vrei să rişti ca datele tale să fie furate astăzi şi decriptate mâine, când va exista un computer cuantic suficient de puternic să-ţi spargă parola de mail, de YouTube, de Netflix, de Steam, poate chiar parola la contul tău bancar, scrie FINANCIAL TIMES.
Mai persistă teama că un computer cuantic, ca cel de la IBM, să-ţi ia locul de muncă.
Un computer cuantic ar putea să-ţi ia locul de muncă de programator dacă ar fi capabil să scrie cod mai rapid, mai eficient şi mai corect decât tine. Acest lucru ar putea fi posibil dacă un computer cuantic ar avea acces la un limbaj de programare cuantic adecvat, care să-i permită să exprime algoritmi cuantici într-un mod uşor de înţeles şi de verificat. Există deja câteva limbaje de programare cuantice, cum ar fi Q#, Qiskit, Quil sau Silq, care au fost create pentru a facilita dezvoltarea de aplicaţii cuantice.
Cu toate acestea, un computer cuantic nu ar putea să-ţi ia locul de muncă de programator doar prin faptul că are un limbaj de programare cuantic. Ar trebui să aibă şi o inteligenţă artificială avansată, care să-i permită să înţeleagă cerinţele şi specificaţiile unui proiect software, să genereze soluţii creative şi inovatoare, să testeze şi să depisteze erorile din codul scris şi să se adapteze la feedbackul şi modificările solicitate de clienţi sau utilizatori. Deşi există progrese în domeniul inteligenţei artificiale pentru programare, acestea sunt încă departe de a atinge nivelul uman de creativitate, raţionament şi comunicare.
Prin urmare, un computer cuantic ca cel de la IBM nu ar putea să-ţi ia locul de muncă de programator în viitorul apropiat. Poate că ar putea să te ajute să rezolvi anumite probleme mai dificile sau să optimizezi anumite aspecte ale codului tău, dar nu ar putea să-ţi înlocuiască complet rolul şi responsabilitatea în dezvoltarea software.
Mai mult decât atât, ca programator, ai oportunitatea să înveţi despre computerele cuantice şi să le foloseşti ca instrumente pentru a crea aplicaţii noi şi interesante, care să beneficieze de puterea lor de calcul.
Astfel, poţi să-ţi îmbunătăţeşti abilităţile şi cunoştinţele în domeniul informaticii şi să te pregăteşti pentru viitorul tehnologiei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: HUAWEI inaugurează un nou laborator în Europa, dedicat cercetării în domeniul sănătăţii şi sportului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump