Gaming la feminin. Deşi 48% din gamerii români sunt femei, industria de jocuri video este încă reticentă la angajări

  • În 2019, 48% din cei care practică gamingul au fost femei
  • Doar 20% din angajaţii pentru dezvoltarea de jocuri sunt femei
  • Numărul de femei angajate în acest domeniu a crescut cu 50%
Urmărește
455 afișări
Imaginea articolului Gaming la feminin. Deşi 48% din gamerii români sunt femei, industria de jocuri video este încă reticentă la angajări

Un studiu realizat de Romanian Game Developers Association arată că numărul de femei şi bărbaţi care practică gamingul în România este aproape egal. Însă, în industria dezvoltatoare de jocuri video doar o cincime din angajaţi aparţine sexului feminin.

Cristina Neamţu, preşedintele Asociaţiei Women in Games, spune că rezultatele studiului pentru România sunt asemănătoare cu cele din SUA.

„Aproape 8 milioane de utilizatori de jocuri avem în anul 2019, iar ei sunt împărţiţi cam aşa: 52% bărbaţi, 48% femei. Stăm foarte aproape de procentajul din Statele Unite unde avem procentajul de bărbaţi 54% şi 46% de femei. La studioul la care lucrez eu mi se pare că femeile sunt foarte bine primite şi, cum să zic, e o atmosferă foarte plăcută. Aduc aşa, o balanţă în vibeul unei organizaţii”, spune Cristina Neamţu.

Luiza Banyai este director de resurse umane la Amber, o companie care se ocupă cu dezvoltarea de jocuri electronice. Spune că în gaming sunt deja joburi care nu existau, dar care devin locuri de muncă ale viitorului.

„A fost o prejudecată: Ok, şi ce o să faci tu mai departe şi cum o să te faci auzită? Dar nu m-am lăsat descurajată niciodată. În engleză i-aş spune „fun”. Faptul că oamenii în această industrie chiar simt că fac lucrurile cu plăcere. Vin cu plăcere, fac cu plăcere, vorbesc cu plăcere”, povesteşte Luiza Banyai, director resurse umane gaming.

„Există în continuare prejudecata că în zona tehnică sau în zona gamingului, în zona dezvoltării de produs, bărbaţii ar fi mai performanţi decât femeile. Vrem să le rugăm să fie foarte conştiente de propriile lor puteri, să aibă încredere în ele”, adaugă Luiza Banyai.

Mariana Lupuianu se ocupă cu recrutarea de personal pe plan internaţional pentru dezvoltarea de jocuri în cadrul aceleiaşi firme. Ea crede că atuurile necesare şi abilităţile necesare pentru orice meserie pe care vrem să o facem le avem toţi, indiferent de gen.

„Eu lucrez în industria de gaming de mai bine de trei ani de zile. Provin dintr-o familie de gameri. Atât tata, cât şi fratele meu se joacă foarte mult. Am fost interesată ce se întâmplă în spate, ce înseamnă să faci jocuri”, spune Mariana Lupuianu.

„Bărbaţii au undeva la 80% în procentul aplicanţilor. Uneori suntem mai creative şi putem să avem o viziune de ansamblu, să ne uităm din mai multe puncte. Ăsta este un atuu foarte important pentru femei în industria asta”, crede ea.

În 2019, 8 milioane de romani au practicat gamingul, din care 52% au fost bărbaţi, iar 48% femei. Doar 20% din angajaţii din studiourile de gaming sunt femei, iar 80% dintre cei care aplică pentru un asemenea post sunt bărbaţi. În ultimii doi ani, numărul de femei care au ales o asemenea carieră a crescut cu 50%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici