Google DeepMind şi BioNTech construiesc asistenţi de laborator cu inteligenţă artificială pentru cercetare ştiinţifică

Google DeepMind şi BioNTech construiesc asistenţi de laborator cu inteligenţă artificială pentru a ajuta cercetătorii să planifice experimente ştiinţifice şi să prevadă mai bine rezultatele acestora.

Urmărește
53 afișări
Imaginea articolului Google DeepMind şi BioNTech construiesc asistenţi de laborator cu inteligenţă artificială pentru cercetare ştiinţifică

Sir Demis Hassabis, şeful diviziei de inteligenţă artificială a Google, conduce eforturile companiei de a dezvolta un model specializat de inteligenţă artificială care să acţioneze ca un asistent de cercetare, ajutând oamenii de ştiinţă să colaboreze între discipline şi să facă mai uşor conexiuni neaşteptate, informează Financial Times.

La un eveniment recent al Fundaţiei Nobel, acesta a declarat că biologia „asistă la o revoluţie” ca urmare a software-ului AI.

„Lucrăm la un mare model de limbaj pentru ştiinţă, care ar putea fi ca un asistent de cercetare şi poate vă va ajuta să preziceţi ... rezultatul unui experiment”, a spus Hassabis.

În următorii ani, acesta a declarat că instrumentele pe care DeepMind le construieşte ar putea sugera şi proiecta experimente pe baza unei ipoteze date şi ar putea oferi oamenilor de ştiinţă o perspectivă probabilistică asupra succesului sau eşecului potenţial al unui experiment propus.

Între timp, producătorul german de medicamente BioNTech şi filiala sa de inteligenţă artificială InstaDeep, cu sediul la Londra, au declarat marţi că au conceput un asistent specializat dotat cu inteligenţă artificială, cunoscut sub numele de Laila, cu „cunoştinţe detaliate de biologie”, construit pe baza modelului Llama 3.1 al Meta.

Oamenii de ştiinţă de la laboratorul BioNTech din Mainz au demonstrat modul în care Laila ar putea să se conecteze la dispozitivele de laborator şi să monitorizeze experimentele în curs sau sarcinile efectuate de roboţi, asistentul detectând o defecţiune mecanică de la o maşină BioNTech în timpul unei demonstraţii live.

Noii asistenţi ştiinţifici vin în contextul în care companiile de tehnologie cheltuiesc miliarde de dolari pe modele şi produse cu inteligenţă artificială, considerând că tehnologia poate schimba industriile, de la sănătate la energie şi educaţie.

Valul de inovare în domeniul inteligenţei artificiale în ştiinţă s-a concentrat până acum pe crearea de noi medicamente. Cu toate acestea, blocajul în aducerea de noi tratamente pe piaţă rămâne efectuarea de experimente în lumea reală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici