Huawei navighează prin apele tulburi ale politicii, ţintind către 5G

  • Huawei vrea să se extindă în Romania, inclusiv la nivelul infrastructurii 5G
  • România are un memorandum semnat cu Statele Unite, prin care sunt eliminaţi furnizorii 5G care nu sunt de încredere
  • Uniunea Europeană lasă statele membre să-şi aleagă singure furnizorii de tehnologie 5G
Urmărește
561 afișări
Imaginea articolului  Huawei navighează prin apele tulburi ale politicii, ţintind către 5G

Huawei navighează prin apele tulburi ale politicii, ţintind către 5G

Luată la ţintă de administraţia Trump, Huawei încearcă să-şi facă loc pe piaţa europeană. Mai cu voia, mai fără voia americanilor.

La noi, Huawei promite lansări de noi telefoane mobile, dar şi implicarea în infrastructura 5G.

Huawei vrea să-şi extină reţeaua de magazine şi centre de servicii şi în alte oraşe în afară de Bucureşti, printre care şi Cluj-Napoca. Însă ţinta este, de departe, tehnologia 5G, în care chinezii ar vrea să investească şi la nivel de infrastructură.

Totuşi, Huawei stă într-un echilibru destul de fragil, în condiţiile în care guvernul pregăteşte un act normativ prin care, pentru comunicaţiile la nivel naţional, deci inclusiv cele 5G, vor fi folosite doar softuri şi echipamente ale producătorilor care "nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent".

O linie asemănătoare cu cea impusă de Trump. De altfel, ambasadorul Statelor Unite, Adrian Zuckerman, nu s-a sfiit să acuze compania chineză de fraude şi complot pentru furtul datelor personale. A amintit şi că România şi Statele Unite au semnat un memorandum în 2019, prin care să elimine din competiţia 5G furnizorii care nu sunt de încredere. Un memorandum amintit recent şi de Klaus Iohannis.

Răspunsul Huawei a venit prompt, compania chineză spunând că nu există nicio dovadă că ar fi supravegheată de guvernul chinez sau că ar fi furnizat acestuia informaţii.

Poate te întrebi de ce atâta agitaţie pe marginea tehnologiei 5G, ce aduce în plus?

În primul rând, acoperire mai mare pentru telefoanele mobile, ceea ce va duce semnal în zone pe care tehnologia 4G le acoperă cu greu. În al doilea rând, accesul mult mai uşor la tehnologii ca realitatea virtuală, realitatea augmentată sau 3D. În al treilea rând, resurse mult îmbunătăţite pentru aşa numitul internet al lucrurilor. Conectivitate aproape instantanee între vehicule, dezvoltarea telemedicinei, feedback-ului tactil pe internet, maşini autonome, drone controlate de la distanţă, sunt doar cîteva dintre aplicaţii.

Asta, fireşte, se traduce prin investiţii şi noi locuri de muncă.

Deocamdată, Huawei nu a primit nicio interdicţie din partea Uniunii Europene, care lasă ţările membre să decidă singure, însă totul depinde de modul în care Huawei va şti să navigheze prin apele tulburi ale politicii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici