- Home
- Tehnologie
- (05.12.2022, 09:28)
- Mihaela Ionita
Începe construcţia celui mai mare telescop din lume
- Unul dintre cele mai mari proiecte ştiinţifice ale secolului XXI îşi începe luni faza de construcţie.
- Square Kilometre Array (SKA) va fi cel mai mare radiotelescop din lume atunci când va fi finalizat în 2028.
- Împărţită între Africa de Sud şi Australia, cu un sediu în Marea Britanie, instalaţia va aborda cele mai mari întrebări din astrofizică.
- Aceasta va efectua cele mai precise teste ale teoriilor lui Einstein şi chiar va căuta extratereştrii.
Urmărește
1965 afișări
Începe construcţia celui mai mare telescop din lume
Delegaţii din cele opt ţări care conduc proiectul participă la ceremonii în regiunea izolată Murchison Shire din Australia de Vest şi în Karoo din Capul de Nord al Africii de Sud. Când festivităţile se vor încheia, buldozerele vor intra în acţiune.
„Acesta este momentul în care totul devine real", a declarat profesorul Phil Diamond, directorul general al Organizaţiei Square Kilometre Array.
„A fost o călătorie de 30 de ani. Primii 10 ani au fost dedicaţi dezvoltării conceptelor şi ideilor. Al doilea deceniu a fost dedicat dezvoltării tehnologiei. Iar apoi, ultimul deceniu a fost dedicat proiectării detaliate, asigurării amplasamentelor, obţinerii acordului guvernelor pentru a înfiinţa o organizaţie de tratat (SKAO) şi pentru a furniza fondurile necesare pentru a începe", a declarat acesta pentru BBC News.
Arhitectura iniţială a telescopului va încorpora puţin mai puţin de 200 de antene parabolice, precum şi 131.000 de antene dipolare, care arată un pic ca nişte pomi de Crăciun.
Scopul este de a construi o zonă colectoare efectivă care să măsoare sute de mii de metri pătraţi, potrivit BBC.
Acest lucru va oferi SKA o sensibilitate şi rezoluţii fără precedent în timp ce sondează ţinte pe cer.
Sistemul va funcţiona într-o gamă de frecvenţe de la aproximativ 50 de megahertzi până la, în cele din urmă, 25 de gigahertzi. În ceea ce priveşte lungimea de undă, aceasta se situează între centimetri şi metri.
Acest lucru ar trebui să permită telescopului să detecteze semnale radio foarte slabe provenind din surse cosmice aflate la miliarde de ani lumină de Pământ, inclusiv acele semnale emise în primele câteva sute de milioane de ani de la Big Bang.
Una dintre marile misiuni ale SKA va fi aceea de a urmări întreaga istorie a hidrogenului, cel mai abundent element din Univers.
Telescopul ar trebui să fie capabil să detecteze prezenţa hidrogenului chiar înainte ca norii mari de hidrogen să se prăbuşească pentru a forma primele stele.
„SKA va contribui la atât de multe domenii ale astronomiei", a declarat Dr. Shari Breen, şeful operaţiunilor ştiinţifice ale observatorului.
„Una dintre ele ar fi aceste "explozii radio rapide" care au fost detectate. Aceste lucruri emit echivalentul a unui an întreg de energie de la Soarele nostru în doar o fracţiune de secundă. Şi nu avem nicio idee despre ce sunt. Cum este posibil aşa ceva? Să sperăm că SKA va avea un răspuns”.
Telescopul este construit în zone deja folosite pentru radioastronomie la scară mai mică.
Pentru a extinde aceste situri, însă, a fost nevoie de diverse acorduri funciare, cu fermierii din Karoo; şi cu Wajarri Yamaji, deţinătorii titlurilor aborigene din Murchison.
Prima etapă majoră ar trebui să se încheie în 2024, când patru antene în Australia şi şase staţii de antenă în Africa de Sud vor funcţiona împreună fără probleme ca un telescop de bază. Această dovadă de principiu va declanşa apoi implementarea completă a reţelei.
Până în 2028, SKA va avea o suprafaţă colectoare efectivă de puţin sub 500.000 de metri pătraţi. Dar configuraţia este de aşa natură încât poate continua să crească, poate până la mult doritul milion de metri pătraţi, sau un kilometru pătrat.
O modalitate prin care acest lucru s-ar putea întâmpla este dacă tot mai multe ţări se alătură organizaţiei şi furnizează fondurile necesare.
Membrii actuali sunt: Africa de Sud, Australia, Marea Britanie, China, Italia, Olanda, Portugalia şi Elveţia. Aceste ţări au ratificat tratatul.
Franţa, Spania şi, cel mai recent, Germania, au intrat pe calea aderării. Canada, India, Suedia, Coreea de Sud şi Japonia şi-au manifestat intenţia de a adera la un moment dat.
„Şi, de fapt, suntem în curs de discuţii şi cu alte ţări, pentru a vedea ce interes ar putea avea să se alăture observatorului", a declarat profesorul Diamond.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe