- Home
- Tehnologie
- (29.03.2022, 12:47)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Inteligenţa artificială a învins opt campioni mondiali la unul dintre cele mai complexe jocuri de strategie
- Victoria reprezintă o nouă piatră de hotar pentru inteligenţa artificială, deoarece în bridge jucătorii lucrează cu informaţii incomplete şi trebuie să reacţioneze la comportamentul mai multor alţi jucători, un scenariu mult mai apropiat de procesul decizional uman.
- Start-up-ul francez NukkAI a anunţat vestea vineri, la finalul unui turneu de două zile la Paris.
Urmărește
13397 afișări
Inteligenţa artificială a învins opt campioni mondiali la unul dintre cele mai complexe jocuri de strategie
Provocarea NukkAI a cerut campionilor umani să joace 800 de cărţi consecutive împărţite în 80 de seturi de câte 10. Ea nu a implicat componenta iniţială de licitaţie a jocului, în timpul căreia jucătorii ajung la un contract pe care trebuie apoi să-l respecte jucându-şi cărţile.
Fiecare campion a jucat propriile cărţi şi pe cele ale partenerului său "manechin" împotriva unei perechi de adversari. Aceşti adversari au fost cei mai buni campioni roboţi din lume până în prezent, care au câştigat multe competiţii de roboţi, dar care sunt recunoscuţi în mod universal ca fiind departe de a fi la fel de buni ca jucătorii umani experţi, potrivit The Guardian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Inteligenţa artificială, numită NooK, a jucat acelaşi rol ca şi campionul uman, cu aceleaşi cărţi şi aceiaşi adversari. Scorul a fost diferenţa dintre cele ale omului şi ale robotului, calculată ca medie pentru fiecare set. NooK a câştigat 67, sau 83%, din cele 80 de seturi.
Jean-Baptiste Fantun, co-fondator al NukkAI, a declarat că a fost încrezător că maşina, pe care compania o dezvoltă de cinci ani, va triumfa în mii de partide, dar cu doar 800 a fost o chestiune de "touch-and-go".
„Ceea ce am văzut reprezintă un progres fundamental important în starea sistemelor de inteligenţă artificială", a declarat Stephen Muggleton, profesor de învăţare automată la Imperial College London.
Anunţând rezultatele, matematicianul Cédric Villani, laureat al medaliei Fields în 2010, a numit NukkAI "o superbă poveste de succes franceză".
Cercetătoarea în domeniul inteligenţei artificiale Véronique Ventos, celălalt cofondator al NukkAI, numeşte NooK o "inteligenţă artificială de nouă generaţie", deoarece îşi explică deciziile pe parcurs. "În bridge, nu poţi juca dacă nu explici", spune ea.
„Cea mai mare parte a ceea ce publicul larg a auzit în ultimii ani despre învăţarea automată se bazează pe sisteme de tip "cutie neagră", cum ar fi AlphaGo, care nu este capabil să explice fiinţelor umane cum se iau deciziile", a declarat Muggleton. „În schimb, NooK reprezintă o abordare de tip "cutie albă" sau "neurosimbolică". În loc să înveţe jucând miliarde de runde de joc, sistemul învaţă mai întâi regulile jocului şi apoi îşi îmbunătăţeşte jocul prin practică. Este un hibrid între sistemele bazate pe reguli şi cele de învăţare profundă. "Abordarea NooK învaţă într-un mod mult mai apropiat de fiinţele umane", a declarat Muggleton.
Acest lucru va fi esenţial în domenii precum sănătatea şi ingineria. De exemplu, maşinile care se conduc singure şi care traversează o intersecţie vor trebui să fie capabile să citească comportamentul celuilalt.
Nevena Senior, multiplă campioană mondială de bridge pentru Anglia şi una dintre adversarele lui NooK, a declarat că contractele pe care oamenii şi NooK le-au jucat au fost suficient de variabile pentru ca jocul de cărţi să devină la fel de important ca şi licitaţia. „Acesta este un lucru pe care oamenii îl fac după o experienţă suficientă şi am fost plăcut surprinsă de faptul că un robot imită abilităţile umane tipice", a spus ea.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe