Inteligenţa artificială poate „citi" genele tumorii dintr-o simplă imagine, fără teste scumpe

  • Cercetătorii de la Stanford Medicine au creat un program de inteligenţă artificială capabil să prevadă activitatea a mii de gene din tumori folosind imagini standard de biopsii.
  • Această tehnologie elimină necesitatea unor teste genetice costisitoare, care pot dura săptămâni întregi.
Urmărește
205 afișări
Imaginea articolului Inteligenţa artificială poate „citi" genele tumorii dintr-o simplă imagine, fără teste scumpe

Inteligenţa artificială poate „citi" genele tumorii dintr-o simplă imagine, fără teste scumpe

Programul, numit SEQUOIA, funcţionează asemenea unui „translator" între imaginea tumorii văzută la microscop şi activitatea genelor din celulele canceroase.

Acesta poate analiza imagini standard de biopsie, colorate prin metoda clasică folosită în toate spitalele, prezice comportamentul a peste 15.000 de gene diferite, atinge o precizie de peste 80% pentru anumite tipuri de cancer, oferi rezultate imediate, faţă de săptămânile necesare testelor genetice clasice şi economisi mii de dolari per pacient, relatează Nature Communications.

„Acest tip de software ar putea identifica rapid semnăturile genetice în tumorile pacienţilor, accelerând deciziile medicale şi economisind sume importante pentru sistemul de sănătate", explică profesorul Olivier Gevaert, coordonatorul cercetării.

Pentru a crea acest program, echipa a folosit 7.584 de biopsii din 16 tipuri diferite de cancer, date despre genele active în aceste tumori şi informaţii despre celule sănătoase pentru comparaţie.

Programul s-a dovedit deosebit de eficient în cazul cancerului de sân, unde poate înlocui teste genetice costisitoare precum MammaPrint, care analizează 70 de gene pentru a prezice riscul de reapariţie a cancerului. Testele au arătat că pacientele identificate ca având risc ridicat de către SEQUOIA au avut într-adevăr rate mai mari de recidivă şi timp mai scurt până la reapariţia bolii.

„Am demonstrat cât de util este pentru cancerul de sân, iar acum îl putem folosi pentru toate tipurile de cancer. Este o sursă complet nouă de informaţii pe care nu o aveam până acum", spune profesorul Gevaert.

Deşi programul nu poate fi încă folosit în spitale - trebuie să treacă prin studii clinice şi să primească aprobarea FDA - cercetătorii continuă să-l îmbunătăţească.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici