- Home
- Sănătate
- BUCUREŞTI, (18.11.2024, 18:03)
- Rafael Hekman
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu: Cât de sigure sunt secretele noastre şi cum ne afectează ele sănătatea fizică şi emoţională
Un studiu din 2024, publicat în Journal of Personality and Social Psychology, preluat de Societatea Britanică de Psihologie, scoate la lumină un aspect neaşteptat al confesiunilor: atunci când ne dezvăluim secretele, temerile noastre că vom fi judecaţi aspru sunt adesea exagerate.
Urmărește
853 afișări
Studiu: Cât de sigure sunt secretele noastre şi cum ne afectează ele sănătatea fizică şi emoţională
Cercetătorii au descoperit că persoanele care îşi mărturisesc secretele, fie că sunt prietenilor, străinilor sau partenerilor romantici, primesc evaluări mai puţin critice decât se aşteptau.
Aceasta nu înseamnă că mărturisirea unui secret nu implică riscuri, dar cercetarea condusă de Michael Kardas de la Oklahoma State University sugerează că reputaţia noastră nu suferă atât de mult pe cât ne temem. Chiar şi în cazul unor confesiuni serioase, cum ar fi infidelitatea, reacţiile confidenţilor au fost mai blânde decât cele anticipate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Avem misiunea să apărăm Democrația în România. Pentru că am trăit în Comunism. Dictatură. Ceaușescu!
-
Războiul din Ucraina, ziua 1031. Cinci ucraineni, inclusiv un copil, răniţi într-un atac rusesc la Krîvîi Rih / Oficial estonian: NATO trebuie să descurajeze Rusia pentru următorii 10-20 de ani
-
FBI a arestat un bărbat pentru că ar fi planificat un atac terorist în New York
-
Pentagonul confirmă dublarea numărului de trupe americane în Siria înainte de căderea lui Assad
„Secretele pozitive” energizează, dar nerecunoaşterea bolilor ascunse ridică probleme de sănătate publică
Un alt studiu din 2024, condus de Wilson N. Merrell, a relevat că trei sferturi dintre participanţii din SUA au ascuns faptul că erau bolnavi pentru a participa la evenimente sociale sau pentru a-şi îndeplini obiective profesionale. Acest fenomen are implicaţii serioase pentru sănătatea publică, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19.
Pe de altă parte, cercetările lui Michael Slepian au evidenţiat că păstrarea unor secrete „pozitive”, cum ar fi veştile bune despre sănătate sau realizări personale, poate avea un efect energizant. În special, atunci când oamenii păstrează tăcerea pentru a surprinde pe cineva, gândul la acest moment le sporeşte starea de bine.
Ce ascundem cel mai des?
Un alt studiu, tot al lui Slepian, a catalogat 38 de tipuri principale de secrete. Cele mai frecvente sunt:
1. Gânduri romantice despre altcineva decât partenerul.
2. Secrete despre comportamente sexuale.
3. Infidelităţi emoţionale.
De asemenea, cercetarea a redefinit conceptul de secret, incluzând nu doar informaţiile pe care evităm să le dezvăluim, ci şi cele despre care nu vrem să se afle, chiar dacă nu sunt discutate activ.
Când ruşinea şi vinovăţia joacă un rol major
Un studiu din 2019 a făcut diferenţa între două tipuri de secrete: cele care generează ruşine (shame) şi cele care provoacă vinovăţie (guilt).
- Secretele care provoacă ruşine, precum cele legate de sănătatea mentală sau traume, sunt mai dăunătoare psihologic, ducând la sentimente de inutilitate şi neputinţă.
- Secretele care provoacă vinovăţie, cum ar fi cele despre minciuni sau trădări, sunt mai uşor de gestionat, fiind percepute ca greşeli de comportament, nu ca defecte personale.
De ce prietenii ne pot trăda încrederea
Dacă te gândeşti să împărtăşeşti un secret, s-ar putea să vrei să fii atent cui îl dezvălui. O cercetare din 2022 condusă de Jessica Salerno şi Michael Slepian a constatat că aproximativ o treime dintre secretele dezvăluite sunt transmise mai departe.
De ce? Secretele pot fi văzute ca o „monedă socială”, iar cei preocupaţi de statutul lor social sunt mai predispuşi să le împărtăşească pentru a câştiga influenţă. De asemenea, secretele considerate imorale sunt mai des divulgate pentru a satisface nevoia emoţională de a vedea persoana în cauză pedepsită.
Totuşi, dacă persoana a fost deja pedepsită, confidenţii sunt mai puţin înclinaţi să trădeze secretul.
Riscuri, beneficii şi strategii
Dezvăluirea unui secret poate avea beneficii psihologice importante, dar vine cu riscuri. Pentru a minimiza şansele ca secretul tău să fie divulgat:
- Alege confidenţi care nu consideră imoral ceea ce ai făcut.
- Explică dacă ai fost deja pedepsit pentru acţiunea ta, pentru a reduce tendinţa acestora de a transmite informaţia.
În cele din urmă, cercetările arată că, deşi secretele sunt o parte inevitabilă a vieţii noastre, modul în care le gestionăm poate avea un impact semnificativ asupra sănătăţii noastre mentale şi a relaţiilor cu ceilalţi.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Realitatea Virtuală îți permite să vorbești Napoleon Bonaparte. Experiența imersivă e deschisă la Banca Franței din Paris
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Andreea Antochi, o tânără de 30 de ani, a murit în Secția de Obstetrică cu fiul pe care îl purta în pântece 😢
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe