IPhone-uri folosite, vândute cu preţuri exorbitante, doar pentru că au TikTok

Telefoanele cu TikTok instalat au devenit o marfă rară şi scumpă, pe măsură ce aplicaţia de socializare continuă să fie absentă din magazinele digitale Apple şi Google.

Urmărește
86 afișări
Imaginea articolului IPhone-uri folosite, vândute cu preţuri exorbitante, doar pentru că au TikTok

IPhone-uri folosite, vândute cu preţuri exorbitante, doar pentru că au TikTok

În timp ce un iPhone nou poate fi cumpărat cu aproximativ 1.000 de dolari, unele dispozitive folosite, dar cu TikTok instalat, sunt vândute online pentru sume exorbitante, de până la 3.000 de dolari sau mai mult, scrie The New York Times.

Situaţia a apărut după ce TikTok a fost temporar blocat în Statele Unite, ca urmare a unei legi susţinute de Curtea Supremă, care a interzis aplicaţia. Deşi preşedintele Trump a anunţat ulterior un ordin executiv pentru a suspenda aplicarea legii, TikTok a rămas indisponibil pentru descărcare în magazinele de aplicaţii Apple şi Google. Această incertitudine i-a determinat pe unii utilizatori să vadă telefoanele lor ca pe nişte „lozuri de aur”.

Vânzători precum Piotr Gustab, un inginer IT din Queens, au speculat această situaţie. Gustab şi-a listat iPhone-ul 15 Pro cu TikTok instalat pentru 3.000 de dolari pe Facebook Marketplace, de trei ori preţul unui iPhone 16 Pro nou. „Dacă primesc câteva sute de dolari în plus, e o afacere bună pentru mine”, a spus el, menţionând că ar putea reduce preţul la 2.000 de dolari dacă nu primeşte oferte mai bune.

Pe platforme precum Poshmark şi eBay, telefoanele cu TikTok sunt promovate intens, unele având chiar capturi de ecran pentru a demonstra că aplicaţia este funcţională. Preţurile variază de la câteva sute de dolari până la 30.000 de dolari, deşi ofertele la acest nivel sunt adesea considerate nerealiste.

Izell Malloy, un vânzător auto din Connecticut, a declarat că a primit o ofertă de 5.700 de dolari pentru telefonul său cu TikTok. Alţii, precum Trait’n Keniston din Virginia, au listat dispozitive pentru sume mai mari, dar sunt sceptici cu privire la autenticitatea ofertelor.

Freddy Tran Nager, director asociat al programului de media digitală de la Universitatea din California de Sud, avertizează că achiziţionarea unui telefon cu aplicaţia TikTok instalată implică riscuri semnificative. Telefoanele care nu au fost resetate corespunzător pot conţine spyware sau alte tipuri de viruşi care pun în pericol confidenţialitatea cumpărătorilor.

Nager subliniază că există alternative mai sigure: TikTok poate fi accesat prin browser sau prin diverse metode de descărcare raportate pe Reddit. În plus, viitorul incert al aplicaţiei face ca investiţia într-un telefon cu TikTok să fie greu de justificat. „Dacă TikTok are un viitor pe termen lung, aplicaţia va deveni din nou disponibilă pentru descărcare”, a spus el.

Situaţia aminteşte de fenomenul Flappy Bird din 2014, când jocul a fost retras din magazinele de aplicaţii, iar telefoanele cu jocul instalat s-au vândut pentru preţuri exorbitante. Totuşi, Nager subliniază că TikTok este diferit. „Aplicaţia TikTok nu este altceva decât o poartă de acces către o platformă. Dacă platforma nu mai funcţionează, aplicaţia devine doar o piesă de artă digitală.”

Pentru unii, însă, valoarea TikTok depăşeşte orice consideraţie financiară. De la meme-uri la conţinut de pop-cultură, aplicaţia reprezintă mai mult decât divertisment – este o parte din identitatea utilizatorilor. Chiar dacă asta înseamnă să plătească mii de dolari pentru un telefon vechi, cu ecran crăpat, dar care le permite să acceseze aplicaţia lor preferată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici