Mâna robotizată care poate prinde obiecte cu ajutorul mişcării încheieturii

  • Oamenii de ştiinţă au proiectat o mână robotizată care poate prinde obiecte – şi nu le poate scăpa – folosind doar mişcarea încheieturii mâinii şi senzaţia din „piele”.
  • Experţii de la Universitatea Cambridge au declarat că mâna foloseşte mişcarea „pasivă”.
Urmărește
606 afișări
Imaginea articolului Mâna robotizată care poate prinde obiecte cu ajutorul mişcării încheieturii

Sursa foto: Twitter

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au declarat că această mână mecanică nu are nevoie de degete pentru a se mişca independent şi utilizează mişcarea „pasivă” folosind încheieturile, ceea ce face ca tehnologia lor să fie ieftină şi eficientă din punct de vedere energetic.

De asemenea, mâna robotizată a putut prezice dacă ar putea scăpa obiectele pe care le-a prins folosind informaţiile furnizate de senzorii plasaţi pe ea, potrivit Independent.

Experţii au declarat că descoperirile lor, publicate în revista Advanced Intelligent Systems, ar putea fi utilizate în dezvoltarea roboticii low-cost, unde mâinile mecanice pot învăţa să prindă o gamă largă de obiecte, fiind capabile de mişcare naturală.

Oamenii de ştiinţă au spus că mâna umană este extrem de complexă, ceea ce înseamnă că recrearea tuturor capacităţilor sale într-un robot poate fi o provocare masivă de cercetare.

De exemplu, au spus experţii, oamenii ştiu instinctiv cât de multă forţă să folosească atunci când ridică un ou, dar pentru un robot, aceasta este o provocare.

Dacă robotul aplică prea multă forţă, oul s-ar putea sparge, iar dacă nu există suficientă presiune, acesta ar putea scăpa oul.

Oamenii de ştiinţă au creat o mână robotizată imprimată 3D implantată cu senzori care ar putea permite mâinii să „simtă” ceea ce atinge.

Această mână era capabilă doar de mişcare pasivă, bazată pe încheietura mâinii, iar degetele individuale nu erau complet motorizate.

Peste 1.200 de teste au fost efectuate cu ajutorul mâinii robotizate.

Mâna a fost iniţial antrenată folosind mici bile de plastic imprimate 3D, după care a încercat apoi să prindă diferite obiecte, inclusiv o piersică, un mouse de calculator şi o rolă de folie.

Mâna robotică a reuşit să prindă cu succes 11 din cele 14 de obiecte, au spus cercetătorii.

Dr. Thomas George-Thuruthel, fost profesor la Universitatea din Cambridge, care este acum lector în robotică şi inteligenţă artificială la University College London, a declarat: „Senzorii, care seamănă cu pielea robotului, măsoară presiunea aplicată obiectului. Nu putem spune exact ce informaţii primeşte robotul, dar poate estima teoretic unde a fost prins obiectul şi cu câtă forţă. Mâna este foarte simplă, dar poate ridica o mulţime de obiecte cu aceeaşi strategie”.
 
Fumiya Iida, profesor de robotică la Departamentul de Inginerie al Universităţii Cambridge, a adăugat: „Marele avantaj al acestui design este gama de mişcare pe care o putem obţine fără a folosi niciun actuator. Vrem să simplificăm cât mai mult mâna”.
 
Putem obţine o mulţime de informaţii bune şi un grad ridicat de control fără actuatori, astfel încât atunci când le adăugăm, vom obţine un comportament mai complex într-un pachet mai eficient.
 
Cercetarea a fost finanţată de UK Research and Innovation (UKRI) şi de compania de design software ARM Ltd.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici