- Home
- Tehnologie
- (22.10.2022, 09:52)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
VIDEO Maşina zburătoare care poate decola şi vertical. Vehiculul electric este în curs de dezvoltare
- În cadrul unui eveniment de lansare la Universitatea Draper din San Mateo, California, un start-up a dezvăluit cum speră să decoleze maşina sa zburătoare.
- Alef prezintă vehiculul său electric aflat încă în dezvoltare, Model A, ca fiind prima maşină zburătoare adevărată - un vehicul care speră să arate ca o maşină electrică elegantă, dar care să fie capabil să decoleze vertical şi să zboare pe o distanţă de 110 km.
Urmărește
2686 afișări
Sursa foto: Twitter
Jim Dukhovny, directorul executiv şi cofondator al Alef, susţine că majoritatea vehiculelor existente nu sunt, în opinia sa, maşini zburătoare propriu-zise.
„O maşină zburătoare trebuie să fie o maşină, ceea ce înseamnă că poate circula pe o stradă obişnuită, poate parca pe un loc de parcare obişnuit. Şi ar trebui, de asemenea, să aibă decolare verticală", a declarat el pentru BBC.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Suprafaţa superioară a exteriorului modelului A, asemănător unei maşini, este o plasă pentru ca aerul să poată trece prin ea către cele opt elice din interiorul caroseriei, care asigură portanţa.
Dar pentru a zbura pe orice distanţă folosind doar acestea, fără ajutorul aripilor, ar fi nevoie de cantităţi prohibitive de energie.
Soluţia propusă de Alef este inedită - pentru zboruri mai lungi, Model A se transformă într-un biplan. După o decolare verticală, Modelul A se va întoarce pe o parte, cabina de pilotaj pentru două persoane se roteşte astfel încât şoferul să rămână cu faţa spre înainte, iar maşina devine un biplan, părţile laterale lungi ale vehiculului formând aripile superioare şi inferioare.
Meet Alef Aerospace's Model A flying car that the company hopes to roll out in 2025. #Auto #Cars #Trending#technology #FlyingCars pic.twitter.com/NFdgn1CIth
— techsizeup (@techsizeup) October 22, 2022
Forma clasică de biplan, cu două aripi, una deasupra celeilalte, este mai uşor de observat la Model A dacă vă imaginaţi că plasa dintre părţile laterale solide este îndepărtată.
Este o idee ingenioasă, dar este oare una practică?
Aducerea laolaltă a zborului şi a condusului adaugă greutate, iar energia electrică înseamnă şi baterii grele.
„Designul se află chiar la limita a ceea ce fizica şi tehnologia pot face, ceea ce ar trebui să fie acolo unde te-ai aştepta să fie", spune profesorul Steve Wright, inginer aeronautic la Universitatea din vestul Angliei.
Plasa, aşa cum a fost vizualizată, ar putea provoca, de asemenea, o rezistenţă aerodinamică semnificativă, adaugă el.
Alef spune că a reuşit tranziţia la biplan în "zboruri la scară" din 2018. Şi are prototipuri mari capabile să zboare pe verticală, deşi acestea nu seamănă încă cu aspectul lucios al machetelor şi conceptelor firmei. Dar profesorul Wright avertizează că saltul de la un prototip la un produs funcţional este uşor de subestimat.
Pentru a pilota un biplan, chiar şi unul pe care îl poţi conduce pe şosele, va fi nevoie de o licenţă de pilot, deşi Dukhovny preconizează că, pentru scurte salturi la joasă înălţime peste obstacole folosind zborul vertical, ar putea fi suficientă o licenţă folosită pentru operatorii de drone.
Şi este probabil ca autorităţile să impună reguli stricte cu privire la locurile în care pot fi pilotate vehiculele.
Din aceste şi alte motive, profesorul Wright crede că viitorul maşinilor zburătoare nu va fi un singur vehicul pe care consumatorii îl vor deţine, conduce şi pilota.
În realitate, călătoriile cu maşina zburătoare, susţine profesorul Wright, ar fi mai degrabă ca şi cum ar fi vorba de închirierea unui taxi.
Multe companii dezvoltă drone autonome pentru pasageri. Recent, firma chineză Xpeng a făcut prima demonstraţie publică a vehiculului său X2 în Dubai.
Dar Dukhovny crede cu tărie că ideea de a putea conduce şi zbura în acelaşi vehicul este una atractivă. El spune că oamenii aşteaptă o maşină zburătoare de 100 de ani. Obiectivul ambiţios al lui Alef este de a începe să vândă aceste vehicule în 2025.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe