NASA: Ingrediente chimice care se găsesc în oţet şi băuturi alcoolice au fost detectate în jurul a două stele tinere de telescopul spaţial James Webb

Astronomii care folosesc telescopul spaţial James Webb au detectat ingrediente chimice banale care se găsesc în oţet, băuturi alcoolice, înţepături de furnică în jurul a două stele tinere, potrivit NASA.

Urmărește
2330 afișări
Imaginea articolului NASA: Ingrediente chimice care se găsesc în oţet şi băuturi alcoolice au fost detectate în jurul a două stele tinere de telescopul spaţial James Webb

NASA: Ingrediente chimice care se găsesc în oţet şi băuturi alcoolice au fost detectate în jurul a două stele tinere de telescopul spaţial James Webb

Moleculele organice complexe pe care le-au observat cu ajutorul instrumentului în infraroşu mediu al observatorului spaţial au inclus acidul acetic, o componentă a oţetului, şi etanol - cunoscut şi sub numele de alcool.
 
Echipa a găsit, de asemenea, molecule simple de acid formic, care provoacă senzaţia de arsură asociată cu înţepăturile de furnică, precum şi dioxid de sulf, metan şi formaldehidă. Oamenii de ştiinţă cred că compuşii sulfuroşi, cum ar fi dioxidul de sulf, ar fi putut juca un rol cheie pe Pământul timpuriu, care în cele din urmă a deschis calea pentru formarea vieţii.
 
Moleculele nou detectate au fost reperate ca fiind compuşi de gheaţă în jurul IRAS 2A şi IRAS 23385, care sunt două stele atât de tinere încât nu au format încă planete. Stelele se formează din nori învolburaţi de gaz şi praf, iar materialul rămas în urma formării stelelor dă naştere planetelor.
 
Conform unor cercetări anterioare, se estimează că protosteaua IRAS 23385 se află la 15.981 de ani-lumină de Pământ, în Calea Lactee.
 
Noua observaţie îi intrigă pe astronomi deoarece moleculele detectate în jurul stelelor ar putea fi ingrediente cruciale pentru lumi potenţial locuibile, iar aceste ingrediente ar putea fi încorporate în planetele care se vor forma probabil în cele din urmă în jurul stelelor.
 
Spaţiul este plin de metale grele, de elemente şi compuşi chimici care au fost creaţi şi eliberaţi de exploziile stelare de-a lungul timpului. La rândul lor, elementele chimice sunt încorporate în norii care formează următoarea generaţie de stele şi planete.
 
Pe Pământ, combinaţia potrivită de elemente a permis formarea vieţii şi, aşa cum a spus odată celebrul astronom Carl Sagan, "Suntem făcuţi din materie stelară". Dar astronomii s-au întrebat de mult timp cât de comune sunt elementele necesare pentru viaţă în cosmos.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici