O companie din Marea Britanie propune un nou mod de viaţă: habitatele subacvatice

  • DEEP, o companie britanică de tehnologie oceanică, dezvoltă sistemul Sentinel pentru a permite oamenilor să locuiască şi să lucreze la adâncimi de până la 200 de metri.
  • Habitatul Vanguard, o versiune mai mică a sistemului Sentinel, va fi disponibil în 2025 şi va putea găzdui trei persoane timp de până la o săptămână.
  • Aceste habitate vor putea sprijini diverse activităţi, de la cercetarea oceanică la restaurarea coralilor şi formarea pentru misiuni spaţiale viitoare.
Urmărește
172 afișări
Imaginea articolului O companie din Marea Britanie propune un nou mod de viaţă: habitatele subacvatice

Sursa foto: DEEP

DEEP, o companie britanică de tehnologie oceanică, are misiunea de a crea o prezenţă umană permanentă sub apă prin intermediul sistemelor sale inovatoare de habitate, scrie CNN. Piatra de temelie a acestei iniţiative este sistemul Sentinel, conceput pentru a permite oamenilor să trăiască şi să lucreze la adâncimi de până la 200 de metri pentru perioade extinse, transformând potenţial modul în care explorăm şi utilizăm resursele oceanice.

Sistemul Sentinel este format din module interconectate care pot fi adaptate pentru diverse scopuri, de la cercetări oceanice până la excavarea epavelor istorice. Acest habitat scalabil poate găzdui misiuni de dimensiuni diferite, variind de la echipe mici la grupuri mai mari de până la 50 de persoane. Obiectivul este de a stabili o prezenţă umană continuă sub apă, asemănătoare cu Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în spaţiu, care a permis oamenilor să trăiască şi să lucreze într-un mediu inedit din 2000.

Într-un pas semnificativ înainte, DEEP a anunţat recent Vanguard, un habitat mai mic cu dimensiunile de 12 metri pe 7,5 metri, care va servi ca precursor al sistemului Sentinel. Proiectat pentru trei ocupanţi, Vanguard poate rămâne scufundat timp de până la o săptămână şi urmează să fie lansat la începutul anului 2025. Acest habitat pilot are aplicaţii practice, în special în situaţii de urgenţă în care este necesară o desfăşurare rapidă, cum ar fi misiunile de căutare pentru accidente maritime.

În prezent, există un singur laborator de cercetare subacvatic operativ la nivel global, dar planurile ambiţioase ale DEEP îşi propun să schimbe această situaţie.

Habitatele vor fi construite din materiale avansate, un superaliaj pe bază de nichel numit Inconel (conceput să reziste la temperaturi extreme, coroziune şi stres mecanic), şi vor dispune de tehnologie de vârf pentru comunicaţii şi surse de energie regenerabilă. DEEP colaborează activ cu diverse organizaţii şi guverne din întreaga lume pentru a asigura parteneriate şi finanţare, subliniind potenţialul acestor habitate de a stimula noi cariere şi investiţii în explorarea oceanică.

Habitatele ar putea avea multiple utilizări, de la monitorizarea infrastructurii subacvatice critice până la susţinerea restaurării coralilor şi pregătirea pentru viitoarele misiuni spaţiale. Cu un interes public în creştere pentru resursele şi explorarea oceanică, habitatele DEEP ar putea deschide calea pentru o înţelegere mai profundă a ecosistemelor marine.

Iniţiativa reflectă o tendinţă mai largă în explorarea oceanelor, reînvigorând interesul public pentru habitatele subacvatice care a scăzut după misiunile pionierilor Jacques Cousteau în anii 1960. Prin reconectarea umanităţii cu oceanul, DEEP îşi propune să faciliteze o schimbare generaţională în modul în care interacţionăm cu vastele frontiere subacvatice ale planetei noastre.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici