- Home
- Tehnologie
- (26.06.2022, 16:08)
- Mihaela Ionita
STUDIU Turismul spaţial ar putea anula progresele realizate pentru refacerea stratului de ozon
- Turismul spaţial practicat de companii precum SpaceX, Virgin Galactic şi Blue Origin ar putea anula eforturile de reparare a stratului de ozon, potrivit unui studiu.
- Substanţele chimice care afectau stratul de ozon au fost interzise în anii 1980 prin Protocolul de la Montreal şi, de atunci, scutul protector a început să se refacă.
- Dar serviciile promovate de Elon Musk, Richard Branson şi Jeff Bezos ar putea zădărnici acest progres.
Urmărește
1074 afișări
STUDIU Turismul spaţial ar putea anula progresele realizate pentru refacerea stratului de ozon
Turismul spaţial promovat de Richard Branson, Elon Musk şi Jeff Bezos ar putea anula progresele făcute pentru refacerea stratului de ozon, au declarat oamenii de ştiinţă.
Noi cercetări au sondat impactul pe care navele care pleacă şi se întorc pe Pământ îl au asupra atmosferei, în special asupra părţilor superioare.
Un studiu combinat realizat de UCL, Universitatea din Cambridge şi Institutul de Tehnologie din Massachusetts a constatat că funinginea emisă de navele spaţiale dăunează stratului de ozon protector din jurul planetei şi reţine căldura de 500 de ori mai mult decât alte surse de funingine, potrivit SkyNews.
Coautorul studiului, Dr. Eloise Marais de la UCL, a declarat că, prin urmare, compararea emisiilor provenite de pe navele spaţiale cu cele provenite de la aeronave şi de la sol este "eronată".
Deşi oamenii de ştiinţă au constatat că daunele actuale sunt mici, ei au sugerat reglementarea industriei în creştere a persoanelor care călătoresc în spaţiu în scopuri turistice pentru a se proteja de probleme viitoare.
Pagubele provocate de călătoriile în spaţiu
Oamenii de ştiinţă care au studiat călătoriile în spaţiu au examinat datele de la 103 lansări de rachete în 2019, precum şi călătoriile efectuate de navele spaţiale Virgin Galactic a lui Branson, SpaceX a lui Musk şi Blue Origin a lui Bezos.
Ei au descoperit că încălzirea cauzată de funingine s-a dublat după doar trei ani de emisii suplimentare din turismul spaţial, din cauza adaosului de cauciuc în combustibil, printre alte motive.
Faptul că funinginea este expulzată în atmosfera superioară sporeşte daunele, particulele fiind de 500 de ori mai eficiente în reţinerea căldurii decât alte tipuri de funingine.
Dacă turismul spaţial ar continua cu călătorii săptămânale, ar submina succesul Protocolului de la Montreal, potrivit cercetării.
Autorul principal al studiului, Dr. Robert Ryan de la UCL, a declarat: „Singura parte a atmosferei care prezintă o recuperare puternică a stratului de ozon după Protocolul de la Montreal este stratosfera superioară, iar aceasta este exact locul unde impactul emisiilor de rachete va fi cel mai puternic. Nu ne aşteptam să vedem modificări ale ozonului de această amploare, ameninţând progresul recuperării ozonului".
Descoperirile au fost publicate în revista Earth's Future.
Stratul de ozon este o parte a atmosferei formată din molecule de oxigen O3, spre deosebire de oxigenul O2, care se găseşte mai frecvent în aer. Acesta protejează suprafaţa Pământului de cantităţi uriaşe de radiaţii ultraviolete emise de Soare, care, dacă sunt lăsate să treacă, ar putea provoca creşterea temperaturilor.
Oamenii de ştiinţă au făcut campanie începând cu anii 1970 pentru modificarea regulilor după ce au observat că stratul se epuiza.
S-a stabilit că anumite substanţe chimice cauzează daune, iar în 1987 a fost introdus Protocolul de la Montreal pentru a interzice aceste substanţe, acesta este singurul tratat ONU ratificat vreodată de toate cele 198 de state membre.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe