- Home
- Tehnologie
- (11.05.2022, 08:51)
- Mihaela Ionita
Tehnologia inteligentă ajută la salvarea urşilor panda giganţi din China
- Panda gigant a fost mult timp imaginea conservării animalelor.
- Cea mai mare ameninţare la adresa populaţiei de panda sălbatici este pierderea habitatului.
- Acum, ecologiştii speră că tehnologia inteligentă poate contribui la protejarea viitorului panda.
Urmărește
436 afișări
Tehnologia inteligentă ajută la salvarea urşilor panda giganţi din China
Dependenţa sa de bambus pentru a se întreţine a făcut ca specia să fie deosebit de vulnerabilă la schimbările de mediu, iar dezvoltarea urbană rapidă a Chinei din ultimul secol a împins panda într-o fracţiune din arealul lor istoric. Şi, deşi aproximativ 54% din habitatul său sălbatic este protejat, aceste zone sunt încă vulnerabile la dezastre naturale, cum ar fi incendiile.
Pentru a proteja habitatul panda, "Digital Panda System", dezvoltat în cadrul unui proiect comun între Administraţia pădurilor şi păşunilor din Sichuan şi gigantul chinez de tehnologie Huawei, a fost implementat în pădurile şi păşunile din provincia Sichuan în februarie 2021.
Sistemul de raportare instantanee ajută la detectarea incendiilor de pădure în zone greu accesibile, alertând pădurarii şi departamentele de pompieri pentru ca aceştia să poată interveni rapid, precum şi la monitorizarea faunei sălbatice, potrivit CNN.
Între timp, o altă tehnologie inteligentă, recunoaşterea facială, ar putea ajuta la identificarea mai precisă a fiecărui panda. Pentru ochiul uman, feţele lor acoperite de blană arată toate la fel, dar algoritmii computerizaţi sunt capabili să distingă diferenţele.
„Tehnologia digitală va juca un rol mai important în viitor în ceea ce priveşte biodiversitatea (şi) conservarea", spune Zhao Jian, expert în soluţii la biroul Huawei din Sichuan, care a supravegheat dezvoltarea sistemului Digital Panda.
Un "sistem digital pentru panda"
Sistemul colectează date de la 596 de camere, 45 de camere cu infraroşu, drone şi sateliţi, pe care le stochează în cloud. Conservatorii şi cercetătorii folosesc aceste date pentru a monitoriza, urmări şi studia fauna sălbatică, precum şi pentru a detecta punctele fierbinţi ale incendiilor.
Deoarece camerele sunt folosite în zone îndepărtate, unde alimentarea cu energie electrică este redusă sau inexistentă, sistemul este alimentat cu energie solară şi foloseşte transmisia prin microunde, care nu necesită cabluri şi este mai fiabilă pe terenuri complexe, spune Zhao.
Potrivit Huawei, sistemul asistă 140.000 de pădurari, administratori de păşuni, conservatori şi cercetători din Sichuan. În primele cinci luni de funcţionare, sistemul a detectat 651 de focare de incendii de pădure, reducând incendiile de pădure cu 71,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit Huawei.
În pofida numelui său, sistemul Digital Panda System oferă protecţie nu doar pentru panda, spune Zhao. Sistemul acoperă secţiunea din Sichuan a recent înfiinţatului Parc Naţional al Panda Uriaş, o zonă de aproape 16.500 de kilometri pătraţi care conectează 67 de rezervaţii din trei provincii. Parcul găzduieşte cei 1.800 de urşi panda sălbatici din China, alături de alte 8.000 de specii de animale şi plante, inclusiv animale pe cale de dispariţie, cum ar fi urşii panda roşii şi maimuţele cu nasul roşu.
Zhao spune că, în viitor, sistemul Digital Panda System ar putea fi extins în secţiunile parcului naţional care se află în provinciile Shaanxi şi Gansu, creând mai multe "poveşti de succes" pentru alte specii pe cale de dispariţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cei trei suspecți arestați de poliția olandeză în cazul furtului Tezaurului Dacic vor fi reținuți pentru încă 2 săptămâni
-
A început războiul tarifelor. Administraţia Trump a lansat chiar acum tarife împotriva Chinei, Mexicului şi Canadei. Ottawa anunţă că va răspunde imediat cu o serie de contramăsuri
-
Cât dăm la apărare: MApN are zeci de contracte de achiziţie în derulare sau pregătire. Armata primeşte în 2025 un buget de 42,8 miliarde lei (8,5 miliarde euro), la care se adaugă credite de angajament, putând ajunge la 5,6% din PIB
-
David Popovici a cerut ordin de protecţie după ce un vecin a vrut să-i dea foc la maşina de 150.000 de euro
Citește pe alephnews.ro: La cinci ani după ce au spus „la revedere” UE, britanicii regretă amarnic Brexitul
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Un cunoscut avocat l-a bătut pe excentricul milionar Nicorescu! I-a scuipat soția în parcare și… Mega-scandal în buricul Bucureștiului!
CANCAN.RO
Milionarul Bryan Johnson nu-și mai injectează „sângele FIULUI său”, după ce a descoperit un alt tratament: „Cine dorește punga mea cu plasmă?”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:09
Un avion cu şase persoane la bord s-a prăbuşit într-un cartier din Philadelphia
-
astăzi, 08:02