- Home
- Tehnologie
- (30.01.2022, 09:01)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Televizoarele smart ”spionează” utilizatorii. Cum vă puteţi proteja de ”inamicul” din casă
- Pe măsură ce televizoarele au devenit "inteligente" şi se pot conecta la internet prin intermediul routerului din casă, acestea pot urmări utilizatorii şi activitatea lor.
- Datele colectate de televizoarele inteligente pot fi trimitse atacatorilor cibernetici.
Urmărește
11225 afișări
Televizoarele smart ”spionează” utilizatorii. Datele colectate depind de producătorul, marca şi versiunea acestora
Odată ce sunt pornite, televizoarele inteligente produse de companii precum LG, Samsung şi Sony colectează date de la televizor, precum şi de la sistemul de operare şi de la aplicaţii. Apoi, există dispozitive pe care le conectaţi la televizor, cum ar fi Chromecast de la Google, Apple TV şi Fire Stick de la Amazon, potrivit The Guardian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Un televizor nu mai este doar un dispozitiv care arată conţinut, ci a devenit o oglindă cu două sensuri care permite observarea utilizatorilor, în timp real, de o reţea de agenţi de publicitate şi de brokeri de date, spune Rowenna Fielding, director al firmei de consultanţă în domeniul protecţiei datelor Miss IG Geek. „Scopul este de a colecta cât mai multe informaţii despre comportamentul, interesele, preferinţele şi datele demografice ale persoanelor, astfel încât să poată fi monetizate, în principal prin publicitate direcţionată”.
Spionajul televizoarelor inteligente este dificil de evitat. Un studiu realizat de cercetătorii de la Northeastern University şi Imperial College London a descoperit că datele de la televizoare şi dispozitive inteligente au fost trimise către afacerea publicitară a Google şi către Netflix, chiar dacă oamenii nu aveau Netflix.
Ce ştie televizorul inteligent despre utilizator?
Datele colectate de televizorul inteligent depind de producătorul, marca şi versiunea acestuia. În teorie, majoritatea televizoarelor inteligente sunt capabile să colecteze date audio, video şi de utilizare a televizorului, spune Toby Lewis, şeful global al analizei ameninţărilor la compania de securitate cibernetică Darktrace.
Activarea vocală este una dintre funcţiile cu potenţial de a colecta cantităţi mari de date. Microfoanele şi software-ul ascultă instrucţiuni şi pot capta conversaţii şi alte sunete aflate în raza de acţiune. Aceste înregistrări ar putea fi trimise unor terţe părţi pentru a fi analizate.
Urmărirea între dispozitive este un alt aspect care trebuie luat în considerare. Datele colectate prin intermediul televizorului inteligent sunt mai valoroase atunci când sunt combinate cu informaţii de la alte dispozitive inteligente, cum ar fi telefoanele mobile, laptopurile şi echipamentele de automatizare a locuinţei, potrivit lui Fielding. „Acest lucru permite realizarea unui profil detaliat al persoanelor: istoricul de geolocalizare, activitatea de navigare pe internet şi informaţiile din social media pot fi adăugate la datele televizorului”.
De asemenea, aplicaţiile şi browserele de pe televizoarele inteligente utilizează tehnologii de urmărire a modulelor cookie şi a pixelilor, la fel ca şi site-urile web, pentru a urmări, recunoaşte şi identifica dispozitivele pentru a crea profilul utilizatorilor. „Majoritatea aplicaţiilor instalate pe televizorul inteligent vor transmite informaţiile către o reţea mare de agenţi de publicitate şi brokeri de date", avertizează Fielding.
Nu există un răspuns clar ce anume se face cu datele colectate, este complex şi "foarte opac", spune Lewis. „Atunci când ne uităm la ceea ce face un televizor inteligent în reţea, este adesea neclar de ce sunt colectate anumite date şi unde sunt trimise”.
Producătorii pretind că folosesc informaţiile utilizatorilor pentru "personalizare" şi calitatea conţinutului, dar este obişnuit să vândă acest tip de date, anonimizate sau semi-anonimizate, unor terţe părţi, companii de publicitate sau servicii de streaming. „După ce datele au fost vândute, ele nu mai sunt sub controlul producătorului", spune Lewis. „De multe ori nu este clar ce date sunt trimise înapoi, în funcţie de T&C şi de setările de confidenţialitate, şi poate fi foarte dificil să schimbi setările implicite odată ce ai fost de acord cu ele”.
Cum colectează datele serviciile de streaming
Utilizarea serviciilor de streaming pe un televizor inteligent este o altă modalitate sigură de a preda o mulţime de date personale. Aplicaţii precum Netflix, Amazon Prime şi Now TV tind să susţină că utilizează datele doar pentru servicii necesare, cum ar fi recomandările sau verificările de credit. Dar acestea pot include date precum identificatorii dispozitivului, geolocalizarea, tipul de browser, adresa de e-mail şi informaţiile de plată.
Algoritmul puternic de recomandări al Netflix alimentează calitatea serviciului său, ajutându-vă să alegeţi ce emisiuni să vizionaţi. Dacă vă conectaţi la Netflix prin intermediul browserului, puteţi ajusta setările de confidenţialitate pentru a limita datele colectate şi partajate. Cu toate acestea, majoritatea datelor pe care le colectează Netflix, cum ar fi emisiunile pe care le-aţi vizionat şi când le-aţi vizionat, sunt atât de esenţiale pentru serviciul său încât nu puteţi renunţa la ele.
Ce este recunoaşterea automată a conţinutului sau ACR?
O caracteristică importantă la care trebuie să fiţi atenţi este recunoaşterea automată a conţinutului (ACR). Adesea activată în mod implicit, aceasta utilizează tehnici analitice pentru a identifica înregistrările video şi audio care rulează pe televizor, comparându-le cu o bază de date mare pentru a identifica ceea ce este redat. ACR funcţionează pe tot ceea ce este redat pe televizor, inclusiv DVD-uri şi Blu-ray-uri, CD-uri şi jocuri.
Datele şi obiceiurile de vizionare sunt partajate cu producătorii şi, în cele din urmă, vândute agenţilor de publicitate pentru a vă direcţiona reclame, spune Jake Moore, consilier global în domeniul securităţii cibernetice la compania de securitate ESET. Atunci când televizorul este conectat la routerul de acasă, datele vor include şi adresa IP şi locaţia utilizatorului, adaugă el.
„Cu tehnologiile analitice disponibile, datele provenite din recunoaşterea facială, analiza sentimentelor, conversia text-vorbire şi analiza de conţinut ar putea fi adunate pentru a construi o imagine detaliată a unui utilizator individual”, spune Lewis.
Ar trebui să vă folosiţi televizorul ca browser sau smartphone-ul ca telecomandă pentru televizor?
Folosirea browserului de pe televizor poate fi comodă, dar este o ţintă de atac majoră pentru hackeri. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că browserul televizorului inteligent nu dispune de antivirusul şi de setările de securitate suplimentare încorporate în smartphone-ul sau PC-ul utilizatorilor.
„Atacatorii cibernetici pot trage cu urechea la traficul browserului şi pot compromite modulele cookie care gestionează autentificarea la serviciile online, cum ar fi conturile de socializare sau serviciile bancare online, şi pot să se dea drept persoane", spune Dr. Francisco Navarro, profesor universitar la Centrul de securitate cibernetică al Universităţii De Montfort din Leicester.
În schimb, experţii spun că folosirea smartphone-ului ca telecomandă a televizorului este în regulă. Trebuie doar să fiţi atenţi la faptul că orice conectare la un televizor inteligent cu un telefon mobil se va face prin Bluetooth sau prin reţea, spune James Griffiths, cofondator şi director tehnic la firma de consultanţă în securitate Cyber Security Associates. „Dacă televizorul inteligent a fost piratat, ar putea fi folosit pentru a vă ataca dispozitivul mobil, dar riscul ca acest lucru să se întâmple este scăzut".
Cum vă puteţi proteja de ”spionajul” televizorului inteligent
Atâta timp cât sunt conectate la internet, televizoarele inteligente vor colecta date şi nu puteţi împiedica acest lucru să se întâmple cu totul.
Cu toate acestea, există câteva măsuri de bază pe care le puteţi lua pentru a vă proteja de ”spionajul” televizorului smart. Dezactivaţi ACR în setări, dezactivaţi personalizarea, renunţaţi la toate funcţiile de publicitate şi acoperiţi sau dezactivaţi camerele şi microfoanele.
De asemenea, este important să vă asiguraţi că routerul este protejat prin schimbarea parolei şi prin configurarea unei reţele de oaspeţi. Puteţi îmbunătăţi securitatea prin refuzarea urmăririi web atunci când aceasta este oferită şi prin aplicarea actualizărilor de software imediat ce acestea sunt disponibile.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe