- Home
- Tehnologie
- (08.05.2023, 11:34)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ucraina a pregătit terenul pentru o nouă eră a războiului. Inteligenţa artificială l-ar putea supraîncărca
- Războiul din Ucraina a făcut ca dronele să treacă de la următoarea frontieră a livrării de colete la vârful tehnologiei de război, iar dezvoltarea rapidă a inteligenţei artificiale va accelera şi mai mult lucrurile.
- Dronele fac parte din inventarul militar de zeci de ani, dar războiul din Ucraina a dus la o escaladare masivă a exploatării lor
Urmărește
13112 afișări
Ucraina a pregătit terenul pentru o nouă eră a războiului. Inteligenţa artificială l-ar putea supraîncărca
Zborurile fără pilot la bord sunt anterioare celor cu pilot, dar limitele tehnologiei au făcut - până în prezent - ca vehiculele aeriene fără pilot la bord (UAV) să fie vulnerabile şi, prin urmare, nepotrivite pentru o utilizare militară pe scară largă.
Rusia a folosit sute de drone pentru a viza oraşele ucrainene şi infrastructura naţională critică.
Rachetele, fiecare costând sute de mii sau milioane de dolari, zboară rapid, sunt greu de doborât şi transportă o încărcătură explozivă uriaşă.
Dar când rezervele s-au epuizat, ruşii au importat drone Shahid 136 din Iran. Aceste UAV-uri sunt lente şi vulnerabile la focuri de armă de calibru mic, dar pot fi folosite ca un roi pentru a copleşi apărarea - iar unele reuşesc să treacă.
Ucrainenii au exploatat, de asemenea, UAV-urile pentru a ţinti cu mare efect centrele logistice ruseşti, cel mai recent vizând o instalaţie de depozitare a combustibilului în Crimeea şi o alta chiar la est de podul Kerch care leagă Crimeea de Rusia.
Dronele tactice mai mici s-au dovedit, de asemenea, nepreţuite în acest conflict, în special în linia întâi, potrivit SkyNews.
Încă din 1794, baloanele de observaţie au fost folosite ca platformă aeriană pentru culegerea de informaţii şi reperarea artileriei, iar în Primul Război Mondial, avioanele Royal Flying Corps au profitat de această ocazie pentru a lansa grenade de mână asupra poziţiilor de tranşee inamice.
Tehnologia de supraveghere a avansat rapid - profitând de progresele înregistrate pe pieţele spaţiale şi de sateliţi -, senzorii devenind mai uşori, mai puternici şi cu cerinţe energetice reduse.
Tehnologia - şi exploatarea rapidă a acesteia - a oferit Ucrainei un avantaj asimetric în acest conflict.
Deşi Statele Unite sunt în frunte în ceea ce priveşte UAV-urile de vârf, liderul mondial pe piaţa de masă este China, iar dacă se adaugă progresele rapide în ceea ce priveşte capacitatea de inteligenţă artificială, UAV-urile par să devină o capacitate militară de masă, de mare volum şi rentabilă.
Cu toate acestea, conflictul din Ucraina a evidenţiat potenţialul dramatic al UAV-urilor, care încă nu au valorificat progresele rapide în domeniul inteligenţei artificiale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36