Vulcanii vechi ai lui Marte dezvăluie evoluţia geologică a Pământului

  • Recentul studiu identifică o varietate de tipuri de vulcani pe Marte, inclusiv vulcani-scut uriaşi, sugerând o istorie vulcanică tumultoasă pe Planeta Roşie.
  • Absenţa tectonicii plăcilor pe Marte a permis vulcanilor să crească fără restricţii, oferind indicii despre evoluţia scoarţei terestre în comparaţie cu cea marţiană.
  • Paralelele între activitatea vulcanică de pe Marte şi perioada Arhaică a Pământului subliniază importanţa studiului Planetei Roşii în înţelegerea istoriei geologice a Terrei.
Urmărește
1483 afișări
Imaginea articolului Vulcanii vechi ai lui Marte dezvăluie evoluţia geologică a Pământului

Vulcanii vechi ai lui Marte dezvăluie evoluţia geologică a Pământului

Recentul studiu al suprafeţei lui Marte, în special în regiunea Eridania, dezvăluie o istorie vulcanică tumultoasă care ar putea oferi indicii despre trecutul geologic al Pământului, potrivit Science Alert.

Condus de cercetătorul planetar Joseph Michalski şi echipa sa, studiul a folosit date de teledetecţie pentru a identifica diverse tipuri de vulcani, inclusiv masivele vulcani-scut asemănători cu Olympus Mons. Aproximativ 70% din suprafaţa marţiană are o vechime mai mare de 3 miliarde de ani, iar aproximativ 45% este mai veche de 3,6 miliarde de ani.

Spre deosebire de tectonica plăcilor de pe Pământ, Marte a fost lipsit de astfel de mecanisme, permiţând vulcanilor să crească necontrolat, sugerând potenţiala evoluţie a scoarţei terestre.

Peisajul marţian, cu scoarţa sa intens magnetizată şi dovezi ale unui ocean vechi, oferă o fereastră unică către condiţiile geologice din sistemul solar timpuriu. Studiul sugerează că crusta lui Marte ar fi putut fi modelată de tectonica verticală, cu sute de vulcani posibil nedescoperiţi. Această activitate vulcanică marţiană, care a avut loc sub un ocean antic, se compară cu lumea acvatică timpurie a Pământului din perioada Arhaică, oferind paralele intrigante pentru înţelegerea evoluţiei planetare.
Descoperirile evidenţiază valoarea studierii lui Marte pentru a desluşi misterele geologice de mult uitate ale Pământului.

Studiul a fost publicat în revista Nature Astronomy.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici