solidaritate  Video Un ventilator mecanic care poate fi controlat de pe telefon a fost creat pentru pacienţii cu COVID-19 la Cluj-Napoca

  • Cinci ingineri şi un student la Medicină au făcut un ventilator mecanic pentru cazurile severe de COVID
  • După ce ventilatorul va fi omologat, tinerii vor să facă mai multe exemplare şi să le doneze spitalelor
  • Ventilatorul creat la Cluj-Napoca va putea fi controlat de pe telefon, astfel medicii vor avea contact redus cu pacienţii
  • Ventilatorul creat la Cluj-Napoca poate fi sterilizat şi refolosit
Urmărește
538 afișări

Cinci ingineri şi un student din Cluj-Napoca au creat un ventilator mecanic pentru cazurile severe de COVID.

Este făcut dintr-un balon de resuscitare, şi un mecanism cu şurub piuliţă care crează mişcarea aceasta de translaţie, de apăsare pe balon, descrie ventilatorul unul dintre ingineri.

Ideea i-a venit lui Ahmed, un tânăr student la Medicină. Deşi părinţii lui sunt din Siria şi Palestina, el s-a născut în România şi a simţit că vrea să facă ceva bun pentru ţară.

Ahmed El Astal, student la Medicină: La un moment dat există riscul ca numărul pacienţilor critici să depăşească capacitatea noastră de a le asigura ventilaţia mecanică de care au nevoie. Sunt născut în România şi mă simt dator statului care m-a crescut şi m-a educat, să ofer cât pot eu şi să îi ajut pe cei dragi nouă, să tercem peste faza asta a pandemiei. “

Ventilatorul va fi conectat la Wi-Fi şi va permite controlul de la distanţă.

Balonul va fi legat la un circuit de ventilaţie artificială direct spre pacient, va fi legat aici un senzor de debit, iar pe masca pancientului va fi legat un senzor de presiune ca să putem să detectăm toţi parametri importanţi din ventilaţia artifcială. Controlul se va face prin intemediul unei aplicaţii pe mobil, spune unul dintre igineri.

Cinci ingineri în robotică au lucrat ca ventilatorul să funcţioneze. Unul dintre ei este Răzvan.

Răzvan Creţu, inginer: Am început cu banii noştri, am cheltuit cam 1000 de euro pentru cinci prototipuri , după am început să facem o strângere de fonduri ca să putem să achiziţionăm senzori  şi materiale necesare pentru a duce ultimul prototip spre testare. Prototipul va fi testat Agenţia Naţională pentru Cercetare în tehnică Militară

După ce ventilatorul  va fi testat şi omologat, tinerii vor să realizeze mai multe dispozitive şi să le doneze spitalelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici