A şasea extincţie în masă se produce la un ritm mult mai accelerat. În România, situaţia nu e deloc alarmantă

  • A şasea extincţie în masă a speciilor se produce pe Terra la un ritm mult mai accelerat.
  • În România, situaţia, din punctul acesta de vedere, nu e deloc alarmantă.
  • În ultimii 450 de milioane de ani, Terra a cunoscut cinci extincţii în masă recunoscute oficial de oamenii de ştiinţă.
Urmărește
1998 afișări

Ştii că omenirea se bazează pe biodiversitate pentru a-şi menţine integritatea fizică. Un nou studiu arată că a şasea extincţie în masă a speciilor se produce pe Terra la un ritm mult mai accelerat. Astfel, circa 500 de specii cel mai probabil vor dispărea total în următorii 20 de ani. Cifra este echivalentă cu numărul celor dispărute pe parcursul ultimului secol. Jumătate dintre speciile periclitate numără mai puţin de 250 de exemplare, iar experţii subiniază efectul de domino, extincţia unor specii ducând la dispariţia altora, dar şi faptul că, spre deosebire de alte probleme de mediu, fenomenul este ireversibil.

Populaţia în creştere, distrugerea habitatelor, comerţul cu animale sălbatice, poluarea şi criza climatică se numără printre cauzele acestui fenomen. Autorii studiului spun că problema conservării speciilor pe cale de dispariţie este una globală, care trebuie să fie gestionată la nivel de guverne şi instituţii.

Dan Ionescu,  conferenţiar universitar specialist cinegetică: „În România, situaţia, din punctul acesta de vedere, categoric nu e deloc alarmantă, dimpotrivă, speciile care să zicem erau acum 30 de ani, pe vremea comunismului, periclitate sau noi le ştiam că sunt rare, multe multe dintre ele sunt văzute acum mult mai des. Au apărut unele natural, cum e şacalul, altele, reintroduse după ce dispăruseră o perioadă de timp, cum e castorul, zimbrul şi animale care totuşi sunt importante, mamifere emblematice" 

Acesta spune că speciile care într-adevăr sunt periclitate sunt cele de câmp, adaptate terenurilor agricole, pajiştilor, zonelor deschise.

Dan Ionescu,  conferenţiar universitar specialist cinegetică: „Deci chiar specii care erau considerate comune, de câteva decenii, au luat-o în jos, pentru că e agricultura mai intensivă, păşunatul şi alţi factori umani care au dus la scăderi. 99% dintre speciile care au fost pe Pământ au dispărut înainte de apariţia omului”, a mai explicat el.

Din punct de vedere al politicilor în domeniu, România are o legislaţie bine pusă la punct.

Dan Ionescu,  conferenţiar universitar specialist cinegetică: „Legislaţia de vânătoare şi cea silvică, toate sunt puse la punct foarte bine, dar ce se întâmplă în teren e mai bine sau mai rău, dar asta depinde de autorităţi să verifice respectarea legislaţiei respective". 

Pe parcursul ultimilor 450 de milioane de ani, viaţa de pe Terra a fost devastată de cinci extincţii în masă, recunoscute în mod oficial de oamenii de ştiinţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici