- Home
- Video
- (05.05.2020, 22:34)
- Tatiana Pascovschi
Video Starea de alertă explicată de un profesor de drept
- Mai sunt nouă zile până când starea de urgenţă şi va fi înlocuită de starea de alertă
- În forma actuală, OUG 21/2004 nu conţine temei legal petru limitarea drepturilor şi a libertăţilor
- Pentru limitarea drepturilor, e nevoie fie de o nouă lege, fie de modificarea ordonanţei din 2004
Urmărește
1887 afișări
Cum ne va fi viaţa în stare de alertă? Ce drepturi ne pot limita autorităţile? Întrebările nu au fost încă pe deplin lămurite de guvernanţi.
Tatiana Paşcovschi, corespondent: Starea de urgenţă va fi înlocuită, din 15 mai, la nivel naţional de starea de aletă. Aceasta este reglementată de OUG nr.21/2004 şi poate fi instituită de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă cu acordul primului ministru. Dacă până acum ordonanţele militare erau actele prin care se impuneau restricţii pe perioada stării de urgenţă, atunci din 15 mai hotărârile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă vor fi actele prin care se va organiza activitatea de zi cu zi.
În forma actuală, ordonanţa de urgenţă din 2004 nu conţine prevederi de restrângere a unor libertăţi. Ca să ni se ia din drepturi, Constituţia spune clar că e nevoie de adoptarea unei legi. O altă cale e modificarea actualei ordonanţe de urgenţă.
Vlad Soare, profesor de drept: Tu vrei să restrângi dreptul fundamental al cetăţeanului prin această hotărâre, dar temeiul tău nu există în legea 21 pe 2004. Situaţia e mai puţin periculoasă, restrângerile ar trebui să fie mai mici.
Recomandarea este ca, pe timpul stării de alertă, să respectăm regulile de distanţare socială, ca să nu ajungem din nou în starea de urgenţă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Piaţa imobiliară sare în aer: Cartierul din Bucureşti unde preţurile au crescut în ianuarie cu 25.000 de euro faţă de anul trecut
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
CANCAN.RO
Caz RARISIM în Italia. Ce moștenire i-a lăsat o pensionară de 84 de ani, badantei care a îngrijit-o în ultimii ani din viață
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe