- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mahmoud Ahmadinejad se confruntă cu presiuni chiar în interiorul ţării
Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad se confruntă cu presiuni interne puternice pe tema proiectului de schimb de combustibil nuclear cu marile puteri, potrivit unei telegrame diplomatice americane date publicităţii marţi de WikiLeaks.
Mahmoud Ahmadinejad se confruntă cu presiuni chiar în interiorul ţării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a afirmat, în cadrul unei reuniuni cu un oficial american, că Ahmadinejad se confruntă cu "probleme interne grave chiar în Iran", arată documentul ambasadei americane la Ankara, care datează din noiembrie 2009.
Potrivit textului care îl citează pe Davutoglu, Ankara "îl consideră pe Ahmadinejad «mai flexibil» decât alţii din cadrul Guvernului din Iran". Preşedintele iranian este supus unor "presiuni puternice", deoarece un acord privind schimbul de combustibil va fi "interpretat de unele cercuri din Iran ca fiind aproape o înfrângere".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Ahmadinejad a declarat totuşi că "iranienii acceptă propunerea (de schimb), dar că trebuie gestionată opinia publică", potrivit telegramei.
Iranul a refuzat în octombrie 2009 o propunere a marilor puteri privind trimiterea în Rusia a 1.200 de kilograme de uraniu iranian slab îmbogăţit pentru obţinerea în schimb, din partea Rusiei şi Franţei, de combustibil pentru reactorul de cercetare medicală al Teheranului.
Potrivit telegramei, Davutoglu a apreciat că Teheranul are "mai multă încredere" în Statele Unite decât în Rusia, care a construit totuşi centrala nucleară de la Bushehr, prima de acest tip din Iran.
Grupul 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania) şi Iranul s-au întâlnit la 6 şi 7 decembrie la Geneva pentru reluarea negocierilor pe tema dosarului nuclear, după o suspendare de 14 luni. Acestea ar putea continua dialogul la sfârşitul lui ianuarie la Istanbul.
Iranul, în pofida dezminţirilor repetate, este suspectat că încearcă să se doteze cu arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:26
-
astăzi, 07:16
Consilierii lui Trump promit unitate în privinţa securităţii în timpul tranziţiei