WikiLeaks: Herman Van Rompuy spune că statele UE nu mai cred în succesul intervenţiei în Afganistan
Europenii nu mai cred în succesul intervenţiei în Afganistan, i-a spus preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, ambasadorului Statelor Unite, a informat duminică ziarul Le Soir, citând o telegramă diplomatică americană difuzată de WikiLeaks.
WikiLeaks: Herman Van Rompuy spune că statele UE nu mai cred în succesul intervenţiei în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Nimeni în Europa nu mai crede (într-un succes) în Afganistan", a declarat Van Rompuy în cursul unei conversaţii cu ambasadorul SUA în Belgia, Howard Gutman, la 4 ianuarie, când tocmai îşi părăsise postul de premier al Belgiei în favoarea celui de preşedinte al UE.
"Vom mai rămâne în 2010 din respect pentru americani, atât", a adăugat el, subliniind că aliaţii Statelor Unite aşteptau să vadă "rezultatele la sfârşitul lui 2010".
"Dar aceasta este ultima şansă", a subliniat el, potrivit telegramei redactate de Gutman.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Alegeri prezidenţiale în Croaţia. Favorit este preşedintele în exerciţiu
-
Simion: Nu ne eschivăm, este un protest al poporului român, noi doar oferim platforma legală
-
Serbia, între sancţiunile SUA şi criza gazelor: lovitură dublă pentru Belgrad
"Dacă un belgian este ucis, s-a terminat cu angajamentul belgian în Afganistan", a continuat Herman Van Rompuy, în sprijinul declaraţiilor sale.
Fie că aparţin sau nu Alianţei Nord-Atlantice, cele 27 de state ale UE participă sau colaborează sub diferite forme cu ISAF, forţa de stabilizare comandată de NATO în Afganistan, care are ca mandat să sprijine Guvernul preşedintelui Hamid Karzai la Kabul.
Două treimi dintre cei 140.000 de militari ai ISAF sunt americani, iar 30.000 sunt furnizaţi de ţările europene, dintre care aproape 500 de Belgia.
La 20 noiembrie, în cursul summitului lor de la Lisabona, liderii celor 28 de state ale NATO au aprobat o strategie de afganizare progresivă a operaţiunilor de luptă, prin transferul responsabilităţii militarilor afgani, începând din 2011 până în 2014.
Acest lucru nu înseamnă în principiu retragerea tuturor trupelor străine, ci numai reducerea lor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO